Înapoi

Muncim de acasă: mituri și idei reale

14 Februarie, 2020 25317
Muncim de acasă: mituri și idei reale

Tot mai mulți oameni tind să lucreze la distanță. La urma urmei, este mult mai convenabil să te trezești la ce oră vrei, fără grabă să-ți prepare o cafea, să te așezi în fața calculatorului, mângâind pisoii, în loc să te strecori într-un troleibuz aglomerat la ora 7 dimineața și toată ziua să stai într-un birou cu aerul închis. Cineva se dedică freelance-ului, cineva caută posibilități să-și păstreze locul de muncă dar să lucreze la distanță, iar cineva caută „muncă la domiciliu”.

Astăzi vrem să ne clarificăm o dată și pentru totdeauna care „muncă la domiciliu” este reală și care miroase a pierderi financiare și de timp. Să începem cu a doua categorie.

Oferte dezavantajoase de muncă la domiciliu


În articolul nostru despre angajatorii escroci am descris unele anunțuri-capcană care trebuie evitate. În general, ar fi bine să nu căutați „muncă la domiciliu” anume după această formulare. Orice post vacant care va fi descris doar în așa mod – este dubios. Un astfel de job trebuie căutat având în vedere profesiile care permit munca de acasă. Despre ele vom vorbi mai târziu, iar acum să ne amintim modalitățile prin care nu veți face bani niciodată.
  1. Asamblarea pixurilor, decuparea etichetelor, sortarea scrisorilor, creșterea ciupercilor – toate sunt o mare înșelăciune. Vă vor cere bani pentru materiale care nici măcar nu vor fi expediate.
  2. Transcrierea textelor și descifrarea înregistrărilor audio. În secolul 21 este mai simplu să plătești unei programe care singură va face totul, decât să angajezi oameni. Nu vă lăsați duși de nas!
  3. Distribuirea publicității în rețele sociale. De obicei această profesie se cheamă SMM-manager și anunțurile de angajare despre un astfel de post vacant arată altfel. Dacă vi se propune să distribuiți anunțuri pe Facebook, veți semăna cu acele persoane stranii cu profiluri pustii care scriu anunțuri inadecvate și deloc veridice despre munca la domiciliu („scrieți +++ și vă expediez detalii în privat”) în diferite grupuri.
  4. Forex și alți brokeri. Pariuri, cumpărarea și vânzarea acțiunilor, prognoze – cea mai mare înșelătorie. Fără experiență, pregătire și cunoștințe în domeniul finanțelor nu veți câștiga niciodată.
  5. Model pe webcam. În principiu, ați putea câștiga bani. Dar de obicei, după cortină se ascunde nu ceea ce naiv vă imaginați.
  6. Vânzarea mărfurilor de consum zilnic. Preferata frază a tuturor rețelelor: „Unde cumpărați șampon? În Zolușca? Dar ați fi putut de la noi să-l cumpărați și să câștigați bani pe lângă toate!”. Aici cu siguranță nu trebuie să vă băgați nasul, nu veți reuși să vindeți nimic.
  7. Tot felul de programe de afiliere și afaceri pe internet de la zero: În numele tuturor sfinților, țineți minte o dată pentru totdeauna, orice muncă care nu necesită investiții și abilități, fie nu se răscumpără, fie vă aduce pierderi.
  8. Site-uri care plătesc pentru surfing (clickuri, vizualizări, intrare captcha). Pentru fiecare vizită pe site veți primi un preț mizerabil de 0,001 dolari. Veți cheltui mai mult timp decât ar dura o plimbare până la Centrul de Apel Piața Muncii pentru a afla care este sensul acestui job.
  9. Gestionarea unui magazin online. Acest job este real în principiu, dar să-l găsiți este foarte dificil, deoarece majoritatea companiilor care dețin magazine online preferă să păstreze administratorii și managerii în birou. În astfel de anunțuri, 99% sunt diverse piramide (Avon, Oriflame), care vă promit „propriul magazin online” din bani proprii.
  10. Recenzii și sondaje. Idee larg răspândită, în special în Rusia: poți câștiga cu propria opinie. Site-uri care plătesc pentru recenzii sunt foarte puține, iar recenziile de care au nevoie sunt pentru echipamente scumpe și diverse produse care nu sunt întotdeauna disponibile, iar sondajele sunt o acoperire excelentă pentru escroci care câștigă din abonări și vizualizări.

Vă recomandăm, de asemenea, să verificați cu atenție anunțul de angajare la distanță a operatorilor în call-center, să lucrați la telefon sau alte activități telefonice – în acest domeniu puteți da de un număr imens de escroci.


Despre ceea ce nu vi s-ar potrivit, cel mai probabil, am discutat deja. Acum să trecem la desert – la lucrul pe care îl puteți efectua acasă.

Idei adevărate de lucru la domiciliu


Primul lucru pe care trebuie să-l rețineți este:

Freelance și muncă de la distanță sunt două lucruri diferite.


