Înapoi

Aflați ce beneficii le sunt acordate angajaților care donează sânge

12 Iunie, 2023 10148
Aflați ce beneficii le sunt acordate angajaților care donează sânge

Pe 14 iunie Moldova sărbătorește Ziua Mondială a Donatorului de Sânge. Dacă nu v-ați gândit niciodată să donați sânge sau aveți dubii că cineva are nevoie anume de ajutorul vostru, acum vă vom explica de ce este atât de important, cine poate dona sânge și care sunt beneficiile pentru donatori. De asemenea, vă vom împărtăși experiența personală a colegului nostru, Vladimir, angajat Rabota.md, care a donat recent pentru prima dată sânge.

5 motive pentru a deveni donator de sânge


✔️ Este un act nobil. Cu o singură donare puteți salva viața nu doar a unui om, ci a a trei. Iar acesta este cel mai important motiv.

✔️ Nu doare și este rapid. Întregul proces durează aproximativ 30 de minute, iar donarea de plasmă durează până la o oră.

✔️ Este benefic. Donarea de sânge activează organele hematopoietice și ajută la generarea de celule noi; în plus, servește drept antrenament pentru organism în cazul unei eventuale pierderi de sânge.

✔️ Sunt oferite zile libere suplimentare la locul de muncă. Acestea se acordă în ziua donării și următoare, chiar și dacă procedura a fost efectuată într-o zi nelucrătoare sau în timpul concediului.

✔️ Este practic. După donarea de sânge, fiecare donator primește un pachet alimentar impresionant. Colegul nostru, care a devenit donator, a primit mai multe conserve de carne și legume, un litru de suc, halva și fructe uscate.

În Moldova, donatorii cu grupa sanguină 0 (I) sunt deosebit de necesari. Aceștia sunt universali și sângele lor poate fi transfuzat oricărui pacient.

Cine poate deveni donator


Orice persoană sănătoasă cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani, cu o greutate corporală de cel puțin 50 kg, este eligibilă pentru a deveni donator de sânge. 
Captură de ecran cu mesaje de la un donator de sânge despre experiența sa
Contraindicații comune pentru donarea de sânge:

❌Nu vă simțiți bine în ziua donării (răceală, tulburări digestive, alte infecții).

❌Boli de piele, sechele pulmonare, operație de ulcer, tendința de sângerare anormală ș.a.

❌ Tatuaje recente (făcute cu mai puțin de 6 luni înainte de donarea de sânge).

❌ Intervenții stomatologice majore în ultima lună înaintea donării de sânge.

Dacă nu v-ați mai făcut un control medical de mult timp și vă macină gândul că ați putea să nu cunoașteți de existența unor infecții, nu vă faceți griji: sângele și plasma donate vor fi testate pentru agenții cauzatori de boli și vor fi puse în carantină.

Apropo, fumatul nu este o contraindicație pentru donare. Cel mai important lucru este să nu fumați timp de o oră sau două înainte de procedură și tot atâta timp după aceasta. Între consumul de alcool și donarea de sânge trebuie să treacă cel puțin 48 de ore.

Cum să vă pregătiți pentru donarea de sânge


Centrul Național de Transfuzie a Sângelui vă recomandă ca în seara dinaintea donării de sânge să nu mâncați excesiv, să beți mai multă apă și să dormiți bine. Cel mai bine este să purtați ceva care să permită ușor suflecarea mânecilor în timpul procedurii. După transfuzie, consumați alimente bogate în substanțe hrănitoare și odihniți-vă bine. Dacă vă simțiți amețiți, întindeți-vă și ridicați picioarele, iar dacă apar vânătăi pe braț, aplicați o compresă rece.

Unde se poate dona sânge


Dacă cunoașteți persoana pentru care doriți să donați sânge, tot ce trebuie să faceți este să mergeți la centrul medical în care este internat pacientul.
Captură de ecran cu mesaje de la un donator de sânge despre experiența sa
Fie că donația este adresată unei anumite persoane, sau este pentru oricine are nevoie de sânge, programarea poate fi făcută online pe site-ul Centrului Național de Transfuzie a Sângelui. Sau puteți pur și simplu să mergeți la unul dintre centrele de donare și să completați formularul de donare pe loc. Pentru a afla unde sunt localizate toate punctele de donare, accesați acest link. În capitală, de exemplu, există două, pe strada Academiei 11 și pe G. Asachi 65. 
 

Articole asemănătoare