Înapoi

Polița medicală în Moldova pentru anul 2023: Ce s-a schimbat, cât costă și ce se poate întâmpla dacă nu o cumpărați

12 Ianuarie, 2023 81099
Polița medicală în Moldova pentru anul 2023: Ce s-a schimbat, cât costă și ce se poate întâmpla dacă nu o cumpărați

În anul 2023, prețul asigurării obligatorii de asistență medicală (AOAM) în Moldova a crescut de trei ori — până la 12 636 de lei. Și aceasta nu este singura schimbare care s-a produs. În acest articol vom vorbi despre noile reguli adoptate și despre cum puteți economisi bani cumpărând polița la prețul de anul trecut. 

Câteva statistici pentru început: în 2022, numărul deținătorilor de poliță AOAM a fost de aproximativ 2,5 milioane de persoane. Aproape două treimi dintre aceștia, adică 1,6 milioane de persoane, au fost asigurați de Guvern — copii, studenți, femei însărcinate, pensionari, șomeri înregistrați și alte categorii vulnerabile. Alte 800 de mii de persoane au fost asigurate datorită contribuțiilor procentuale din salariul oficial. Restul, 60 de mii de persoane, au cumpărat polița cu suma fixă. 

Despre prețul poliței AOAM


Pentru categoriile cărora statul le plătește polița medicală nimic nu s-a schimbat. Guvernul va transfera 6,8 miliarde de lei către fondul AOAM pentru polițele acestora. Cetățenii care lucrează oficial nu au nici ei de ce să-și facă griji.

Cota contribuției angajaților pentru polița AOAM a rămas în continuare de 9% din salariu

Acum despre cei care vor cumpăra polița în sumă fixă. Dacă faceți acest lucru în termenul legal (până la 31 martie), se vor păstra reducerile de anul trecut:
  • 1014 de lei pentru proprietarii de terenuri agricole, dacă nu aparțin concomitent unei alte categorii de plătitori;
  • 1622 de lei pentru persoanele fizice care lucrează în comerțul cu amănuntul, dacă nu vând mărfuri supuse accizelor/sau dacă aparțin unei alte categorii de plătitori;
  • 2028 de lei pentru fondatorii de întreprinderi individuale, deținătorii de patentă, arendașii, arendatorii, persoanele fizice care desfășoară activități în domeniul achizițiilor de produse fitotehnice și/sau horticole și/sau produse vegetale, alți cetățeni care nu sunt angajați sau asigurați de Guvern, străinii cu drept de ședere permanentă, beneficiarii de protecție internațională, străini cărora li s-a acordat dreptul de ședere provizorie pe teritoriul Republicii Moldova;
❗ Acum pensionarii/persoanele cu dizabilități sunt, de asemenea, obligate să cumpere o poliță cu prețul de 2028 de lei, asta în cazul în care sunt și deținători de patentă sau fondatori ai unei întreprinderi individuale. Această modificare a intrat în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2023.  
  • 4056 de lei pentru mediatori, notari, avocați, executorii judecătorești, experții judiciari care se ocupă cu expertiza judiciară, traducători și administratorii autorizați, indiferent de forma juridică de organizare a activității, care nu au dreptul de a obține un atestat, licență sau autorizație în modul stabilit de lege, persoanele care nu au dreptul de a exercita în mod independent profesia de medic de familie.
❗ În acest an, a mai fost făcută o modificare importantă a legii. Aceasta se referă la cei care la începutul anului au cumpărat o poliță AOAM cu o sumă fixă, iar apoi s-au angajat la un post de muncă. Astfel de angajați vor continua să plătească pentru polița medicală din contul salariului și altor venituri. Dar, totodată, va fi posibilă solicitarea rambursării banilor plătiți pentru poliță înainte de angajare. Suma va fi proporțională numărului de zile lucrate oficial.

Dacă nu cumpărați polița, cheltuielile vor fi și mai mari


Amânarea procurării poliței pe mai târziu rezultă achitarea costului integral al acesteia, penalitate și, cel mai probabil, amendă. Aceasta se întâmplă din motiv că lipsa unei polițe AOAM este considerată o încălcare a legislației Republicii Moldova.

Astfel, dacă polița nu va fi procurată până la sfârșitul lunii martie, CNAM va trimite o scrisoare de reamintire. Dacă aceasta va fi ignorată, instituția va intenta un proces de judecată. În acest caz, contravenientul va fi obligat să plătească costul integral al poliței, o penalitate (0,1% din costul poliței pentru fiecare zi de întârziere) și o amendă de la 500 până la 1250 de lei.

Persoanele care nu achită la timp pentru poliță vor primi statutul de persoană asigurată peste șapte zile de la efectuarea plății. Pentru a verifica valabilitatea poliței dvs., accesați site-ul CNAM.

 

Articole asemănătoare