Principala lor deosebire este că lucrătorul de la distanță este același angajat cum ar fi cei din oficiu, cu contract individual de muncă, program de lucru și responsabilități, doar că stă acasă; iar freelancer este un businessman care singur își caută clienții și răspunde pentru lucrul său de fiecare dată în fața diferitor oameni.

Puteți lucra liniștit cu un salariu tarifar, aflându-vă acasă, nimeni nu vă încurcă să găsiți un angajator onest sau să începeți să lucrați de la distanță în funcția pe care o aveți, dacă există așa posibilitate. Despre aceasta, apropo, noi am scris în acest articol.

Dacă nu aveți o astfel de posibilitate, posibil ar trebui să vă gândiți la freelance. În acest caz veți avea nevoie de internet, echipament și unele competențe, abilitatea de a căuta clienți și un vagon de nervi pentru prima perioadă, până nu veți avea un venit stabil.

Copywriting


Competențe necesare: capacitatea de a scrie, o bună cunoaștere a gramaticii și elementele de bază ale copywritingului.
Instrumente necesare: tastatura și niște cărți despre copywriting.
Domenii în care puteți activa:
  • Scrierea articolelor și textelor;
  • Jurnalism;
  • Blogosfera;
  • Redactare;
  • Social media.

De obicei, mulți consideră copywritingul cel mai ușor job la domiciliu. Dar nu este așa: a scrie texte o fi ușor, dar doar dacă cunoști foarte bine limba și subiectele, dacă știi să găsești informații, să le povestești cu alte cuvinte și să lucrezi rapid. Dacă mereu vă reușeau eseurile la limba română și aveți un stil propriu de expunere a textului – încercați-vă norocul în copywriting. Puteți lucra de la distanță pentru o companie sau puteți căuta clienți în freelance. Dacă pe lângă toate astea aveți cunoștință într-un domeniu de nișă: medicină, juridică, industrie auto, vânzări și marketing, specializarea pentru un anumit content vă va aduce mai mulți bani și clienți.

Traduceri


Competențe necesare: cunoașterea limbii native și a celei străine, o viteză bună de tastare.
Instrumente necesare: tastatura calculatorului, uneori imprimantă.
Domeniile în care puteți activa:
  • Traducerea articolelor;
  • Traducerea cărților;
  • Traducerea actelor;
  • Traduceri individuale.

Traducătorii sunt mereu căutați, mai ales cei care traduc din limba rusă în română, dar și din limbile mai puțin populare (ungară, bulgară, portugheză și multe altele, e aproape imposibil de găsit astfel de traducători). Dacă cunoașteți vreo limbă străină, încercați să publicați un anunț despre faptul că traduceți și clienții se vor găsi.

Programare


Competențe necesare: potrivite domeniului de activitate;
Instrumente necesare: un calculator puternic, un software potrivit și experiență de muncă;
Domeniile în care puteți activa
  • Web-design, back-end;
  • Crearea site-urilor;
  • Crearea aplicațiilor;

Se consideră că programatori-freelanceri devin doar acei programatori care toată viața au muncit în oficiu. De fapt, mulți programatori autodidacți câștigă nu rău și fără experiență de muncă în companie. Cursuri gratuite, tutoriale video și literatură sunt suficiente pentru a învăța orice industrie de la zero, iar diverse simulatoare vă permit să practicați fără a părăsi casa.

În primul rând, decideți ce vă interesează, care limbaj de programare vă este mai convenabil, ce doriți să faceți, studiați acest subiect, adunați abilitățile minime necesare și începeți să căutați clienți.

Design


Competențe necesare: capacitatea de a desena sau de a lucra în programe grafice, uneori – cunoașterea limbajelor de programare, tabele de marcare și stil.
Instrumente necesare: în funcție de domeniu, fie un calculator puternic cu software-ul necesar, fie o tabletă grafică.
Domeniile în care puteți activa:
  • Poligrafie. Crearea machetelor pentru produse, reviste;
  • Editare video și 3D;
  • Designul jocurilor de calculator, console;
  • Grafică animată;
  • Ilustrații;
  • Lucrul tehnic;
  • Crearea logourilor.

Designer – e o profesie scumpă. În secolul tehnologiilor informaționale, designerii grafici de site-uri, producători de animație. Cu toate acestea, pe lângă abilitățile și capacitatea de a gestiona un set întreg de instrumente, veți avea nevoie și de talent. Dacă ați avut întotdeauna o dragoste pentru grafică – probabil investind în această profesie, veți putea să vă asigurați un venit stabil și o viață confortabilă.

SMM, Internet Marketing


Competențe necesare: cunoașterea bazelor SMM și marketingului.
Instrumente necesare: calculator și telefon.
Domeniile în care puteți activa:
  • Promovarea brandurilor;
  • Promovarea produselor;
  • Promovarea paginilor pe rețele sociale;
  • Promovarea site-urilor.

Marketingul în social media nu este doar o promovare prin diferite platforme sociale. Social Management face parte din strategia de marketing și comunicare. Majoritatea managerilor în social media stau la birou, dar există exemple de freelance și joburi de la distanță. Cunoștințele de bază sunt dobândite foarte repede, iar clienții se găsesc și mai repede. Dacă aveți un interes sporit pentru profesie și dorință de a studia, a face bani pe asta – e destul de real.

