Înapoi

IT Park vs o companie moldovenească obișnuită: în ce constă diferența și care este mai bună?

21 Septembrie, 2023 29028
IT Park vs o companie moldovenească obișnuită: în ce constă diferența și care este mai bună?

Uneori, în anunțurile de angajare puteți găsi o astfel de frază: „oferim toate avantajele de a lucra în IT Park”. Care sunt aceste avantaje și ce dezavantaje aduc împreună cu ele, vă povestim în acest articol. 

IT Park există în Moldova din anul 2018 — este o platformă cu condiții preferențiale pentru companiile din sectorul IT. Companiile din IT Park se ocupă cu dezvoltarea de software, jocuri video, administrarea site-urilor web, consultanță IT și alte activități conexe. 

Desigur, IT Park are nevoie nu doar de programatori, ci și de specialiști în HR, contabili, manageri de vânzări, manageri SMM și reprezentanți ai multor alte profesii. Și toți aceștia sunt puși în fața unei alegeri: munca în IT Park sau într-o companie obișnuită?

Haideți să facem o comparație!

Companiile din IT Park Restul companiilor
Salariul net = salariul brut, indemnizațiile și premiile nu sunt impozitate. În schimb, compania rezidentă a IT Park-ului plătește, pentru fiecare angajat, un impozit unic de 7%. Acest lucru îi permite să ofere un salariu „curat” mai mare decât restul companiilor. Salariul net ≠ salariul brut. Salariul brut — salariul înainte de deducerea impozitului pe venit și a costului poliței de asigurare medicală. Cuantumul asigurării medicale (9%) se calculează din totalul sumei brute, iar impozitul pe venit (12%) — din suma brută minus asigurarea medicală minus scutirile personale și alte scutiri. Pentru mai multă claritate, vom calcula salariul net din 10 000 de lei brut pentru un angajat care nu face parte din categoriile preferențiale:

10 000 - 900 (asigurare medicală) - 2250 (scutire personală) = 6850
6850 × 12% = 822 (impozit pe venit)
10 000 - 900 - 822 = 8278 (salariu net).

Prin urmare, chiar dacă compania cheltuiește pentru un angajat aceiași bani ca și un rezident al IT Park-ului, angajatul primește cu câteva mii de lei mai puțin.
Oricare ar fi salariul, fie că este de 10 000 de lei sau de 50 000 de lei, toate beneficiile sociale, cum ar fi concediul medical, concediul de maternitate, concediul pentru îngrijirea copilului până la trei ani și pensia, se calculează din 68% din salariul mediu pe economie. În 2024, acesta este de 13 700 de lei x 68% = 9316 de lei. O parte dintre companiile rezidente a IT Park-ului compensează acest lucru prin plata unei asigurări medicale private suplimentare pentru angajații lor și prin acordarea unui suport financiar tinerilor părinți. În plus, pentru toate acestea puteți strânge bani de sine stătător. Valoarea prestațiilor sociale, cum ar fi concediul medical, concediul de maternitate, concediul pentru creșterea copilului până la vârsta de trei ani și pensia, depinde de partea impozabilă a salariului dumneavoastră. Cu cât salariul este mai mare, cu atât este mai mare indemnizația.
Indemnizația pentru concediul anual de odihnă se calculează în același mod.
Angajații nu trebuie să depună o declarație fiscală dacă nu au alte surse de venit în afară de salariul în IT Park. Angajații trebuie să depună o declarație fiscală.
Deoarece companiile din IT Park plătesc mai puține impozite pentru angajați, acestea își pot permite nu numai să plătească salarii „curate” mai mari, ci și să aloce bugete pentru beneficii suplimentare, cum ar fi cursuri de limbi străine, compensarea cheltuielilor pentru activitățile sportive, chiar și consultații gratuite la psiholog. Din cauza costurilor ridicate per angajat, este mai dificil pentru companii să ofere aceleași pachete de beneficii care sunt oferite în IT Park. Cu toate acestea, ele există și aici. De cele mai multe ori, acestea sunt tichete de masă, bugete pentru dezvoltare profesională, reduceri la bunurile și serviciile partenerilor companiei.
❗ IT Park nu este un proiect pe termen nelimitat.

Contractul său cu guvernul Moldovei este valabil până la 1 ianuarie 2026, dar cel mai probabil acesta va fi prelungit. În același timp, nu este exclus faptul că în viitor vor fi aplicate modificări ale regulilor de funcționare și ale beneficiilor fiscale, fapt ce ar putea afecta atractivitatea IT Park-ului atât în mod pozitiv, cât și negativ.

Concluzie


Principala diferență dintre companiile din IT Park și restul companiilor constă în cota de impozit achitată pentru fiecare angajat. Atunci când faceți o alegere între două oferte, asigurați-vă că luați în considerare nu numai salariul „curat”, ci și beneficiile suplimentare și planurile voastre de viitor. De exemplu:

20 000 de lei în IT Park vs 20 000 de lei net într-o companie obișnuită. Alegeți o companie obișnuită, mai ales dacă vă doriți indemnizații și pensii mai mari.

20 000 de lei în IT Park vs 20 000 de lei brut într-o companie obișnuită. Alegeți IT Park-ul, mai ales dacă angajatorul oferă asigurare medicală privată și suport financiar părinților. Dacă nu există astfel de bonusuri și intenționați să aveți un copil în curând, alegeți o companie obișnuită pentru beneficii mai mari. 

30 000 de lei în IT Park vs 20 000 de lei net într-o companie obișnuită. Dacă valoarea indemnizațiilor este importantă pentru voi, alegeți o companie obișnuită, iar dacă știți să puneți bani deoparte pentru situații neprevăzute, alegeți IT Park.
 

Articole asemănătoare