Înapoi

Concediul paternal în Moldova: ce modificări vor intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2024

23 August, 2023 86043
Concediul paternal în Moldova: ce modificări vor intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2024

Începând cu data de 1 ianuarie 2024 vor intra în vigoare modificări în Codul Muncii în legătură cu concediul paternal. Legea cu privire la introducerea acestora a fost publicată în Monitorul Oficial.

Modificările constau în următoarele:

  • Concediul paternal va putea fi luat pe o perioadă de 15 zile calendaristice (în prezent, durata maximă este de 14 zile calendaristice);
  • Concediul paternal va putea fi luat în întregime sau divizat în două sau trei fracțiuni. Fiecare fracțiune de concediu trebuie să fie de cel puțin cinci zile calendaristice;
  • Pentru a beneficia de concediul paternal, va trebui să depuneți o cerere cu cel puțin cinci zile înainte de începerea fiecărei fracțiuni de concediu, cu excepția cazului în care toate perioadele fracțiunilor au fost convenite în prealabil cu angajatorul.
În cazul taților care au adoptat copii, concediul paternal se va acorda în baza unei cereri scrise, depuse în primele 12 luni de la data adopției. Cererea va trebui să fie însoțită de o copie a hotărârii judecătorești privind încuviințarea adopției și o copie a certificatului de naștere al copilului. Bărbații care au folosit concediul plătit pe o perioadă de până la 90 de zile calendaristice de la data încuviințării adopției sau emiterii dispoziției de plasament al copilului în serviciul de tutelă/curatelă, nu vor putea beneficia de concediu paternal. 

Articole asemănătoare