Înapoi

Este posibil oare să refuz utilizarea concediului anual plătit și să primesc bani pentru zilele nefolosite?

04 Iunie, 2024 18459
Este posibil oare să refuz utilizarea concediului anual plătit și să primesc bani pentru zilele nefolosite?

Concediul de odihnă anual plătit este un drept garantat al fiecărui salariat în Moldova. Dar dacă nu doriți să vă folosiți de acest drept? De exemplu, vă îngrijorați că, în timpul absenței voastre, se va acumula un volum prea mare de muncă sau, pur și simplu, considerați că zece zile la mare sunt suficiente pentru a vă reîncărca bateriile pentru întregul an. Indiferent de situație, este important să cunoașteți ce se întâmplă cu zilele de concediu nefolosite.

Câte zile de concediu prevede Codul muncii?


Fiecărui salariat i se acordă anual un concediu cu o durată nu mai mică de 28 de zile calendaristice. Atrageți atenția la faptul că anul de muncă se constată din ziua angajării la locul de muncă. Primul concediu de odihnă îl puteți avea după 6 luni de muncă în continuu, iar dacă angajatorul nu este contra, chiar și mai devreme.

Cele 28 de zile de odihnă asigurate le puteți folosi integral sau divizate în părți. Important este măcar una dintre părți să dureze minim 14 zile calendaristice.

Durata concediului include zilele de weekend, dar nu și sărbătorile legale. Spre exemplu, dacă se planifică un concediu din data de 26 august până pe 1 septembrie, atunci vor fi uzate nu șapte, ci doar cinci zile din concediul anual, deoarece 27 și 31 august sunt zile de sărbătoare nelucrătoare.

Indemnizația de concediu


Pentru concediul de odihnă anual, salariatul beneficiază de o indemnizație de concediu. Aceasta este calculată foarte ușor: salariul mediu pentru o zi calendaristică se înmulțește la numărul de zile de odihnă.

Angajatorul trebuie să plătească indemnizația nu mai târziu de 3 zile calendaristice înainte de începerea concediului sau la o altă dată, care va satisface ambele părți. Cel mai important: nu mai târziu de data achitării salariului pentru luna în care lucrătorul s-a odihnit. Să presupunem că, în compania voastră, salariul pentru luna lucrată se achită în data de 10 a lunii următoare. Înseamnă că, dacă plecați în concediu din data de 26 august, trebuie să primiți indemnizația nu mai târziu de 10 septembrie.

Este posibil de primit bani în loc de concediu?


În articolul 112 al Codului muncii este clar stipulat; „Dreptul la concediu de odihnă anual nu poate fi obiectul vreunei cesiuni, renunţări sau limitări. Orice înţelegere prin care se renunţă, total sau parţial, la acest drept este nulă”.

Folosirea tuturor celor 28 de zile de concediu nu este doar un drept, ci și o obligație a muncitorului.

Angajatorul trebuie să depună toate eforturile necesare, pentru ca lucrătorul să se odihnească în perioada alocată, iar după necesitate — să îl trimită în concediu conform programării stabilite de întreprindere. În cazuri excepționale, când vine vorba despre un lucrător de neînlocuit, el poate să utilizeze nu 28, ci doar 14 zile de concediu pe an. Dar, oricum, zilele rămase va trebui să le folosească până la sfârșitul anului următor.

Către dezamăgirea workaholicilor, zilele nefolosite de concediu nu pot fi schimbate pe bani. Compensarea este disponibilă doar în caz de suspendare sau încetare a contractului individual de muncă. Luați aminte, dacă anterior zilele puteau fi acumulate la infinit, atunci după noile reguli, concediul nefolosit va expira peste doi ani.

Rezumat


Fiecărui salariat din Moldova îi este garantat un concediu de odihnă anual plătit cu o durată de minim 28 de zile calendaristice. Acesta poate fi folosit integral sau divizat în părți, condiția fiind că una dintre ele nu e mai scurtă de 14 zile. Utilizarea concediului de odihnă este un drept și, în același timp, o obligație a angajatului. Asta înseamnă că pentru zilele nefolosite nu se oferă recompensă bănească, cu excepția cazurilor de suspendare sau încetare a contractului individual de muncă.
 

Articole asemănătoare