Înapoi

Ce să fac dacă nu mi-a fost plătit salariul?

14 Iulie, 2021 27983
Ce să fac dacă nu mi-a fost plătit salariul?

Această întrebare vitală a îngrijorat omenirea încă de la invetarea banilor. Pe vremuri, această problemă era soluționată prin forță, astăzi – prin lege.

Neplata salariilor este o încălcare a drepturilor angajatului, iar în acest articol veți afla cum poate fi pedepsit un angajator nesimțit și cum să obținem banii câștigați prin muncă cinstită.

Cum procedăm în cazul angajării oficiale


Dacă comunicarea nu soluționează problema, atunci primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să contactați Inspectoratul de Stat al Muncii. Acolo va fi întocmit un protocol și, în cazul în care angajatorul nu-și vine în fire, protocolul va fi trimis în instanță. Dacă angajatorul va fi găsit vinovat, conducerea companiei va fi amendată și va fi obligată să achite imediat datoriile.

Conform articolului 57 din Codul Contravențional al Republicii Moldova:
 
Încălcarea intenţionată cu mai mult de 2 luni a termenului stabilit pentru plata salariilor,  plata pensiilor, burselor, indemnizaţiilor precum şi pentru efectuarea altor plăţi cu caracter permanent, stabilite prin legislaţie, se sancţionează cu amendă de la 60 la 120 de unităţi convenţionale (3000 - 6000 lei) aplicată persoanei cu funcţie de răspundere, cu amendă de la 120 la 180 de unităţi convenţionale (6000 – 9000 lei) aplicată persoanei juridice.


Conform articolului 145 din Codul Muncii al Republicii Moldova:
 
Compensarea pierderilor cauzate de neachitarea la timp a salariului se efectuează prin indexarea obligatorie şi în mărime deplină a sumei salariului calculat dacă reţinerea acestuia a constituit cel puţin o lună calendaristică de la data stabilită pentru achitarea salariului lunar.


În cazul în care angajatorul refuză să vă achite salariul fără a-și argumenta decizia sau aducând argumente invalide, aveți tot dreptul să vă adresați către Inspectoratul Muncii.

Site-ul Inspectoratului de Stat al Muncii: ism.gov.md
Telefon: 022 499400
Adresă: MD-2068, mun. Chișinău, str. Miron Costin 17/2
e-mail: secretariat@im.gov.md


(!) Angajatorul poate suspenda plățile către angajați doar dacă contractul de muncă este suspendat.

Conform articolului 120 din Codul Muncii al RM, angajatorul nu are dreptul să trimită angajați în concediu pe cont propriu fără consimțământul lor. Amenințările în acest sens sunt un motiv aparte de a anunța Inspectoratul Muncii.

Important: dacă în momentul întârzierii salariilor, în țară este stare de urgență și sunteți amenințat cu concedierea, dacă apelați la autoritățile competente trebuie să știți că potrivit Legii nr. 212, în perioada stării de ungență este interzisă concedierea angajaților, precum și demisia din propria inițiativă.

Cum procedăm în cazul angajării neoficiale


Din păcate, mulți moldoveni continuă să lucreze neoficial, primind salariul „în plic”, iar în astfel de cazuri angajatorul fie nu achită la timp, fie nu achită deloc. Lucrătorii, la rândul lor, se tem să ceară ajutor de la autorități, deoarece riscă să fie pedepsiți de Serviciul Fiscal.

Pentru salariul „în plic” este pedepsit nu doar angajatorul, ci și angajatul, deoarece nimeni nu a plătit impozite pentru acest „plic”. În consecință, angajatul va fi obligat să plătească impozitul care nu a fost primit de stat și o amendă pentru infracțiune administrativă (ascunderea veniturilor).

Dar dacă salariul întârzie foarte mult timp, suma rămasă după achitarea amenzii și a impozitelor ar putea merita orice luptă. Există cazuri în care chiar și angajaților neoficiali, fără dovezi, amenzi și altele, li s-a acordat întregul salariu, avându-se în vedere că e câștigat prin  „muncă la negru”. Uneori, persoanele lucrează oficial cu jumătate de normă și primesc o parte din salariu „în plic”, dar Inspectoratul Muncii oricum obligă angajatorii să emită salariul integral.

Instanța din Republica Moldova vă poate satisface cerințele, chiar dacă ați lucrat neoficial. Cu toate acestea, trebuie să aveți dovezi că ați primit un salariu mai devreme și că ați lucrat la acest job, în general. Aveți nevoie de mărturii ale colegilor, orice chitanțe, facturi scrise de mână care să ateste că ați primit un salariu. În caz contrar, nu veți putea cere nimic de la angajator, în plus veți fi pedepsit pentru infracțiune.

Înainte de a merge în instanță trebuie să cântăriți argumentele pro și contra. Veți interesa Serviciul Fiscal, iar pedeapsa pentru evaziune fiscală poate fi diversă, totul depinde de suma impozitelor neplătite.

În acest caz aveți nevoie de sfatul unui avocat calificat.

Vă sfătuim de asemenea să vă familiarizați cu Codul Muncii al RM și anume cu Titlul V privind salarizarea și normarea muncii.

Citiți despre alte cazuri de încălcare a drepturilor angajaților și cum le puteți apăra în acest articol.

Încheiere

Dacă drepturile dvs sunt încălcate într-un mod rău intenționat, le puteți proteja oricând contactând Inspectoratul Muncii. Nu trebuie să vă fie frică să stricați relația cu angajatorul, aceasta deja este ruinată.

Vă sfătuim să lucrați întotdeauna oficial, deoarece numai angajarea oficială vă garantează protecția deplină a drepturilor muncii.

Articole asemănătoare