În perioada 11-16 iunie, în Chișinău se desfășoară Festivalul comunității LGBTQI+ „Moldova Pride”. Cu această ocazie, am discutat cu coordonatoarea de proiecte a centrului Genderdoc-M, Angela Frolov, despre cum ar trebui să ne comportăm în cazul în care un coleg sau o colegă a făcut coming out.
Ce este coming out-ul?
Coming out (din engleză — „dezvăluire”, „ieșire”) — proces în care persoana voluntar povestește despre orientarea sa homosexuală, identitatea sa de transgen sau
non-binară.
Cum să reacționați
Angela Frolov spune că cel mai bine este anume să nu reacționați în niciun fel și să răspundeți: „mulțumesc că mi-ai povestit”.
Primele emoții ar putea fi șoc sau mânie. Dar nu trebuie să negați, să învinuiți, să-i propuneți să se „trateze”, să-i compătimiți sau să vă comportați agresiv cu persoana care vi s-a deschis. În loc de asta, spuneți: „Este ceva surprinzător pentru mine. Dă-mi puțin timp să procesez această informație și mai apoi revenim la această discuție”. Ca să vă acomodați cu acest fapt, Frolov recomandă să discutați cu un psiholog despre sentimentele pe care le aveți sau să vă informați din surse veridice.
Important este că persoana v-a împărtășit o asemenea informație, deci are încredere în voi: „Măcar pentru faptul că avem această încredere — merită să-i respectăm emoțiile, sentimentele şi să nu fim agresivi”, spune Frolov.
Ce nu trebuie să faceți
Țineți cont: dacă persoana vi s-a deschis vouă, acest fapt nu înseamnă că ea este gata să se deschidă tuturor. Din acest motiv, încercați să îi păstrați secretul dacă nu v-a cerut opusul. Acțiunea de a povesti cuiva despre orientarea sexuală sau identitatea de gen a unei alte persoane, fără acordul acesteia se numește outing. El poate dăuna grav persoanei.
Ca să aflați mai multe despre condițiile în care se angajează la muncă și lucrează reprezentanții comunității moldovene de LGBT, vedeți interviul nostru cu Angela Frolov.