Contabilitate


Competențe necesare: studii speciale.
Instrumente necesare: calculator.
Domeniile în care puteți activa:
  • Contabilitate de la domiciliu pentru diferite întreprinderi;
  • Întocmirea actelor destinate clienților privați;
  • Consiliere financiară.

Doar pare că fiecare companie trebuie să aibă departamentul său de contabilitate. De fapt, multe întreprinderi mici preferă să apeleze la serviciile companiilor de contabilitate sau la freelanceri. Fiecare angajat presupune anumite cheltuieli, de aceea unora le este convenabil să apeleze periodic la serviciile unui contabil freelancer.

Din păcate, fără diplomă de studii și experiență în acest domeniu, nu veți fi angajat.

Instruire și cursuri


Competențe necesare: cunoașterea la nivel profesional a obiectului ales.
Instrumente necesare: internet și un program prin care veți putea comunica în format video sau o odaie separată pentru elevii care sosesc.
Domenii în care puteți activa:
  • Programa școlară;
  • Cursuri de programare;
  • Cursuri de limbi străine;
  • Cursuri în alte domenii.

Dacă sunteți profesionist într-un anumit domeniu, cunoașteți bine o limbă străină, aveți ce învăța și o puteți face, instruirea la domiciliu este o opțiune bună. Puteți desfășura lecții online sau puteți invita studenți acasă, totul depinde de obiect și condițiile dvs.

Consultare online


Competențe necesare: cunoașterea la nivel profesional a obiectului ales.
Instrumente necesare: calculator și smartphone.
Domenii în care puteți activa:
  • Psihologie;
  • Jurisprudență;
  • Contabilitate;
  • IT;
  • Marketing;
  • Alte domenii.

Mulți avocați și psihologi oferă consultații de la distanță. Consultarea diferă de instruire prin faptul că de obicei clienții se adresează o singură dată și cu anumite întrebări. Vă puteți angaja, de asemenea, în cadrul unei companii care are nevoie de consultanți online, important e să dețineți abilitățile necesare și să vă puteți menține o reputație.

Lucrați cu copiii


Competențe necesare: studii pedagogice și psihologice, sănătate fizică și psihică bună, dragoste pentru copii.
Instrumente necesare: o odaie pentru cursuri sau posibilitatea de a merge din casă în casă, materiale didactice.
Domenii în care puteți activa:
  • Dezvoltarea vorbirii, a abilităților motorii etc.
  • Consiliere psihologică;
  • Activități cu copii dificili;
  • Educație preșcolară;
  • Îngrijirea copiilor (bonă).

Dacă aveți studiile necesare și iubiți copiii, dar nu doriți să lucrați într-o școală, grădiniță sau centru specializat, o puteți face singuri. Mulți părinți îi caută pe cei care ar putea sta cu copiii în timp ce lucrează sau pe cei care vor contribui la dezvoltarea copiilor care nu merg la grădiniță sau care nu sunt suficient de socializați. În astfel de cazuri, părinții încearcă să nu-și trimită copiii la instituții speciale, ci să caute specialiști care pot adopta o abordare individuală pentru fiecare copil în condiții convenabile pentru el.

Este o muncă dificilă și grea care necesită studii speciale, abilități și talent în relația cu copiii, dar este o profesie nobilă, iar reputația lucrează pentru dvs.

Vânzarea propriilor produse (handmade)


Competențe necesare:  capacitatea de a crea ceva manual și de a vinde.
Instrumente necesare: diverse instrumente și internet.
Domenii în care puteți activa:
  • Crearea jucăriilor;
  • Croșetare;
  • Croitorie;
  • Modelare;
  • Producție de îmbrăcăminte;
  • Confecționarea bijuteriilor și decorațiunilor;
  • Crearea săpunului, lumânărilor și alte produse create manual;
  • Patiserie;
  • Gătit.

Dacă doriți să munciți fără a ieși din casă și să câștigați bani cu ajutorul hobby-ului dvs, posibil acest lucru să vă reușească. Pentru persoana care are vreo anumită pasiune, acest lucru va fi ușor și pe lângă bani, veți primi și plăcere. Mulți câștigă bani din vânzarea propriilor jucării confecționate, articolelor croșetate, cărților personalizate pentru copii, săpunurilor, decorațiunilor pentru nunți, botezuri și zile de naștere. Căutați nișa în care ați putea să evoluați, poate munca preferată se află chiar lângă dvs!

Noi am descris doar câteva idei de joburi reale la domiciliu. Poate experiența dvs sau competențele pe care le aveți vă vor șopti alte modalități de a câștiga bani acasă.

Rețineți, munca de la distanță are și dezavantaje. De asemenea, nu uitați că unele tipuri de activități presupun responsabilitate fiscală, iar unora freelanceri le este foarte dificil să-și apere drepturile în muncă dacă acestea sunt încălcate. Dar cel mai important e să fiți încrezător și mereu să tindeți spre fericire.

Articole asemănătoare