Înapoi

În Moldova, concediu nefolosit din anii precedenți va expira

15 Martie, 2024 22163
În Moldova, concediu nefolosit din anii precedenți va expira

În Moldova a fost revizuit mecanismul de utilizare a concediului anual plătit: acum zilele de concediu nefolosite în decurs de doi ani vor expira. Parlamentul a aprobat noua prevedere a Codului Muncii în lectura a doua și finală.

Conform modificărilor aduse Codului Muncii, dacă un angajat nu reușește să utilizeze toate zilele de concediu la care are dreptul în cursul unui an calendaristic, el le poate lua în următorii doi ani calendaristici. Dacă angajatul nu face acest lucru, la expirarea termenului de doi ani, zilele de concediu vor fi considerate ca fiind pierdute.

Toți angajații au dreptul la cel puțin 28 de zile de concediu plătit pe an. Zilele de sărbătoare legală nu sunt incluse în această perioadă.

Modificările îi obligă pe angajatori să anunțe în scris angajatul, la sfârșitul fiecărui an calendaristic, câte zile de concediu nefolosite i-au rămas, până la ce dată sunt valabile, și să solicite angajatului să folosească zilele acumulate — pe baza unui program convenit de ambele părți.

Proiectul de lege nu a intrat încă în vigoare. Zilele de concediu neutilizate de angajat până la intrarea în vigoare a noii prevederi a Codului Muncii pot fi luate până la 31 decembrie 2029.
 

Articole asemănătoare