Atunci când sunteți bolnav, aveți dreptul de a nu lucra pentru a vă recupera și a nu vă infecta colegii. Într-o astfel de situație, vi se cuvine un concediu medical. În acest articol vom discuta despre cum îl puteți obține, despre posibilitatea de a lua concediu medical dacă copilul dumneavoastră este bolnav și de ce depinde cuantumul concediului medical.
Nu aveți dreptul la indemnizație, dacă:
Pentru primele 5 zile calendaristice, angajatorul plătește indemnizația de boală, după — cheltuielile sunt suportate de către CNAS. Menționăm că, pe parcursul unui an, angajatorul nu poate plăti pentru mai mult de 15 zile calendaristice de concediu medical. De exemplu, dacă ați fost bolnav în ianuarie și martie timp de câte o săptămână fiecare, din contul angajatorului, atunci, dacă vă îmbolnăviți în toamnă, indemnizația de boală va fi plătită, începând cu prima zi, din bugetul asigurărilor sociale de stat.
Cuantumul indemnizației plătite de către angajator este stabilit în limita a 75% din salariul angajatului.
În ceea ce privește cuantumul indemnizației de incapacitate temporară de muncă, care este plătită din bugetul asigurărilor sociale de stat, aceasta depinde de durata stagiului de cotizare:
60% din venitul mediu lunar asigurat pe parcursul a 12 luni în cazul unui stagiu de cotizare de până la 5 ani;
70 % din venitul mediu lunar asigurat pe parcursul a 12 luni în cazul unui stagiu de cotizare de la 5 la 8 ani;
90 % din venitul mediu lunar asigurat pe parcursul a 12 luni în cazul unui stagiu de cotizare de peste 8 ani.
Indemnizația de invaliditate temporară, în cazul unei maladii oncologice, tuberculoză sau SIDA, este de 100% din salariu și este plătită integral din bugetul asigurărilor sociale de stat. Cu toate acestea, în cazul în care stagiul de cotizare este insuficient, baza de calcul a indemnizației va fi de 35% din salariul mediu lunar prognozat, stabilit în anul în care a s-a produs riscul de asigurare.
Perioada maximă a concediului medical plătit — 180 de zile calendaristice pe an. Aceasta poate fi prelungită prin decizia unui medic, dar nu mai mult de 30 de zile calendaristice pe an. Excepțiile sunt prevăzute în articolul 24 din hotărârea de guvern privind aprobarea Regulamentului cu privire la condiţiile de stabilire, modul de calcul şi de plată a indemnizaţiilor pentru incapacitate temporară de muncă.
Conform legii, angajatorul trebuie să vă plătească salariul pentru ziua în care ați fost la serviciu și indemnizația pentru următoarele patru zile.
O persoană care lucrează în mai multe locuri de muncă, are dreptul la concediu medical și indemnizație de la toate locurile de muncă. Trebuie să aduceți certificatul medical la oricare dintre angajatori și să cereți o copie (sau mai multe copii) cu mențiunea „copie conformă cu originalul”, iar aceasta o puteți prezenta la celălalt loc de muncă.
Da, dacă asta s-a întâmplat în timpul concediului anual plătit. În acest caz, acesta este prelungit pentru o perioadă egală cu concediul medical.
Dacă vă aflați în concediu din cont propriu, atunci va trebui tot din cont propriu să boliți. Cu toate acestea, dacă boala apare cu puțin timp înainte de acesta sau înainte de concediul de creștere a copilului până la vârsta de 3 ani, aceste concedii sunt considerate ca fiind anulate, iar indemnizația se acordă în conformitate cu normele generale.
Pentru a face acest lucru, accesați site-ul servicii.gov.md/medicine. Singurele date de care aveți nevoie este seria și numărul certificatului medical.
Nu. Codul Muncii al Republicii Moldova interzice concedierea unui angajat la inițiativa conducerii în timp ce acesta se află în concediu medical. Singura excepție — lichidarea companiei.