Înapoi

Atenție la escrocii care vă oferă locuri de muncă! Riscați să nu fiți remunerați!

16 Septembrie, 2019 11958
Atenție la escrocii care vă oferă locuri de muncă! Riscați să nu fiți remunerați!
„Oamenii văd ceea ce ei își doresc. Pe aceasta se bazează escrocii”
Castle



Rabota.md nu este doar un mediator dintre angajatori și solicitanții de locuri de muncă. De aproape 15 ani, îndeplinim încă o sarcină responsabilă și dificilă despre care puțini cunosc, țin minte sau presupun. Noi verificăm minuțios fiecare anunț primit pe site pentru a nu da de escroci și facem totul pentru a ne proteja utilizatorii de anunțuri false. Odată chiar am descoperit traficanți de droguri din Rusia datorită moderatoarei noastre suspicioase (credem că, de fapt, e angajată la Interpol).

Totuși, nu mereu ne reușește să demascăm minciuna. Uneori anunțurile par să fie veridice și nu încalcă legea. Cu atât mai mult, putem modera doar site-ul nostru, dar există și alte platforme de căutare a locurilor de muncă, grupuri pe rețele sociale, telegram și multe altele despre care putem doar să ne închipuim. De aceea noi am decis să scriem acest articol, ca cetățenii Republicii Moldova să afle lucruri noi și să se poată proteja.

Care sunt cele mai întâlnite tipuri de înșelăciuni?


Trecem direct la exemple, pentru a nu irosi timpul pe teorie. Cine sunt escrocii? Sunt oamenii care vor banii dumneavoastră fără a vă oferi ceva în schimb. Care este scopul lor? Să dea impresie falsă că vor oferi jobul de vis, să vă impună să dansați de fericire efemeră, iar apoi să dispară de pe orizont într-un mod de-a dreptul virtuoz, fără a fi pedepsiți.

Iată niște exemple concrete, care vă vor ajuta să evitați țipetele confuze în urma unei înșelăciuni.

Curier pe jos


De ce încep anume cu ei? Pentru că anume așa moderatoarea noastră a descoperit traficanții de droguri. Din acel moment, pun la îndoială toate posturile vacante pentru curieri. Schema, de fapt, este foarte simplă. „Angajatorii” sunt maxim de onești și chiar vă achită lucrul, dar dacă dumneavoastră, chiar și fără a bănui ceva, veți accepta acest job, vă așteaptă mari neplăceri cu legea.

Anunțurile de acest gen nu o dată au cutreierat mediul online. De obicei ele arată așa:

 
„Căutăm curier pe jos. Viza de reședință, vârsta, volumul de ore lucrate – nu contează. Salariul – de la 10000 la 12000 lunar”.


Uneori este adăugat rândul „10-20 de livrări mici zilnic”. În cazul nostru, era vorba despre o companie înregistrată, într-adevăr existentă. Mai pe scurt, aceste mici „livrări” presupuneau să ascunzi prin tot orașul pachețele cu droguri. Potrivit Codului Penal al oricărei țări, acest lucru înseamnă de la 8 până la 12 ani de închisoare. Escrocii sunt atât de liniștiți, încât explică sincer despre toată afacerea pe Telegram.

Țineți minte: curierii nu primesc un astfel de salariu și lucrează mult mai mult. Salariul unui curier pe jos presupune în medie 25-35 de lei/livrare. În anunțurile veridice sunt indicate companiile și numele angajatorilor, care ușor pot fi verificate în Google, au profiluri reale pe rețelele sociale, iar pe lângă magazinele lor ați trecut nu o dată. Cu atât mai mult, în anunțurile despre curieri trebuie să fie indicat ce anume veți distribui. Jucării, mobilier, cărți, orice numai nu „mărfuri”. Uneori, dacă nu este indicat, livrarea mărfurilor poate însemna dinți falși sau piese dentare pentru companiile stomatologice: nu știu de ce, dar ele preferă să nu sperie lumea cu descrierea detaliată. Totuși, acest lucru poate fi ușor clarificat printr-o discuție telefonică.

Asamblor de stilouri, tăietor de etichete și multe altele


Să fiu sinceră, m-am simțit apatică după ce am găsit acest anunț:

 
„Lucru de acasă, asamblarea instrumentelor de scris (stilouri). Oferim materiale”.


