Înapoi

Asigurarea medicală în Moldova în 2024: cât va costa aceasta

18 Decembrie, 2023 145987
Asigurarea medicală în Moldova în 2024: cât va costa aceasta

Costul poliței de asigurare medicală va rămâne neschimbat în 2024. Vor rămâne neschimbate și reducerile stabilite anterior pentru anumite categorii de cetățeni, transmite Radio Moldova cu referire la declarațiile reprezentanților Companiei Naționale de Asigurări în Medicină.

În 2024, prețul asigurării medicale în sumă fixă va fi de 12 636 de lei. Aceasta poate fi cumpărată la preț redus până la data de 31 martie:

  • 1014 de lei pentru proprietarii de terenuri agricole, dacă nu aparțin concomitent unei alte categorii de plătitori;
  • 1622 de lei pentru persoanele fizice care lucrează în comerțul cu amănuntul, dacă nu vând mărfuri supuse accizelor/sau dacă aparțin unei alte categorii de plătitori;
  • 2028 de lei pentru fondatorii de întreprinderi individuale, deținătorii de patentă (inclusiv pensionarii și persoanele cu dizabilități), arendașii, arendatorii, persoanele fizice care desfășoară activități în domeniul achizițiilor de produse fitotehnice și/sau horticole și/sau produse vegetale, alți cetățeni care nu sunt angajați sau asigurați de Guvern, străinii cu drept de ședere permanentă, beneficiarii de protecție internațională, străini cărora li s-a acordat dreptul de ședere provizorie pe teritoriul Republicii Moldova;
  • 4056 de lei pentru mediatori, notari, avocați, executorii judecătorești, experții judiciari care se ocupă cu expertiza judiciară, traducători și administratorii autorizați, indiferent de forma juridică de organizare a activității, care nu au dreptul de a obține un atestat, licență sau autorizație în modul stabilit de lege, persoanele care nu au dreptul de a exercita în mod independent profesia de medic de familie.
În cazul în care nu cumpărați polița medicală în termenul stabilit de lege până la 31 martie, reducerea nu va mai fi valabilă și va trebui să achitați prețul integral de 12 636 de lei. În schimb, penalizarea pentru neachitarea în termen a asigurării va fi anulată începând cu anul 2024. 

Pe lângă asta, legea prevede restituirea sumei în cazul plății în plus pentru asigurare. Acest lucru este valabil pentru cetățenii care au cumpărat polița în mod individual, dar și-au găsit un loc de muncă pe parcursul anului.

Cota contribuției angajaților pentru polița AOAM va rămâne în continuare de 9% din salariu

 
 

Articole asemănătoare