Înapoi

Reguli de muncă pe timp de caniculă: pauză prelungită, zi scurtă și alte măsuri de protecție a muncitorilor în Moldova

09 Iulie, 2024 32927
Reguli de muncă pe timp de caniculă: pauză prelungită, zi scurtă și alte măsuri de protecție a muncitorilor în Moldova

Căldurile extreme afectează concentrarea atenției, provoacă oboseală și poate dăuna chiar și celor mai sănătoase persoane, nemaivorbind de cele care lucrează înafara oficiului, fără aer condiționat. Iată de ce, fără exagerare, este vital ca angajatorii să asigure condiții confortabile și să adapteze programul de lucru conform stării meteorologice.

Munca în perioada caniculară: recomandările autorităților


Legislația Moldovei obligă angajatorii să întreprindă măsurile necesare pentru a asigura sănătatea și siguranța lucrătorilor. Munca în timpul de caniculă poate fi facilitată prin:
  • Microclimatul confortabil: folosirea condiționerelor și/sau ventilatoarelor;
  • Hidratarea: asigurarea angajatilor cu apă potabilă în volum de minim 1,5 litri pe zi;
  • Protecția solară: pălării și ochelari de soare pentru cei care lucrează afară;
  • Flexibilitatea orelor de lucru: mai multă muncă dimineața sau/și seara — mai puțină la amiază.
În cazul în care temperatura la locul de muncă ajunge la 30 de grade, Ministerul Sănătății recomandă stabilirea unei pauze de minim 2 ore la amiază. Pentru temperaturi de 30 – 35 de grade e recomandată o pauză de 4 ore, iar pentru mai mult de 35 de grade — 6 ore. La 40 de grade este interzisă orice activitate cu excepția serviciilor operative și de urgență. Aceștia trebuie asigurați cu rotații mai frecvente a  personalului, reducerea zilei de muncă și alte condiții.

De asemenea, în orele de temperaturi maxime se recomandă limitarea lucrărilor de câmp și la șantierele de construcții.

Primul ajutor în caz de insolație


Insolația reprezintă unul dintre principalii factori de risc pentru om în zilele calde. Supraîncălzirea organismului se manifestă prin următoarele simptome: transpirație excesivă, slăbiciune, greață, amețeală, miodezoscopii (puncte negre în fața ochilor), bătăi de inimă foarte rapide și respirație grea.

Persoana afectată trebuie imediat mutată într-un loc umbrit și răcoros: descheiați-i nasturii/fermoarul hainelor; îndepărtați-i centura, cravată; puneți-i un prosop rece pe frunte. Dacă persoana este conștientă, oferiți-i să bea apă rece. În cazuri mai grave, când persoana este inconștientă sau/și are probleme respiratorii, sunați la 112.
 

Articole asemănătoare