Înapoi

Drepturile femeilor însărcinate la lucru în Moldova: ghid complet pentru 2025

24 Iulie, 2025 1489
Drepturile femeilor însărcinate la lucru în Moldova: ghid complet pentru 2025

Sarcina schimbă multe, inclusiv la job. Ca angajată, ai drepturi speciale prevăzute de lege. În acest articol îți explicăm ce ți se cuvine și când e momentul potrivit să anunți conducerea.

La ce termen e bine să anunți la serviciu despre sarcină

De obicei, concediul de maternitate începe din a 30-a săptămână de sarcină. Dacă se așteaptă trei sau mai mulți copii — din a 24-a săptămână.

Citește și: Tot ce trebuie să știi despre concediul de maternitate în Moldova

Legea nu te obligă să anunți imediat despre sarcină. Optimal e să informezi conducerea cu 1–2 luni înainte de începerea concediului. Asta îi va oferi timp să redistribuie sarcinile și să angajeze o nouă persoană.

Dacă te simți mai rău, toxicoza îți afectează munca sau trebuie să mergi des la medic, mai bine e să vorbești cu șeful încă mai devreme.

Dacă te temi că vestea despre sarcină ar putea influența rezultatele următoarei atestări, o prezentare, o majorare de salariu sau transferul într-o nouă funcție — mai întâi așteaptă rezultatele și după anunță-i.

Cum să comunici corect la lucru despre sarcină

Începe de la șef, nu de la colegi sau subordonați. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să te pregătești și să nu te simți stresată:

  1. Organizează o întâlnire unu la unu. Dacă lucrezi de la distanță, propune un apel video, iar dacă toată comunicarea are loc doar în scris, poți transmite și un mesaj.
  2. Spune că ai o veste bună — oferă-i șefului posibilitatea de a te felicita. Nu e nevoie să justifici sau să îți ceri scuze, nici dacă abia te-ai angajat la muncă.
  3. Dă dovadă de profesionalism. Povestește despre data de naștere aproximativă și când planifici să intri în concediu, cum te simți, ce sarcini vei reuși să finalizezi.
  4. Nu ezita să rogi schimbarea condițiilor de muncă — revizuirea programului de muncă, transferul într-o altă funcție etc. Bazează-te pe recomandările medicului.

După discuția cu șeful, anunță colegii despre data aproximativă de începere a concediului de maternitate și a nașterii copilului. Informează individual persoanele subordonate, dacă atribuțiile lor de muncă se vor schimba.

Ce să faci dacă șeful a reacționat negativ

Încearcă să-ți păstrezi calmul. Iată cum poți răspunde:

„De ce nu ai spus mai devreme?” → „Am vrut mai întâi să fiu sigură că totul e bine din punct de vedere medical și acum sunt gata să discutăm partea profesională.”

„Abandonezi echipa” → „Înțeleg că sunt schimbări mari, dar mă bucur mult de ele! O să fac tot posibilul ca să vă ajut în perioada de tranziție.”

„În general ai de gând să revii după concediu?” → „Acum vreau să mă concentrez pe sarcinile mele actuale și nu intenționez să demisionez. Dacă se schimbă ceva, vă anunț din timp.”

Dacă ești amenințată cu o eventuală concediere, reducere a salariului sau ești presată să renunți la drepturi tale — documentează asta (de exemplu, înregistrează discuția) și adresează-te la Inspecția Muncii. Concedierea femeilor însărcinate este interzisă.

Ce acte trebuie să prezinți angajatorului

Pentru a ieși oficial în concediul de maternitate, vei avea nevoie de:

  • un certificat de la medic (oficial se numește certificat medical pentru concediul de maternitate);
  • o cerere pe numele angajatorului prin care soliciți acordarea concediului de maternitate.

Drepturile angajatelor însărcinate

De la momentul în care anunți angajatorul despre sarcină și prezinți certificatul medical, beneficiezi de următoarele garanții:

  • protecție împotriva concedierii în timpul sarcinii și al concediului de maternitate;
  • concediu de maternitate — 70 de zile înainte de naștere și 56 după, în cazul unei sarcini multiple sau cu complicații — încă mai mult;
  • concediu anual plătit înainte sau imediat după cel de maternitate, chiar dacă te-ai angajat de mai puțin de 6 luni;
  • zi sau săptămână de muncă redusă — la solicitarea angajatei;
  • dreptul de a trece de la munca de noapte la cea de zi, cu păstrarea salariului anterior;
  • trecerea într-o altă funcție, dacă actuala e dăunătoare sănătății, cu păstrarea salariului anterior;
  • fără ore suplimentare;
  • lucrul noaptea, în weekend sau în zilele de sărbătoare nelucrătoare — doar la inițiativa angajatei;
  • deplasări de serviciu — doar la inițiativa angajatei.

Pe scurt

În concediul de maternitate poți pleca din a 30-a sau a 24-a săptămână de sarcină, în funcție de numărul de copii. Cel mai bine e să anunți la lucru despre sarcină în timpul celui de-al doilea trimestru.

Documentele necesare: un certificat medical și o cerere de acordare a concediului de maternitate.

Poți solicita reducerea duratei zilei sau săptămânii de lucru, trecerea la program flexibil sau la lucru remote. Angajatorul nu are dreptul să te concedieze, să îți refuze drepturile sau să te preseze.


Articole asemănătoare