Okay, m-am gândit eu, cuiva nu-i ajung brațe de muncă pentru asamblarea stilourilor. Nimic tragic. Se mai întâmplă. Nu am încercat să-i apelez, dar nici păcăleala nu am înțeles-o imediat. De fapt, totul este foarte simplu: dumneavoastră sunați, spuneți că vreți să munciți, în 15 minute vi se spune cât e de super că ați sunat, iar apoi sunteți anunțați că pentru materiale trebuie să achitați o anumită sumă. Dacă până în acest moment nu ați identificat hoțul, vă vor fi expediate materialele (și asta nu e sigur) achitate de dumneavoastră, iar după ce veți asambla câteva mii de stilouri nimeni nu le va lua înapoi. Pur și simplu vor înceta să răspundă la telefon.

Sau vă vor spune că ați îndeplinit sarcina aiurea și vor refuza să vă plătească. În loc de pixuri pot fi desene de colorat, bijuterii handmade, carcase de diferite dimensiuni, cutii, produse de sezon pentru sărbători, lumânări și alte gunoaie. Dacă vi se propune să faceți ceva de acasă și să achitați materialele – conectați-vă puțin logica. Cu mult timp în urmă, oamenii s-au gândit să producă pixuri printr-o modalitate industrială, adică la fabrică, cu ajutorul utilajelor și pe banda rulantă. Cu siguranță știu să le asambleze acolo, nu? Aceasta se referă la orice tip de muncă în acest sens. De ce angajatorul să nu facă aceste lucruri independent, în loc să cheltuie bani pentru transportarea materialelor și remunerarea lucrului manual?

Apropo, nu mereu escrocii iau bani pentru materiale. Mai au ei o formulare amuzantă cum ar fi „pentru a confirma seriozitatea intenției”. Adică angajatorul ar vrea să se asigure că veți îndeplini sarcina. Acest lucru este valabil și pentru pixuri, și pentru tăierea etichetelor de ceai, și, în special, pentru anunțurile despre copierea textelor în calculator.

Editarea textelor și transcrierea


Transcrierea înregistrărilor audio deja sună dubios. În primul rând, astfel de angajați nu sunt căutați pe internet și cu siguranță în anunțuri de acest fel nu este indicat „cu orice experiență de lucru”. Dacă într-adevăr este nevoie de oameni pentru transcrierea înregistrărilor audio sub formă de text, sunt căutați profesioniști. În al doilea rând, de obicei este vorba despre companii și edituri eminente pe care în Republica Moldova le poți număra pe degete. Dacă acest job este oferit de un comerciant privat, atunci este vorba despre un escroc.

Schema este simplă. Veți primi o înregistrare audio sau un text nelizibil, cu greșeli gramaticale pe care îl veți descifra și îl veți trimite „clientului” iar el va dispărea. De această dată nu veți pierde nimic decât timpul în care ați făcut munca cuiva.

E logic: dacă vă roagă să plătiți – cu siguranță sunt hoți. Despre ce fel de cheltuieli pentru materiale și asigurare poate fi vorba? Editurile mari, care caută oameni gata să transcrie manuscrisele autorilor, cu siguranță nu vor face asta în Republica Moldova. Cu atât mai mult, 99,99% dintre autori sunt capabili să-și scrie singuri schițele folosind tastatura. Iar în rarele cazuri când încă cineva mai scrie pe hârtie, nu va fi nevoie de o recrutare în masă în toată CSI.

Copywriteri fără experiență cu un salariu fabulos


Este încă o schemă frauduloasă ciudată. În cazul dat sunt două variante: cineva are nevoie să-și perfecteze portofoliul dar îi este lene să scrie singur texte sau cineva are nevoie de copia buletinului dumneavoastră. Cum are loc totul: dumneavoastră găsiți anunțul de angajare a unui copywriter cu orice experiență de lucru, în care vi se promite bani grei pentru o mie de semne. Prețul pentru o mie de semne pentru copywriteri fără experiență este în medie de 1-2 dolari. Dumneavoastră vă vor propune 5 sau chiar și mai mult. Veți primi o sarcină test, cel mai probabil una mare, veți îndeplini cinstit treaba iar apoi necinstit nu vă vor plăti.

Riscul de a nu primi banii pentru lucrare îl poate avea orice copywriter freelancer, dar există niște principii clare în identificarea unui angajator onest:
  1. El mereu va trimite aceiași termeni de referință diferitor persoane.
  2. Termenii de referință sunt simpli și nu depășesc o pagină A4.
  3. Angajatorul niciodată nu va cere bani.
  4. Nu veți reuși să scoateți mulți bani din el.
  5. Nu va avea întrebări în cazul în care veți dori să vă confirme intenția sa, ba chiar vă va propune propriile variante de asigurare.
  6. Profilul său nu va trezi suspiciuni.
  7. Este cunoscut în rețelele sociale.

