Înapoi

Toate pauzele legale ale angajaților din Moldova

13 Aprilie, 2023 23950
Toate pauzele legale ale angajaților din Moldova

În Moldova, legea prevede cinci tipuri de odihnă pentru angajați. În afară de odihna zilnică, zilele libere, sărbători și concedii, există și unele pauze în timpul zilei sau turei, în care angajații pot lua prânzul și se odihni. În acest articol vom discuta despre ele mai detaliat.

Pauza de prânz


Pauza de prânz este prevăzută pentru toți angajații din Moldova. Timpul acesteia (fix sau variabil) și durata sunt stabilite de fiecare companie și organizație în parte, și sunt stipulate în regulamentul intern sau în contractul de muncă cu angajatul, dar cel mai important — aceasta ar trebui să dureze cel puțin 30 de minute.

De regulă, pauza de prânz nu este inclusă în timpul de muncă. Prin urmare, nu este plătită de angajator, așa că angajatul poate să-și gestioneze timpul cum dorește — să ia prânzul, să se plimbe în parc sau, de exemplu, să meargă la cumpărături.

Destul de des se întâmplă ca angajații să utilizeze o parte din pauza de prânz pentru a termina munca începută. Trebuie compania să plătească suplimentar pentru asta? După cum s-a menționat mai sus, pauza de prânz nu este inclusă în timpul de muncă, deci dacă angajatul muncește din proprie inițiativă, angajatorul nu îi datorează nimic. În cazul în care angajatorul insistă și acest lucru este fixat documentar, atunci se poate cere achitarea pentru orele suplimentare sau puteți apela la Inspecția Muncii.
Oficiu, femeie așezată în fața notebookului cu mărul în mână
În unele cazuri, angajatorul este obligat să asigure condiții pentru luarea mesei în timpul serviciului la locul de muncă — aceasta se referă la unitățile cu flux continuu. De exemplu, fabrici cu program de muncă în schimburi de 24 de ore, organizații legate de asistența continuă a populației, hoteluri cu recepția deschisă 24 de ore pe zi.

Odihna de la calculator


Legea obligă angajatorii să creeze condiții de muncă sigure, inclusiv să prevadă pauze de odihnă, pentru a reduce suprasolicitarea angajatului la calculator. Ele sunt incluse în programul de muncă și, prin urmare, sunt plătite. Acest lucru este prevăzut de Hotărârea nr. 819 din 1 iulie 2016 privind Cerinţele minime de securitate şi sănătate în muncă pentru lucrul la monitor. 

Durata unei pauze de odihnă de la calculator este de 15 minute

Într-o zi de muncă de 8 ore, pauzele sunt acordate după 2 ore de la momentul în care a început munca și după 2 ore de la prânz.
Într-o zi de muncă de 12 ore, în primele 8 ore pauzele sunt acordate în aceleași condiții ca și în cazul anterior, iar în ultimele patru ore, câte 15 minute după fiecare oră. 

Pauza pentru hrănirea copilului


Această pauză este acordată părintelui sau tutorelui unui copil cu vârsta sub trei ani. Angajatorul este obligat să le ofere pauze pentru hrănire cel puțin o dată la trei ore, iar durata acestora este de minim 30 de minute. Dacă copiii mici sunt doi sau mai mulți, pauza trebuie să fie de cel puțin o oră.

Conform Codului Muncii, pauzele pentru hrănire sunt incluse în timpul de lucru și sunt plătite în funcție de salariul mediu al angajatului sau angajatei.

Concluzii

Colegii de muncă au o discuție amicală în timpul pauzei de prânz
Codul muncii și alte legi din Moldova prevăd trei pauze obligatorii pe durata zilei de muncă:
  • pauza de masă de cel puțin 30 de minute pentru toți angajații;
  • pauze de odihnă de 15 minute pentru cei care lucrează toată ziua în fața monitorului;
  • pauze de 30 de minute pe parcursul zilei de muncă pentru hrănirea copilului mic. 
Angajatul este cel care decide dacă folosește sau nu aceste pauze în întregime. Dar țineți cont de faptul că oamenii de știință confirmă că pauzele în timpul serviciului previn stresul, reduc epuizarea, refac capacitatea de atenție și cresc nivelul de energie. Așadar, aveți tot dreptul să vă odihniți, fără a simți remușcări, în timpul zilei de muncă!y
 

Articole asemănătoare