Înapoi

IT Park VS o companie obișnuită din Moldova – unde e mai bine?

13 Septembrie, 2021 6366
IT Park VS o companie obișnuită din Moldova – unde e mai bine?

În 2018, în Republica Moldova a apărut IT Park – platforma cu termeni preferențiali pentru companiile care activează în domeniul tehnologiei informației. Despre aceasta am scris detaliat în acest articol, iar astăzi vom vorbi despre lucruri mai interesante.

Despre ce este mai bine – să lucrezi într-o companie din IT Park sau într-o companie obișnuită, despre avantajele și dezavantajele ambelor locuri și despre soarta pensiei.

Ce avantaje și dezavantaje are compania rezidentă a IT Park, comparativ cu o companie obișnuită din R. Moldova?


În primul rând, dacă o companie este rezidentă a IT Park, înseamnă că aceasta are legătură cu tehnologia informației: produce software, crează jocuri video, filme, clipuri, prestează servicii de mentenanță și consultanță în sfera IT. Prin urmare, nu are sens să comparăm companii din IT Park și din afara lui, diferite după sfera de activitate. De exemplu, dacă trebuie să alegi între un job în domeniul designului web și unul în domeniul vânzărilor, alegerea trebuie făcută ținând cont de domeniu și nu de afilierea companiei la IT Park.

Dar dacă vorbim despre două companii cu activități similare, dintre care una este rezidentă a IT Park și alta nu, deja putem analiza beneficiile angajaților:
 1. Salariul absolut „alb și curat”: dacă ați convenit la 10.000, veți primi 10.000, regula „net-brut” nu se aplică angajaților companiilor din IT Park.
 2. În același timp, directorul companiei rezidente  poate cu ușurință oferi angajatului un certificat privind salariul, unde mărimea acestuia va fi indicată integral, lucru util atunci când solicităm un credit, de exemplu.
 3. Impozit unic de 7% pentru un angajat, plătit de către angajator. Acesta include bugetul local, bugetul de stat, asigurare medicală și cea socială ale angajatului și angajatorului.
 4. Angajații companiei rezidente continuă să beneficieze de asigurări sociale în cuantum de 68% din salariul mediu pe economie.
 5. Zilele libere pentru fiecare angajat se calculează în conformitate cu normele prevăzute de lege.
 6. Bonusurile și primele nu sunt supuse impozitelor suplimentare.
 7. Salariații sunt scutiți de necesitatea de a depune declarația fiscală (dacă nu există alte surse de venit în afară de salariu în IT Park) .
 8. Majoritatea companiilor din IT Park își motivează angajații oferindu-le diverse „bonusuri” cum ar fi asigurări private de sănătate, traininguri, săli de sport etc.
 9. După cum putem vedea din dinamica dezvoltării IT Park în Republica Moldova, salariul mediu al angajaților companiilor rezidente este mult mai mare, deoarece angajatorii își pot permite să investească în salarii un buget mai mare.

Dar sunt și dezavantaje?

Sunt câteva.

În primul rând, IT Park nu este veșnic: contractul cu Guvernul este valabil până în anul 2022, deocamdată, dar este foarte probabil ca termenul să fie prelungit.

În al doilea rând, este neclară situația în cazul concediului de îngrijire a copilului. Îl vom cita pe Anton Perkin, directorul unei companii de succes din IT Park. Întrebat care sunt acele detalii despre care trebuie să știe angajații, acesta a răspuns:

„Tot ce-i legat de concediul medical și cel de îngrijire a copilului, de exemplu. Statul asigură plata doar pe baza unei anumite sume. Dacă un programator are un salariu de 40.000 de lei pe lună, atunci în caz de boală sau maternitate, fie venitul lui brusc scade, fie compania preia aceste plăți. Asta și se întâmplă peste tot, face parte din competiția pentru personal”.

Potrivit CNAS, suma lunară a indemnizației de maternitate reprezintă 100% din venitul mediu lunar din ultimele 12 luni. Dar în cazul angajaților IT Park, această indemnizație se calculează nu din salariul lor, ci din salariul mediu pe economie (8.716 lei în anul 2021). În același timp, noi nu am găsit vreun Regulament corespunzător și informăm doar din experiența mai mult persoane. În consecință, având un salariu de 40.000 de lei, vei fi dezamăgit să primești indemnizații atât de mici. Dar puteți soluționa această situație, dacă de concediul de îngrijire a copilului va beneficia un alt membru al familiei, care nu este membru IT Park și are un salariu decent.

Să sperăm că într-o bună zi, această situație va fi soluționată.

Nimeni din IT Park nu s-a retras încă, de aceea legislația fiscală tace deocamdată. Dar analizând situația cu maternitatea, nu e dificil să ne imaginăm cum va sta treaba cu pensia.