Persoanele cu un e-mail personal, care refuză să trimită o fotografie cu sine și cer de la diferiți oameni (e simplu de verificat folosind o altă poștă electronică) diferite texte – sunt escroci!

Muncă de acasă fără investiții


Încă un subiect aproape de sufletul meu: nicicum nu pot înțelege cum oamenii se lasă duși de nas, deși cunosc multe cazuri din propria experiență. S-a întâmplat ca părinții să-mi strecoare anunțuri cu strigăte „uite, muncești de acasă!”.

Ați știut că în Wikipedia este un articol întreg despre munca de acasă? Începe el astfel:

Priviți. Dacă anunțul conține următoarele formulări:
  • Muncă de acasă fără investiții.
  • Venit stabil stând acasă, e nevoie doar de calculator și internet.
  • Lucrează din orice punct al planetei.
  • Câștigă bani pe internet.
  • Câștigă bani cu telefonul mobil.
  • Sondaje, bonusuri.
  • Muncă de la distanță pentru neinstruiți.
  • Recenzii și comentarii pe internet.
  • Trimiterea e-mailurilor.
  • Administrarea magazinelor online.
  • Programe de afiliere și câștiguri din recomandări.
  • Vânzare de tutoriale video.

Pe lângă aceasta, vi se adresează cu „tu” și despre job nu scrie nimic decât faptul că e de acasă – ați dat de escroci. Dacă cineva într-adevăr caută lucrători de la distanță, anume acest lucru va fi specificat în ultimul rând. Din start angajatorul va anunța despre ce are nevoie și ce va oferi în schimb. Posibil chiar va propune angajare oficială. Toți cei care nu explică clar și în trei aliniate descriu avantajele jobului de acasă, ba chiar atingând punctele slabe (ați obosit să munciți 24 din 24? Acasă pisoii stau fără mâncare? Visați la un nou aragaz lent? Mamele în concediul de maternitate pot câștiga mai mult decât soții lor!) – toți ei sunt hoți!

Fie nu veți fi plătit, fie veți fi rugați să plătiți singuri.


Încă îmi place versiunea pentru idioți: un anunț mare în care sunt enumerate toate chinurile dumneavoastră care pot fi diminuate prin munca de la distanță, iar apoi cu Caps Lock apare fraza „SOLUȚIA SIMPLĂ A PROBLEMELOR DUMNEAVOASTRĂ” și conturi QIWI sau portomonele webmoney. Schema este foarte simplă: transferi bani pe aceste patru conturi și publici din nou anunțurile, adăugând încă două proprii. E un circuit al banilor în natură. Seamănă cu scrisorile fericirii, doar că de această dată în pericol nu se află mama dumneavoastră, ci încrederea în oameni.

Știu că nu vă place să citiți pe Wikipedia, dar ați știu că:

Primele fraude de acest fel au apărut în perioada Marii Crize Economice în SUA și erau numite „envelope stuffing” (plicuri cu umplutură). Totul se întâmpla în felul următor: potențiala victimă primea o scrisoare cu un flayer în care era scris că poate câștiga bani prin completarea plicurilor și anume 2 dolari pentru fiecare scrisoare completată și trimisă. Dar pentru a obține acest job victima trebuia să plătească 2 dolari celui care i-a trimis această scrisoare. Drept răspuns, victima primea o altă scrisoare cu instrucțiuni care îi propunea să câștige bani prin expedierea unor scrisori analogice. 

Deci proverbul „tot ce este nou e un vechi bine uitat” este încă actual. Dacă cineva vă propune să trimiteți cuiva ceva și pentru asta să primiți un oarecare procent, să știți că acel cineva foarte mult își dorește să vă scuture de bani.

Cum înțelegem că avem de afacere cu un escroc?


Mai sus am enumerat doar o mică parte a metodelor frauduloase folosite de escroci. Despre multe nici nu pot să-mi imaginez, ba chiar aș putea singură cădea în plasă. Dar toți escrocii au ceva în comun.

Dacă sunteți rugați:
  • Să expediați o fotografie nudă copia pașaportului, a buletinului de identitate sau a unei asigurări;
  • Să vă înregistrați dracul știe unde;
  • Să transferați 500 de dolari pentru înregistrarea unui card bancar în Africa de Sud, de unde veți moșteni milioane de milioane din parte unui prinț nigerian;
  • Să investiți banii câștigați cu greu;
  • Să îndepliniți o sarcină complexă în calitate de test;
  • Să fiți un intermediar în expedierea coletelor, transferarea banilor și înregistrarea întreprinderilor;
  • Să vă mutați cu traiul în altă țară fără vreun motiv clar;
  • Să strângeți pomușoare în străinătate sub egida unei companii necunoscute;
  • Să îndepliniți sarcini simple de acasă pe internet;
  • Să faceți masaj într-un salon de masaj care nu este cunoscut pe internet;
  • Să fiți model pe webcam;
  • Să vindeți produse solicitate zilnic (Kirby, Steam Ray, Bluefilters, Amway, Oriflame, Faberlic, Desheli, Mon Platinum, Lamerel, Avon și altele care ușor pot fi căutate pe Google);
  • Să jucați în bursa de valori fără a avea experiență;
  • Sau oricare altă idee cosmică care nici nouă nu ne vine în minte.

