După 45 de ani, poate deveni tot mai greu să-ți găsești un loc de muncă decent — chiar dacă ai o experiență impresionantă, o calificare înaltă și multă motivație. De multe ori, CV-urile sunt respinse din cauza unor prejudecăți: „nu se pricepe la tehnologii”, „e greu să îi recalifici”, „nu se va integra într-o echipă tânără”. În acest articol îți arătăm cum să răspunzi acestor stereotipuri și ce poți face ca să fii luat în serios de angajatori.
În Moldova, discriminarea candidaților și a angajaților pe criteriu de vârstă este interzisă prin lege. În practică însă situația e mai complicată: de cele mai multe ori pur și simplu nu ți se va răspunde la aplicare și e aproape imposibil să demonstrezi că a fost din cauza vârstei.
Totuși, dacă la interviu sau în corespondență ți s-a spus direct că ești prea în vârstă pentru funcție, acesta este un motiv să depui o plângere la Inspectoratul Muncii sau să te adresezi la Consiliul pentru Egalitate.
Vezi și: Cum să depuneți corect o petiție către Inspectoratul de Stat al Muncii în Moldova
Dacă ai 45, 50 sau chiar peste 60 de ani, deții ceva ce le lipsește multor candidați tineri: experiență profesională și de viață.
Da, piața muncii nu e perfectă. Dar regulile ei se schimbă, iar specialiștii maturi devin tot mai căutați — mai ales în Moldova, unde populația îmbătrânește, iar lucrătorii de încredere se prețuiesc din ce în ce mai mult.