Ei bine, și în al treilea rând, nu toate băncile „văd” întregul salariu.

Mulți angajați au întâmpinat astfel de dificultăți: banca cu care compania are un parteneriat, vede salariul în întregime, iar alta care nu are nicio treabă cu compania, vede un salariu mult mai mic. Acest lucru se rezolvă printr-un certificat de salariu de la locul de muncă, dar oricum e neplăcut.

Ce avantaje și dezavantaje are o companie obișnuită, care nu este rezidenta IT Park?


Aici vom vorbi nu doar despre o companie obișnuită, dar și despre una bună (ceea ce e dificil de verificat la interviul de angajare), una care nu ascunde o parte din salariul angajatului, nu achită restul în plicuri și le oferă angajaților să-i toate „bonusurile” pe care le merită.

Comparativ cu IT Park, compania obișnuită:
 • Achită din salariul angajatului contribuții individuale de asigurări medicale (9%), iar din ceea ce rămâne – impozitul pe venit de 12%, din toate acestea se exclud scutirile personale (suma cuprinsă între 24.000 și 30.000 pe an (!) nu este impozitată).
 • Dacă firma este conștiincioasă, anunțând la interviul de angajare un salariu în valoare de 10.000 de lei, nu va lua în calcul impozitele și nu le va deduce din salariu, așa cum face majoritatea, iar angajatul va primi în mâini 10.000 de lei. Pe hârtie acesta va avea un salariu mai mare, diferența fiind alocată pentru plata impozitelor. De obicei, acest lucru este numit „pachet social complet”, dar nu e chiar așa.
 • Pensia și indemnizația de maternitate vor fi mai mari într-o companie obișnuită, deoarece taxele sunt mai mari. Cu toate acestea, salariile vor fi fără aceste taxe, deci dacă nu planificați să vă retrageți sau să aveți concediu de îngrijire a copilului în următorii 10-30 de ani, asta ar putea să nu fie un avantaj.

Desigur, o companie obișnuită oferă un pachet social, dar și IT Park îl are, de aceea nu-l vom include ca un avantaj. „Pachetul social complet” în sens larg presupune asigurarea de sănătate, plăți de asigurări sociale (pensia, concediul medical și de maternitate), stagiul de cotizare și altele.

În IT Park există și pensii, și concedii medicale și de îngrijire a copilului, deși, cu excepția concediului medical, mărimea celorlalte indemnizații este mai mică. În schimb, salariul este mai mare, iar pentru unii asta ar putea fi un argument puternic.

Dar dezavantaje?


Cât de ciudat n-ar părea, dar un job într-o companie obișnuită are mai puține dezavantaje. Dacă taxele mari nu presupun un dezavantaj pentru dvs, atunci rămân doar două.

În primul rând, cel mai des în companiile obișnuite, în special în cele bugetare, este în vigoare regula „net-brut”. Promit 10.000 de lei, dar oferă 8.288,8 lei, întrucât din suma totală sunt scoase plățile pentru impozite. Mai multe citiți în acest articol.

În al doilea rând, companiile din IT Park sunt mai tinere și mai ambițioase. Acestea pun accent pe loialitatea reciprocă, comparativ cu companiile obișnuite, care deja s-au afirmat pe piață și nu vor să schimbe regulile interne.

Încheiere


Strict vorbind, principala diferență între o companie obișnuită și un rezident al IT Park constă în impozite. Pentru a nu explica mult timp, iată trei cazuri în care v-am sfătui să alegeți un loc sau altul.
 1. Dacă vi se oferă două posturi vacante identice cu același salariu „la mână” (net), dar o companie este rezidentă a IT Park, iar cealaltă nu, alegeți-o pe cea obișnuită, deoarece salariul va fi la fel, dar taxele vor fi mai mari, respectiv pensia și indemnizația de maternitate vor fi mai mari.
 2. Dacă într-o companie obișnuită salariul „brut”, adică împreună cu impozitele, este similar cu cel „net” oferit de o companie rezidentă și nu planificați să mergeți în concediu de îngrijire a copilului – alegeți un rezident al IT Park. 
 3. Dacă vi se oferă un post vacant într-o companie obișnuită cu un salariu de 20.000 și un post vacant într-o companie rezidentă cu salariu de 30.000 de lei – alegeți compania rezidentă, doar dacă nu planificați un copil în următorii ani.

În cele din urmă, s-ar putea dovedi că salariul mare în IT Park vă va permite să adunați bani pentru pensie sau maternitate, mult mai mult decât v-ar oferi statul. Să presupunem că veți primi o indemnizație de maternitate mai mică, dar ulterior cu ușurință veți primi salarii mari.

Atunci când alegeți o companie, indiferent de apartenența ei, vă sfătuim să vă concentrați pe salariu, impozite și planuri de viitor.

Articole asemănătoare