Înapoi

Nu-mi pot găsi de lucru: cele mai frecvente greșeli ale moldovenilor

27 Noiembrie, 2019 3639
Nu-mi pot găsi de lucru: cele mai frecvente greșeli ale moldovenilor
Cel mai prețios lucru sunt greșelile.
Ken Follet. „The Pillars of the Earth”

Despre căutarea locurilor de muncă putem vorbi la infinit și nu vom spune totul. Pentru că acest subiect este foarte complex și individual. E greu să povestești despre el fără a juca rolul Căpitanului Evident. Noi totuși vom încerca să scriem despre ceea ce nu cunoașteți.

Nu este suficient să știi cum să cauți corect un loc de muncă, e important să știi și cum nu trebuie.

Moldova este o țară mică, dar cât nu ar fi de straniu, opotunitățile aici sunt imense. Cel puțin din puntul de vedere al concurenței mici. Da, nu avem atât de multe locuri de muncă, cum am vrea, dar și angajați sunt cu mult mai puțini. Plus la toate, există factori care lărgesc alegerea locurilor de muncă, care nu sunt nici măcar în Rusia. De exemplu, un cumătru cunoașterea limbilor română și rusă oferă un avantaj uriaș candidatului, iar dacă acesta cunoaște și limba engleză atunci șansele sunt și mai mari.

Deși oportunitățile sunt mari, sunt mulți solicitanți cu abilități de bază perfecte care mult timp nu-și pot găsi un loc de muncă. Cineva pur și simplu stă acasă și mormăie pe rețele sociale, iar cineva mormăie muncind non-stop pentru 5-6 mii de lei. Ascultați, ce ar fi să priviți în altă parte?

5 greșeli comise de moldoveni în căutarea locului de muncă


În general, dacă am fi vrut să scriem motivele evidente din care oamenii nu-și pot găsi un job, lista greșelilor ar fi arătat așa:
  1. Nu scriu un CV.
  2. Nu iau cu ei portofoliul.
  3. Mint în CV.
  4. Nu citesc anunțurile de angajare și sunt receptivi la orice le cade.
  5. Acceptă orice interviu de angajare și pierd o grămadă de timp în zadar.

Dar blogul Rabota.md speră că cititorii noștri sunt cei mai deștepți și cunosc foarte bine despre aceste lucruri. De aceea, haideți să vorbim despre greșelile mai puțin evidente pe care le comit cei care nu citesc blogul nostru.

Greșeala 1. Nu toți își cunosc prețul


Prima și cea mai tristă greșeală este să cauți de lucru fără a ști câți bani ai putea primi pentru el. Mai rău e să propuneți în CV un salariu mai mic decât ar fi posibil. Știați că salariul mediu în Moldova este de peste 8.000 de lei luanar, iar TV8 recent a publicat lista domeniilor în care salariu mediu este de 15.000? Printre acestea sunt:
  • IT și domeniul informațional.
  • Finanțe și asigurări.
  • Cercetători și specialiști tehnici.
  • Producție și furnizare de energie electrică, gaz, apă caldă precum și aer condiționat.

Salariile în aceste domenii cresc continuu. Dacă mulți s-ar fi interesat mai devreme de aceste domenii, erau să cunoască deja încotro să o ia ca să obțină un loc bun de muncă. E important să fii la curent cu profesiile căutate și salariile medii, precum și situația între companiile concurente. De altfel, peste jumătate de an de lucru puteți afla întâmplător că angajații concurenților pentru aceeași funcție primesc de 2 sau 3 ori mai mult.

Apropo, ați auzit despre Efectul Pygmalion (Rosenthal)? Acest experiment uimitor a demonstrat că așteptările influențează direct rezultatul. Esența acestuia constă în următoarele: mai mulți studenți au fost împărțit în două grupuri, ulterior fiind împărțiți în perechi. Celor din primul grup li s-a spus că partenerul lor îi place, iar fiecărui din al doilea grup li s-a spus opusul. În final experimentul a relevat faptul că studenții din primul grup au fost mult mai binevoitori, iar comunicarea lor era mai productivă decât a celor din al doilea grup, deși niciun student nu bănuia care era scopul experimentului. Efectul Pygmalion poate fi urmărit și în atitudinea noastră față de noi înșine.

Dacă așteptăm să fim subapreciați – vom fi subapreciați. Dacă într-adevăr ne apreciem la justa  valoare, avem mai multe șanse să fim apreciați corespunzător.


Problema Republicii Moldova nu constă în faptul că cifrele statisticilor oficiale sunt prea-mărite, iar în realitate oamenii nu văd așa salarii. Problema constă în faptul că oamenii nici măcar nu încearcă să caute un lucru bine plătit, iar atâta timp cât ei preferă să rămână la joburi prost plătite, angajatorii nici nu se gândesc să le mărească salariile.

Greșeala 2. Oamenii nu învață ceva nou


Ok, dvs. veți spune că „eu știu că IT-știi primesc mult, ce am de la asta, dacă eu vând mobilă la Mall”! Aici și este problema. Mulți nu înțeleg că viața lor nu este atât de lungă și uneori este sens să pierzi un an pentru a învăța o profesie nouă și actuală, pentru a schimba domeniul de activitate și să te angajezi la un job cu perspective, decât să faci rădăcini la „locul tău” mai puțin interesant și mai prost plătit.