Fugiți. Țineți minte, formularea „companie care se dezvoltă dinamic” – deja este un meme. Dacă postul vacant arată ca jobul de vis – este o farsă (ca să fie clar). Dacă postul vacant este orientat spre un public țintă de la adolescenți până la vârstnici – este o farsă. Dacă anunțul nu include nici numele companiei, nici adresa, nici un angajator moldovean, ci doar numărul de telefon, e-mail și un nou profil pe rețele sociale – este o farsă. Dacă nu sunt scrise detaliile despre job, dar vă roagă să cereți miilor de utilizatori să vă scrie un mesaj privat -  ați înțeles deja, e o farsă.

Cum ne protejăm de escroci?


E simplu.
  1. Nu oferiți nimănui copiile documentelor personale prin internet, telefon și nici măcar la interviul de angajare, până nu sunteți siguri că este o firmă onestă.
  2. Încercați să aflați despre angajator măcar: adresa poștală și cea juridică, numere de telefoane fixe, denumirea juridică a companiei, pagina oficială web și recenzii.
  3. Verificați în Google tot ce se mișcă și vă propune un job, adăugând cuvântul „minciună” sau „escrocherie”. Google vă poate uimi.
  4. Salvați, faceți screen sau înregistrați tot ce vi se spune sau scrie. Aceasta vă va ajuta în cazul în care va fi nevoie să vă adresați la poliție.
  5. Dacă nu sunteți siguri în angajator 100% nu lucrați fără a încheia un contract oficial de muncă.
  6. Dacă aveți posibilitate, căutați anunțurile vechi de angajare publicate de pe același account. Dacă numerele, adresele și posturile de muncă sunt modificate des, precum și denumirea companiilor – este foarte și foarte suspicios.

Și cel mai important:

Nu tăceți! Dacă ați identificat un escroc anunțați-ne pe rabota@rabota.md, iar dacă acest lucru s-a întâmplat pe rețelele sociale – anunțați în grupurile despre anunțurile false și nu doar, ca să-i știe toată lumea!


Dacă totuși ați fost victima unei escrocherii, în special în cazul furtului de date personale precum buletinul de identitate sau conturi bancare, urmați următorii pași:
  1. Adresați-vă la poliție cu screenuri ale conversației sau alte dovezi care confirmă frauda documentelor.
  2. Anunțați banca despre posibile mișmașuri cu cardul dumneavoastră, blocați-l sau retrageți toți banii pe care îi aveți pe cont.
  3. Dacă prejudiciul nu este mare și nu ați putut demonstra nimic – trăiți-vă viața în continuare și fiți mai atenți.

Nimeni nu vă poate învinui că ați dat-o în bară. Dumneavoastră sunteți victima și dacă credeți că oricine în locul dumneavoastră ar fi depistat păcăleala, greșiți amarnic. Autoarea acestui articol, de exemplu, odată mai nu a devenit operator de vânzări de sisteme ortopedice suedeze pentru somn, iar altădată – vânzător de cărți care urmau să fie distribuite la toate tarabele din Piața Centrală. Altăoară mi-au propus să cumpăr contractul cu o firmă de produse cosmetice și știți, eu chiar l-am cumpărat! Adică bunica mi l-a cumpărat pentru că am convins-o că am nevoie! Până în prezent nu înțeleg cum s-a întâmplat, dar mapa neagră, slavă Domnului, stă într-o cutie (în cazul în care bunica va veni în vizită), dar ea se coace în această piramidă deja de 15 ani. Și nu, ea încă nu este business-lady și trăiește cu o singură pensie. Și nicio convingere nu funcționează asupra ei.

De aceaa nu vă judecați și nu-i judecați pe alții. Pur și simplu fiți atenți și împărtășiți-vă povestea în comentarii.

Ați întâlnit posturi vacante dubioase? Poate dumneavoastră sau cineva din cunoștințe a devenit victima escrocilor (să nu dea Ștefan)?  Ce ați putea adăuga la ceea ce a fost descris mai sus?

Articole asemănătoare