Fiecare angajat din Moldova are dreptul la cel puțin 28 de zile calendaristice de concediu anual plătit. Totuși, dacă îți alegi inteligent zilele, poți prelungi perioada de odihnă aproape de două ori sau poți obține mai mulți bani din concediu.
Poți beneficia de concediul anual plătit după 6 luni de la angajare. Dar dacă ți-ai planificat o călătorie încă înainte de a te angaja sau apar schimbări neprevăzute, cu acordul angajatorului, poți să ieși în concediu și mai devreme.
O regulă importantă: o parte a concediului trebuie să fie de cel puțin 14 zile calendaristice consecutive.
Restul zilelor le poți împarte cum consideri mai bine — le poți lua doar în zilele lucrătoare, doar în weekend sau chiar poți să ieși în concediu pe o zi. La fel, nu e interzis să îți iei un concediu de toate cele 28 de zile odată.
Citește și: Este posibil oare să refuz utilizarea concediului anual plătit și să primesc bani pentru zilele nefolosite?
Dacă în compania ta se elaborează un grafic anual al concediilor, ține minte că acesta nu este definitiv. Datele pot fi modificate după necesitate, cu acordul conducerii.
Pe lângă asta, pentru a beneficia de concediu, mai întâi trebuie să scrii o cerere. De regulă, asta se face cu 2 săptămâni până la începutul concediului. Totuși, cu acordul angajatorului, cererea poate fi depusă și mai târziu. Ține cont: angajatorul este obligat să îți plătească indemnizația de concediu cel târziu cu 3 zile calendaristice până la începutul acestuia, așa că nu amâna lucrurile pe ultima clipă.
Dacă salariul se acordă pentru zile lucrătoare, atunci indemnizația de concediu — pentru zile calendaristice.
Pentru a calcula indemnizația pentru o zi calendaristică, se determină mai întâi salariul mediu pentru o zi lucrătoare din ultimele 3 luni, iar apoi această sumă se înmulțește cu un coeficient special. Acest coeficient este raportul dintre numărul de zile lucrătoare și zilele calendaristice (fără sărbători oficiale) din cele 3 luni.
Deoarece indemnizația se calculează pentru toate zilele calendaristice de concediu, iar valoarea ei depinde de veniturile din ultimele luni, urmează două reguli simple pentru a obține mai mulți bani:
Dacă vrei să te odihnești mai mult timp, combină zilele de concediu anual cu zile libere și sărbători.
Un aspect important: zilele de sărbătoare nu se includ în durata concediului anual. Dacă acestea coincid, concediul se prelungește. De exemplu, îți planifici un concediu de 14 zile calendaristice, începând cu 18 august. Datorită Zilei Independenței și Zilei Limbii Române, sfârșitul concediului va fi pe 2 septembrie, nu pe 31 august.
Principalul e să scrii corect cererea pentru acordarea concediului. Indică nu doar datele de început și sfârșit ale concediului, dar și numărul de zile calendaristice de concediu pe care dorești să le utilizezi.
❌ „Rog să mi se acorde concediul anual în perioada 18 august - 31 august” — se vor utiliza doar 12 zile de concediu.
✅ „Rog să mi se acorde concediul anual de odihnă în perioada 18 august - 2 septembrie 2025, cu o durată de 14 zile calendaristice” — se vor utiliza 14 zile de concediu.
Citește și: Zile libere legale în 2025 în Moldova
Iată cum să îți planici concediul în 2025 pentru a primi cât mai multe zile de odihnă:
Astfel, cele 28 de zile de concediu anual plătit pot fi transformate în 50 de zile. Nu e rău, așa-i? Principalul e să scrii corect cererea și să nu uiți să coordonezi datele cu angajatorul.
Dar și fără combinarea concediului cu zilele de sărbătoare te poți odihni mai mult timp. Precizează la contabilitate dacă mai ai zile neutilizate de concediu anual din anii precedenți. Reușește să le utilizezi: conform noilor reguli, acestea nu se mai adună veșnic, ci expiră cu timpul.