Înapoi

Perioada de probă: durata, salariul, riscuri pentru angajat

27 Februarie, 2023 58400
Perioada de probă: durata, salariul, riscuri pentru angajat

Perioada de probă — o practică obișnuită în procesul de angajare în mai multe companii din Moldova. Această perioadă îi permite angajatorului să verifice dacă noul angajat corespunde cerințelor postului, iar candidatului — să înțeleagă dacă i se potrivește noul post de muncă. În acest articol, vă vom răspunde la cele mai frecvente întrebări adresate de oameni cu privire la subiect. 

Cât durează perioada de probă?


Durata perioadei de probă variază în funcție de companie, poziție și tipul contractului de muncă. 

Codul Muncii al Republicii Moldova permite stabilirea unei perioade de probă de până la 6 luni pentru majoritatea angajaților. Dar există și unele excepții. Pentru muncitorii necalificați, perioada de probă se aplică mai rar și nu poate depăși 30 de zile calendaristice, iar pentru muncitorii sezonieri, această perioadă poate dura cel mult 2 săptămâni calendaristice. 

Dacă sunteți angajat pe baza unei perioade de probă, angajatorul este obligat să încheie un contract de muncă cu dvs. și să indice în acesta condițiile și durata perioadei

În perioada de probă este interzisă includerea zilelor în care angajatul s-a aflat în concediu medical sau a lipsit din alte motive întemeiate.

Un alt articol din Codul Muncii prevede durata maximă a perioadei de probă în cazul încheierii unui contract individual de muncă pe o perioadă determinată. 
 
durata contractului de muncă pe o perioadă determinată durata perioadei de probă
de la 3 la 6 luni până la 15 zile calendaristice
de la 6 luni până la 30 de zile calendaristice

Și, în cele din urmă: pe durata contractului individual de muncă nu poate fi stabilită decât o singură perioadă de probă.

Pe cine angajatorul este obligat să angajeze fără perioada de probă?


Codul Muncii al RM interzice aplicarea perioadei de probă în cazul încheierii unui contract de muncă individual cu: 
  1. angajații în vârstă de până la 18 ani;
  2. femeile gravide;
  3. persoanele angajate prin transferul de la o altă unitate;
  4. persoanele care au fost angajate prin concurs, în conformitate cu unele legi speciale, dacă nu sunt prevăzute altele;
  5. persoanele alese în funcții elective; 
  6. angajații cu care se încheie un contract individual de muncă pentru o perioadă de până la 3 luni.
Anterior, în această listă erau incluse și persoanele cu dizabilități, dar în anul 2022 această restricție a fost anulată. 

Cum se achită perioada de probă?

O mână cu mai multe bancnote de 100 de leiLa prima vedere, Codul Muncii pare să nu garanteze plata salariului pe parcursul perioadei de probă, întrucât nu se menționează niciun cuvânt despre asta în articolul 60. Dar, în primul rând, nimeni nu are dreptul să oblige pe altcineva să lucreze gratuit, iar în al doilea, legea prevede că pe parcursul perioadei de probă, angajatul beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislația muncii. Iar primirea salariului reprezintă unul din drepturile fundamentale ale angajatului, precum și achitarea acestuia — obligația angajatorului.

Perioada de probă este plătită cu suma indicată în contractul individual de muncă

Desigur, angajatorul are dreptul să negocieze salariul oferit pentru perioada de probă cu candidatul în mod individual. În acest caz, în contractul individual de muncă trebuie indicate ambele sume, cea achitată pentru perioada de probă, precum și suma care urmează a fi achitată după încheiere acesteia, adică salariul final.

Ce trebuie să faceți dacă ați fost concediat și/sau nu vi s-a plătit?


Dacă decideți că compania nu este potrivită pentru dvs., puteți demisiona înainte de expirarea perioadei de probă. Totodată, și angajatorul are dreptul să concedieze angajatul înainte de expirarea perioadei dacă nu este satisfăcut de munca sa. Acesta nu este obligat să explice motivul, dar angajatul poate contesta decizia în instanță. Rețineți că, în cazul concedierii pe parcursul perioadei de probă, angajatul concediat nu are dreptul la o indemnizație de eliberare din serviciu. 

În schimb, angajatorul are dreptul la primirea salariului pentru perioada lucrată, iar refuzul companiei de a-l achita este o încălcare a legii

Unii angajatori continuă să evite prevederile din Codul Muncii, folosind următoarea metodă: angajează persoana în companie, dar neoficial pentru primele luni. Astfel este mai ușor de concediat în cazul în care persoana nu se potrivește postului, și nici impozite pentru el nu trebuie achitate.

Dacă vi se propun astfel de condiții, trebuie să fiți pregătiți pentru ca, în cele din urmă, să nu fiți angajat la muncă și nici să nu vi se achite salariul pentru perioada lucrată. Dacă acest lucru se întâmplă, va fi dificil să demonstrați că ați activat în trecut în companie. Dar ăsta nu este un motiv pentru a lăsa astfel de practici să rămână nepedepsite — scrieți o petiție către Inspectoratul de Stat al Muncii. Ar fi bine să puteți oferi anumite dovezi ale activității dvs. în companie — capturi de ecran ale conversațiilor purtate cu foștii șefi și colegi, fotografii făcute la evenimente comune, etc.

Concluzii


Perioada de probă poate fi stabilită pe un termen de până la 6 luni. Există unele cazuri în care aceasta trebuie să fie mai scurtă, iar pentru anumite categorii de angajați aceasta în general nu poate fi aplicată. Pe parcursul perioadei de probă angajatul beneficiază de toate drepturile legale — salariu, concediu, demisionare din propria inițiativă ș.a.m.d. În cazul oricărei abateri de la reguli — adresați-vă cu încredere la Inspectoratul de Stat al Muncii. Și rețineți: perioada de probă este utilă nu doar pentru companie, ci și pentru angajat. Aceasta este o oportunitate de a vă adapta și de a vedea dacă postul corespunde așteptărilor și intereselor dvs. Dacă acesta nu vi se potrivește, să demisionați este mult mai simplu decât în cazul încheierii unui contract din prima zi.

 

Articole asemănătoare