Înapoi

Pauzele de fumat în timpul orelor de muncă: tot ce trebuie să știți despre acestea

17 Mai, 2023 20992
Pauzele de fumat în timpul orelor de muncă: tot ce trebuie să știți despre acestea

Fumați? Sau nu fumați și sunteți iritați de colegii care ies mereu la pauze de fumat? Indiferent de tabăra din care faceți parte, este util să știți ce spune legislația din Moldova despre fumatul în timpul orelor de muncă.

Răspuns scurt: nimic.

Răspuns lung: Codul Muncii nu menționează niciun cuvânt despre dreptul sau interdicția de a fuma în timpul orelor de muncă. Dar angajatorul poate, din proprie inițiativă sau la cererea angajaților, să prevadă în regulamentul intern posibilitatea de a face pauze pentru a ieși la fumat, precum și durata și numărul acestora. 

Chiar dacă regulamentul intern nu prevede nimic în acest sens, atât fumătorii, cât și nefumătorii au dreptul la câteva scurte pauze tehnice. Într-o zi de muncă de 8 ore, există două pauze de 15 minute pe zi, prima la 2 ore după începerea lucrului și a doua — la 2 ore după prânz. În cazul unei zile de muncă de 12 ore, în primele 8 ore pauzele sunt acordate în același mod, iar în cazul ultimelor patru ore — se acordă câte 15 minute după fiecare oră.

Citiți și: Toate pauzele legale ale angajaților din Moldova

Un aspect important: aceste pauze tehnice sunt oferite pentru cei care lucrează în fața monitorului. Ceilalți pot folosi o parte din pauza de masă sau pur și simplu să ajungă la un acord comun cu angajatorul. 

Puteți fi concediați din cauza pauzelor de fumat?


Răspuns scurt: da.

Răspuns lung: dacă în regulamentul intern este prevăzut numărul și durata pauzelor de fumat, pentru încălcarea disciplinei, angajatul poate primi o avertizare, mustrare și apoi o mustrare severă. Amenzile pentru abaterile disciplinare sunt interzise prin lege. 

În plus, în cazul în care angajatorul poate demonstra că angajatul nu și-a îndeplinit în mod corespunzător atribuțiile din cauza pauzelor de fumat, de mai multe ori pe parcursul unui an, după ce a fost avertizat și mustrat, acesta poate fi concediat.

Dar, conform legii, acesta este un proces lung. Într-o astfel de situație, angajatorul probabil va cere angajatului să depună o cerere de demisie voluntară. Depinde de voi dacă să fiți de acord cu acest lucru sau să vă apărați drepturile la Inspectoratul Muncii. În orice caz, păstrați instrucțiunile noastre despre cum să formulați și să depuneți corect o petiție.
 

Articole asemănătoare