Înapoi

Cum să îți găsești un loc de muncă în Moldova dacă ai peste 45 de ani

17 Iulie, 2025 1155
Cum să îți găsești un loc de muncă în Moldova dacă ai peste 45 de ani

După 45 de ani, poate deveni tot mai greu să-ți găsești un loc de muncă decent — chiar dacă ai o experiență impresionantă, o calificare înaltă și multă motivație. De multe ori, CV-urile sunt respinse din cauza unor prejudecăți: „nu se pricepe la tehnologii”, „e greu să îi recalifici”, „nu se va integra într-o echipă tânără”. În acest articol îți arătăm cum să răspunzi acestor stereotipuri și ce poți face ca să fii luat în serios de angajatori.

Ce spune legea

În Moldova, discriminarea candidaților și a angajaților pe criteriu de vârstă este interzisă prin lege. În practică însă situația e mai complicată: de cele mai multe ori pur și simplu nu ți se va răspunde la aplicare și e aproape imposibil să demonstrezi că a fost din cauza vârstei.

Totuși, dacă la interviu sau în corespondență ți s-a spus direct că ești prea în vârstă pentru funcție, acesta este un motiv să depui o plângere la Inspectoratul Muncii sau să te adresezi la Consiliul pentru Egalitate.

Vezi și: Cum să depuneți corect o petiție către Inspectoratul de Stat al Muncii în Moldova

Cum să eviți discriminarea pe criteriu de vârstă

La întocmirea CV-ului:

  • Nu indica data nașterii și anii de studiu la universitate;
  • Evidențiază competențele digitale: Excel, 1C, sisteme CRM, Zoom, instrumente AI etc;
  • Menționează doar experiența relevantă din ultimii 10–15 ani.

La căutarea jobului:

  • Prioritizează anunțurile de angajare din întreprinderile mici și mijlocii — acolo, unde nu există resurse pentru formare de la zero, experiența și autonomia sunt foarte apreciate;
  • Folosește diverse canale de căutare de lucru: site-uri de căutare de lucru, grupuri tematice pe rețelele sociale și canale pe Telegram, adresări directe către cunoscuți și foști colegi;
  • Studiază companiile: evită-le pe cele care pun accent pe „colectivul tânăr” și aplică acolo unde candidatul ideal este descris ca unul de încredere, responsabil și cu experiență.

La interviu:

  • Vorbește cu încredere despre vârsta ta și experiența acumulată ca despre avantaje competitive;
  • Menționează că însușești tehnologii noi, urmărești tendințele și ești dispus să acumulezi cunoștințe noi;
  • Dacă angajatorul are dubii că te vei integra într-un colectiv tânăr, povestește-i despre experiențele tale pozitive de lucru alături de colegi mai tineri.

Vârsta este un atu valoros

Dacă ai 45, 50 sau chiar peste 60 de ani, deții ceva ce le lipsește multor candidați tineri: experiență profesională și de viață.

Da, piața muncii nu e perfectă. Dar regulile ei se schimbă, iar specialiștii maturi devin tot mai căutați — mai ales în Moldova, unde populația îmbătrânește, iar lucrătorii de încredere se prețuiesc din ce în ce mai mult.


Articole asemănătoare