Înapoi

Toată asistența medicală oferită gratuit în cadrul poliței în Moldova — și serviciile pentru care aceasta nu este necesară

27 Februarie, 2024 37144
Toată asistența medicală oferită gratuit în cadrul poliței în Moldova — și serviciile pentru care aceasta nu este necesară

Asigurarea obligatorie de asistență medicală (AOAM) vă dă dreptul să beneficiați de tratament medical gratuit pe întreg teritoriul Republicii Moldova: examene medicale profilactice, medicamente, spitalizare și intervenții chirurgicale, inclusiv cele foarte costisitoare. De exemplu, o operație la inimă costă peste 200 000 de lei, dar dacă aveți o poliță de asigurare medicală și recomandare de la medic, nu veți fi nevoiți să cheltuiți acești bani.

Ce servicii sunt incluse în polița AOAM


Toate serviciile acordate gratuit în cadrul poliței AOAM sunt enumerate în Hotărârea guvernului privind aprobarea Programului unic al asigurării obligatorii de asistență medicală. Lista include:
  • Examene medicale profilactice: măsurarea tensiunii arteriale și oculare, a nivelului de colesterol și zahăr în sânge, radiografia cutiei toracice;
  • Medicamente compensate și dispozitive medicale compensate;
  • Injecții intramusculare și intravenoase în sala de tratamente/staționar de zi, cabinete de proceduri și la domiciliu;
  • Proteze mamare și individuale pentru pacienții cu tumori maligne ale sânului, capului, gâtului și aparatului locomotor;
  • Protezarea articulațiilor mari (șold, genunchi, umăr);
  • Medicamente costisitoare pentru chimioterapie;
  • Servicii de dializă, chimioterapie și radioterapie;
  • Asistență stomatologică de urgență pentru gravide;
  • Mamografie, tomografie, ultrasonografie;
  • Servicii de fertilizare in vitro (parțial);
  • Îngrijiri medicale la domiciliu pentru persoanele cu boli cronice, inclusiv cele care nu se pot deplasa;
  • Operații de cataractă, la inimă și alte operații urgente;
  • Colposcopia, inclusiv cu prelevarea biopsiei;
  • Tratament, investigații, consultații, medicamente, cazare și alimentație în spital;
  • Transfuzie a sângelui și plasmei;
  • Spitalizarea gravidei și nașterea, cu posibilitatea de a alege instituția medicală (indiferent de locul de trai) și medicul obstetrician-ginecolog, având consimțământul prealabil al acestuia;
  • Servicii de transplant.

Cât costă polița de asigurare medicală


Pentru cei care sunt angajați, contribuția la fondul AOAM este de 9% din salariu. Persoanele care nu lucrează și nu sunt asigurate de stat sunt obligate să plătească polița pe cont propriu.

În 2024, polița costă 12 636 de lei, dar până la 31 martie poate fi cumpărată la un preț de câteva ori mai mic.

În cazul în care o persoană a cumpărat polița pe cont propriu și s-a angajat în timpul anului, statul îi va restitui suma plătită în plus.

De ce să cumpărați polița AOAM


Din 2024, în Moldova a fost anulată amenda pentru plata întârziată a poliței. Cu toate acestea, n-ar trebui să amânați sau să refuzați cumpărarea ei. Casa Națională de Asigurări Medicale (CNAM) aduce două motive pentru care chiar și persoanele perfect sănătoase au nevoie de această poliță:
  1. Unele situații, cum ar fi un accident rutier sau alte incidente nefericite, nu pot fi prevăzute. Costul spitalizării și al îngrijirii poate ajunge la zeci și sute de mii de lei, dar cu o poliță aceste cheltuieli vor fi acoperite de stat. 
  2. Cumpărarea unei polițe este o investiție nu doar în propria sănătate, ci și în sănătatea celor dragi — copii, părinți în vârstă, bunici, care au nevoie mai des de asistență medicală.
În cazul în care vi se cer bani pentru serviciile gratuite prevăzute de polița AOAM, puteți raporta acest lucru la CNAM, printr-un apel gratuit la linia fierbinte 0 800 99999. Apelurile sunt recepționate de luni până vineri, de la 8:00 la 17:00, fără pauze.

Ce servicii sunt disponibile gratuit, fără polița medicală


Important: asistența medicală de urgență, adică chemarea unei ambulanțe în cazul unui atac de cord, intoxicație acută, accident etc., este gratuită pentru toată lumea.

În plus, cu o trimitere de la medicul de familie, fără a avea o poliță, puteți efectua gratuit o serie de analize, ecografii, radiografii, endoscopii și alte investigații primare care nu necesită tratament ambulatoriu sau spitalizare.

Doar pacienții cu maladii social-condiționate, care au un impact major asupra sănătății publice, pot conta pe o spitalizare gratuită fără poliță medicală. Acestea maladii includ:
  • gripa pandemică, rugeola, varicela, parotidita epidemică, hepatitele virale acute A, rabia, tetanosul, holera, malaria, febra tifoidă și paratifoidă, difteria, meningitele şi meningoencefalitele virale, bacteriene şi parazitare, pesta, leptospiroza, bruceloza, tularemia, tifos exantematic, antraxul, iersinioza, botulismul, febrele hemoragice, febra Q, trihineloza; 
  • tuberculoza;
  • HIV/SIDA şi sifilisul;
  • psihozele şi alte tulburări mentale şi de comportament în forme acute;
  • alcoolismul şi narcomania, în caz de urgenţă medicală;
  • afecţiunile oncologice şi hematologice maligne confirmate.
Pentru a beneficia de spitalizare gratuită, acești pacienți neasigurați au nevoie de o trimitere de la un medic specialist.

Rezumat


Asigurarea obligatorie de asistență medicală în Moldova oferă posibilitatea de a beneficia gratuit de controale profilactice, spitalizare și tratament. Lista include diverse servicii costisitoare, inclusiv proteze, chimioterapie, dializă, operații, transplanturi. Spitalizarea gratuită fără poliță este posibilă doar pentru anumite boli cu impact major asupra sănătății publice, iar cu o trimitere de la medic, cei neasigurați pot beneficia gratuit de o serie de investigații primare. Asistența medicală de urgență este gratuită pentru toată lumea, fără excepție.
 

Articole asemănătoare