Există profesii „de secole” pentru care trebuie să înveți foarte mult timp și foarte atent, dar există profesii pentru care e necesar să ai puțin talent și dorință să te adaptezi din mers.


Printre altele, noi nu vorbim despre obținerea studiilor superioare în universitate. Multe profesii interesante astăzi le puteți avea doar studiind niște cursuri, ba chiar nu mereu trebuie să le frecventați. Puteți studia niște cursuri chiar de acasă, prin internet, iar să demisionați de la jobul neinteresant tot nu este obligatoriu. Un minut al faptelor interesante: micul nostru sondaj de la târgul de cariere din toamna anului 2019 a arătat că 8 din 10 angajatori erau gata să analizeze CV-urile solicitanților fără studii superioare.

Iar dacă nu ți-a plăcut te poți retrage și mai repede. Plus la toate, puteți alege un domeniu larg, cum ar fi programarea, în care există o mulțime de ramuri diferite și respectiv, anumite responsabilități și abilități. Astăzi sunteți designer web, mâine puteți fi programator, viața este una, de ce să nu profitați de toate oportunitățile disponibile?

Greșeala 3. Solicitanții folosesc aceleași instrumente de căutare a jobului


Noi deja am scris un articol lung despre instrumentele de căutare a locurilor de muncă în Republica Moldova. Recunoașteți, câte dintre ele ați folosit deja? Poate încercăm să căutăm altele înainte de a afirma dur că nu-i de lucru? Nu întotdeauna cărarea bătută e cea mai bună, cu cât mai des veți păși pe aceeași poiană, cu atât mai puține ciuperci vor crește.

Dar încercând diverse variante, într-adevăr nu merită să acceptați orice, mai ales dacă acest lucru nu vă place. Există situații când orice job va fi bun, dar totuși dacă dispuneți de timp, ar fi mai bine să-l irosiți mai mult pentru a găsi ceva într-adevăr bun.

Greșeala 4. Nimeni nu caută în Google informații despre companii


Nimănui nu-i place să întrebe a treia oară care este denumirea neclară a companiei enunțată în discuția telefonică. Dar totuși trebuie să clarificați, iar uneori să rugați să vă pronunțe pe litere ca ulterior să da-ți un search pe Google. Dintâi aflați cum trăiește și respiră această firmă (mai bine zis, ceea ce ea singură vrea să povestească), apoi găsiți recenziile celor care deja au lucrat în cadrul ei. Această informație poate radical să vă schimbe așteptările. Puteți afla despre capcanele și dezavantajele neplăcute sau puteți citi ceea ce vă va convinge să obțineți postul vacant.

Dacă oamenii s-ar documenta înainte de a merge la interviul de angajare, escrocii ar deveni mai puțini.


Chiar dacă nu o să găsiți informații, acest lucru ar trebui să vă trezească întrebări. Dacă un „cutărică” vă spune la telefon că firma lor este una dintre cele mai influente din țară, iar pe internet nu găsiți niciun cuvânt, înseamnă că sunteți deja mințit, înainte de a le călca pragul. Mai sunt necesare comentarii?

Aș vrea să adaug, dacă toți cei care au avut de a face cu companii frauduloase, ar scrie despre asta pe internet în loc să tacă, numărul escrocheriilor ar scade.

Greșeala 5. Puține persoane pun accent pe distanța până la muncă


Când ai un job ideal, această întrebare nici nu este analizată. În așa caz chiar merită să închiriezi apartamentul lângă oficiu. În oricare altă situație, distanța mare dintre casă și locul de muncă poate deveni un adevărat obstacol.

În primul rând veți obosi de trezirile „cu noaptea-n cap” și de drumul lung spre casă. În special iarna, când răsăritul are loc mai târziu, iar apusul – mai devreme. În al doilea rând, oricare treburi urgente pe care trebuie să le rezolvați în timpul lucrului, vor trebui planificate având în vedere timpul pentru drum. Iar în al treilea rând, chiar dacă aveți propria mașină, asta înseamnă cheltuieli zilnice suplimentare pentru combustibil.

Dacă nu veți dormi suficient, veți obosi mai mult. Iar timpul pentru drum va lua aceleași puteri la lucru, într-o perioadă de timp echivalentă. În consecință, peste un an jumătate veți spune: „S-o ia naiba de muncă”, veți demisiona și veți începe să căutați alta, mai aproape de casă.

Uneori lucrurile nesemnificative pot deveni cu timpul un obstacol pe care nu-l mai poți ocoli.


Probabil aceste 5 greșeli pot fi numite cele mai dure greșeli comise de solicitant. Nu ne-am străduit să descoperim America cititorilor, noi pur și simplu am vrut să vă amintim că  în orice situație trebuie să rămânem conștienți și să apreciem adecvat nu doar puterile noastre, dar și posibilitățile.

Articole asemănătoare