Dacă la serviciu ești insultat, umilit sau ignorat constant e posibil să fie vorba despre mobbing. Așa este numită hărțuirea sistematică a unei persoane de către un colectiv. Îți explicăm cum te poți lupta cu acest fenomen.
Mobbing și bullying: care e diferența
Ambii termeni descriu presiunea psihologică și agresiunea, însă există diferențe:
Bullying — când o singură persoană intimidează, umilește sau agresează. Cel mai des acest termen este folosit în contextul violenței în școli.
Mobbing — când un colectiv sau o parte din el „se unește” împotriva unei persoane.
Cum se manifestă mobbing-ul
Dacă te confrunți în mod regulat cu următoarele situații, acesta este mobbing:
- Insulte — numesc urât lucrătorul, râd de dânsul, îl subestimează ca specialist.
- Critici nejustificate — lucrătorul este mustrat fără motiv și fără propuneri constructive.
- Bârfe — despre lucrător se răspândesc informații false sau defăimătoare.
- Izolare — lucrătorul este exclus din interacțiunile de la muncă, nu îl salută, îl ignoră.
- Presiune și amenințări — fac aluzie la concediere, nu îi oferă posibilitatea de a avansa pe plan profesional și așa mai departe.
Asemenea acțiuni distrug încrederea în sine, provoacă stres, ardere profesională și chiar duc la înrăutățirea sănătății fizice.
Ce spune legea?
Conform Codului Muncii al Moldovei, fiecare angajat are dreptul la demnitate în muncă, adică la un climat psihoemoţional confortabil în raporturile de muncă, ce exclude orice formă de comportament verbal sau nonverbal din partea angajatorului sau a altor salariaţi, care poate afecta integritatea morală și psihică a salariatului.
Lucrătorii sunt obligați să respecte dreptul colegilor la demnitatea în muncă — să excludă orice umilință, discriminare sau hărțuire sexuală.
Angajatorul este obligat să se asigure că niciunul dintre salariați nu este supus presiunii psihologice și agresiunii, să prevină orice discriminare, să aplice aceleași criterii de apreciere a calității muncii, penalități și concedieri.
Ce să faci dacă ești hărțuit la muncă
Iată câțiva pași care te vor ajuta să te aperi:
- Nu ignora problema. Încearcă să discuți cu colegii, dacă e posibil, și să afli cauza comportamentului lor. Poate e vorba de un oarecare conflict, rezolvarea căruia va ajuta la încetarea agresiunii.
- Adună dovezi. Capturi de ecran ale mesajelor, înregistrări audio, martori — toate acestea vor fi utile dacă vei depune o plângere.
- Adresează-te la un psiholog. Nu ține totul în tine. În Moldova poți beneficia gratuit de ajutor psihologic — îți povestim mai jos unde să te adresezi.
- Găsește suport. Discută cu prietenii, găsește aliați printre colegii care te-ar putea ajuta să combați agresiunea.
- Informează conducerea. Dacă situația nu se schimbă, adresează-te direct șefului sau departamentului de resurse umane. Plângerea ta trebuie înregistrată.
Unde să te adresezi pentru ajutor
Dacă ai nevoie de suport psihologic sau juridic, iată unde te poți adresa:
- Centrele comunitare de sănătate mintală (oferă ajutor psihologic gratuit): site-ul sanatate-mintala.md;
- Inspecția Muncii (primește plângeri privind discriminarea): site-ul ism.gov.md;
- Consiliul pentru Egalitate (primește plângeri privind discriminarea): linia fierbinte 0-8003-3388.