Înapoi

Сum să te pregătești pentru IELTS sau TOEFL, fiind angajat full time

25 Iunie, 2021 4193
Сum să te pregătești pentru IELTS sau TOEFL, fiind angajat full time

IELTS și TOEFL sunt cele mai solicitate examene de competență la nivel internațional, privind cunoașterea limbii engleze. Oricine intenționează să plece în străinătate pentru a studia, lucra sau trăi trebuie să se pregătească pentru unul dintre aceste examene.

Ce să faci dacă lucrezi full time și ai puțin timp la dispoziție? Pentru cititorii Rabota.md, am colectat sfaturi de la experți cu privire la modul în care putem combina munca și pregătirea de examen.

IELTS sau TOEFL?


Înainte de a vă pregăti de viitorul examen, trebuie să știți exact formatul acestuia. Căutați informații despre ce tipuri de examene există și în ce scopuri trebuie susținute.

De exemplu, pentru studii și muncă trebui susținute diverse tipuri de IELTS (International English Language Testing System):
  • IELTS General – pentru emigrare și dreptul de a lucra în străinătate;
  • IELTS Academic – pentru studii universitare.

IELTS este citat pentru imigrație și admitere la universități, colegii și școli de afaceri din Australia, Marea Britanie, Canada, Noua Zeelandă, Irlanda, SUA, Elveția, Olanda, Germania, Franța, Italia Spania, Singapore și alte țări ale lumii unde există programe de studii în limba engleză (lista țărilor se extinde în fiecare an). 

TOEFL este mai popular în universitățile americane. Dar dacă în alte țări este acceptat doar IELTS, atunci în SUA multe universități acceptă ambele examene, deci alegeți ceea ce vi se potrivește cel mai bine.

Dacă înțelegeți clar ce tip vi se potrivește, veți avea mai mult timp pentru a studia toate informațiile necesare și să începeți pregătirea.

Sfatul 1: Vorbiți în engleză de fiecare dată când aveți ocazia


Imaginați-vă că toți cei din jurul sunt englezi, limba engleză este limba dvs maternă și chiar gândiți în engleză. Vorbește engleză în drum spre lucru, cu prietenii, familia și cu partenerul de viață. Înscrieți-vă în grupuri engleze pe Facebook, comentați postări, cântați melodii în limba engleză (puteți căuta traduceri pe Internet pentru a le înțelege mai bine).

Sfatul preferat al repetitorilor nu este lipsit de sens: vorbește cu tine în fața oglinzii. Acest lucru vă va ajuta să vă obișnuiți cu contactul vizual. Examinatorilor le place când studenții privesc în ochi atunci când vorbesc.

Încercați să dedicați fiecare minut liber studierii – acest lucru este mult mai eficient decât oră la cursuri de două ori pe săptămână.

Sfatul 2: Formulați propriile întrebări și răspundeți la ele


Improvizația este unul dintre cele mai importante ingrediente ale succesului la examen. Selectați un subiect bine știut și formulați 5-7 întrebări pe care le-ar pune examinatorul. Răspundeți la fiecare întrebare pe rând. Încercați să răspundeți cât mai complet și clar posibil. Folosiți cuvinte și sinonime pe care le-ați învățat deja, adăugați detalii, chiar dacă nu vi se cere.

Exercițiul cu întrebările vă va ajuta să reacționați rapid în timpul examenului și să nu vă îngrijorați. În plus, acest lucru îl puteți face în procesul de muncă, la pauza de masă sau pe drum.

Sfatul 3: Ajungeți la esență și înapoi


Examenul vizează evaluarea nu numai a cunoștințelor în gramatică, ci și evaluarea logicii. Răspunsul dvs trebuie să fie  corect, constructiv și să conțină secțiuni, paragrafe, blocuri tematice. 

Există un exercițiu bun în acest sens, „microfonul deschis”. Alegeți un subiect și vorbiți timp de trei minute. Apoi repetați totul în două, și apoi într-unul, totodată încercați să nu pierdeți firul logic al poveștii.

Același lucru îl puteți face în scris: mai întâi scrieți trei propoziții, apoi două și apoi una, dacă este posibil.

Acest exercițiu vă va ajuta atât să vorbiți mai concis, cât și să dezvoltați o poveste dintr-o frază. S-ar putea să nu aveți succes la început, dar prin practică veți putea identifica imediat ideea principală și o veți putea extinde la o scară largă sau să o micșorați atunci când trebuie să răspundeți scurt.

Sfatul 4: Învățați online


După o zi de muncă de 8 ore, ultimul lucru pe care ți-l dorești este să mergi la o prelegere de o oră la o școală de limbi străine. Timpul pentru călătorie, plus timpul pentru studiu, plus timpul pentru cină, iată că deja e timpul pentru a te trezi și a merge din nou la muncă. Analizați opțiunea învățământului online. Ați putea să mergeți în drum spre casă, să luați cina sau să stați pe canapea și să studiați în continuare.

Avantajele cursurilor online sunt incontestabile:
  1. Nu este nevoie să vă conectați la o anumită oră: multe cursuri sunt disponibile pentru vizualizare în orice moment.
  2. Puteți planifica independent programul;
  3. Progresul poate fi urmărit atât prin teste, cât și prin consultări cu un mentor;
  4. Prețurile pentru cursurile online sunt de obicei mai mici decât cele pentru cursuri față în față. Adesea există și reduceri sau chiar un număr impunător de seminare web gratuite.

Sfatul 5: Mergeți la o librărie sau pe YouTube


Dacă nu aveți timp pentru un repetitor, cursuri de seară sau webinare, găsiți un caiet cu teste în librării și rezolvațile de sine stătător. Citiți cărți în engleză, ne spune fiecare repetitor și nu o spune în zadar.

În loc să priviți televizorul înainte de culcare, priviți comediile preferate cu subtitre și petreceți timpul util și plăcut. În transportul public puteți asculta podcasturi.

Căutați materiale adaptate anume pentru IELTS sau TOEFL, sunt foarte multe.

Sfatul 6: Găsiți un club de conversație


Astăzi, există multe site-uri și aplicații pentru smartphone-uri care vă permit să comunicați atât cu vorbitori nativi, cât și cu studenți asemeni dvs. Puteți găsi un grup pe Telegram, o cameră în Clubhouse, un grup pe Facebook sau pur și simplu scrieți prietenilor din străinătate și rugați-i să discute cu dvs o oră sau două.

Într-un club de acest tip, nimeni nu vă va „evalua” și „învăța”, ar putea să vă corecteze sau să vă sugereze, dar nu mai mult. Exersați și iarăși exersați!

Sfatul 7: Jucați jocuri în engleză


Cu siguranță aveți un joc video preferat pe care îl cunoașteți pe de rost. Încercați să-l jucați din nou, dar în versiune engleză. E un nivel ușor: știți deja cum funcționează, dar veți putea învăța cuvinte și termeni bazându-vă pe memoria dvs.

Un nivel mai complicat este să încercați un joc nou, pe care nu l-ați mai jucat până acum. De dorit să fie modern, termeni din strategii fantastice puțin probabil să vă fie de folos la examen, dar jocurile sociale și economice vor prinde bine.

Este cel mai ușor mod de a învăța o limbă străină, nici nu veți observa cum creierul dvs absoarbe informații noi.


Citiți știri în engleză, abonați-vă la portalurile de știri engleze, schimbați limba de pe telefonul dvs, înconjurați-vă cu limba engleză și veți avea cele mai mari note!

Articole asemănătoare