Înapoi

Săptămâna de 4 zile lucrătoare: Ce cred moldovenii despre asta

12 Mai, 2022 19841
Săptămâna de 4 zile lucrătoare: Ce cred moldovenii despre asta

Primăvară are cele mai multe sărbători ale anului, respectiv cele mai multe zile nelucrătoare. După ce lucrezi o săptămână „scurtă”, nu mai vrei să revii la vechiul program, nu-i așa? Dar este asta necesar?

Rabota.md a efectuat un sondaj în rândul utilizatorilor canalului Telegram Salarii în Moldova, întrebându-i ce program de lucru ar dori să aibă păstrând același salariu: cinci zile pe săptămână a câte opt ore sau patru zile pe săptămână a câte 10 ore de lucru. A doua opțiune au ales-o 65% dintre respondenți.

În România și mai mulți respondenți ai unui sondaj asemănător au ales să muncească din greu pentru o zi liberă în plus – 78%. Sondajul a avut loc pe fundalul inițiativei legislative privind introducerea unei săptămâni de lucru „comprimate”. Potrivit senatorului Daniel Fenechiu, autorul inițiativei, semnalele au început să apară din mediul antreprenorial. O astfel de modificare de program ar permite reducerea costurilor de logistică.

Pandemia a impus lumea să se schimbe. În acest context, tot mai multe companii din Maria Britanie au trecut la programul de 4 zile lucrătoare, iar în Belgia, în luna februarie a acestui an, la nivel național a fost permis angajaților să solicite angajatorilor să treacă la un alt program de lucru, păstrându-și aceleași salarii. Aceștia aveau de ales: fie o săptămână cu 5 zile lucrătoare, fie o săptămână mai scurtă dar cu zile lucrătoare mai lungi.

În cadrul sondajului realizat de Rabota.md, 10% dintre respondenți nu au putut face o alegere atât de dificilă. „După șase ore de muncă, productivitatea scade foarte mult. Zece ore pe zi înseamnă cu două ore mai aproape de epuizare”, a răspuns unul dintre ei.
65% dintre respondenți ar dori să lucreze 4 zile pe săptămână timp de 10 ore

Acesta ar fi, probabil, motivul pentru care în lume tot mai des este testată săptămâna comprimată cu un număr redus de ore de lucru. Islanda, una dintre cele mai fericite țări din lume, a devenit un pionier în acest sens. Din 2015 până în 2019, acolo s-au desfășurat două experimente, la care au participat angajați din spitale, grădinițe și alte instituții sociale – aproximativ 3000 de oameni. Nu pare mult, dar este vorba de aproape 1% din locuitorii apți de muncă din Islanda slab populată.

Anul trecut, autorii experimentului au raportat un „succes uluitor”.

Productivitatea și calitatea serviciilor nu au avut de suferit, pe alocuri chiar au devenit mai bune. Acum 86% din populația țării fie deja activează cu un program comprimat, fie are dreptul să treacă la acesta.

Iar de la începutul acestui an, Emiratele Arabe Unite, primii din lume, a trecut la o săptămână lucrătoare de patru zile și jumătate: de luni până joi a câte 8 ore și 30 de minute, iar vineri – 4 ore și 30 de minute.

Pe lângă Emiratele Arabe Unite, pe calea reducerii orelor de muncă au mers Spania, Scoția și o serie de mari companii japoneze, deși deocamdată într-un mod de testare. Inclusiv Panasonic, al cărui director executiv a spus că întreprinderea se străduiește să găsească echilibru perfect între muncă și viața personală a angajaților – cel mai valoros activ al companiei.

Atât în statele enumerate mai sus, cât și în alte țări, companiile din domeniile IT, marketing și design manifestă un interes sporit pentru săptămâna cu 4 zile lucrătoare.

Compania SpurIT cu birouri în Belarus și Lituania lucrează astfel de doi ani; nu au majorat numărul de ore lucrate zilnic. Dar potrivit departamentului de resurse umane, acest fapt nu a afectat viteza de îndeplinire a sarcinilor și nici profitul operațional al companiei.

Nivelul de stres al angajaților la locul de muncă și burnout-ul au scăzut. Unii dintre ei au început să folosească timpul liber pentru a-și îmbunătăți abilitățile.

Compania ucraineană de IT mcpk le-a oferit dezvoltatorilor săi posibilitatea de a lucra patru zile pe săptămână, dar pe rând. I-a motivat concurența ridicată pe piață – pentru a atrage un specialist înalt calificat, nu e suficient să-i oferi un pachet standard de „bunătăți”.

În timpul experimentului, procesul de angajare s-a îmbunătățit în cadrul companiei. De asemenea, fluctuația personalului a scăzut, deoarece multor angajați le-a plăcut noul program de muncă.

Există, de asemenea, și dezavantaje ale programului de 4 zile. În urma unui studiu realizat de Gallup s-a constatat că reducerea săptămânii de lucru la patru zile aduce beneficii doar angajaților deja implicați în procesul de muncă. Însă cei care și așa se simt îndepărtați de colegi și superiori, odată cu trecerea la noul program, le-a scăzut interesul față de job.

Ce zice legea


Cu toate avantajele și dezavantajele unei săptămâni cu 4 zile lucrătoare, Codul Muncii nu interzice companiilor și întreprinderilor să o aplice. Important este ca ziua de lucru să nu depășească 10 ore.

Pentru unele categorii de salariați, limita este și mai mică. Durata zilnică a timpului de muncă pentru adolescenții cu vârsta mai mică de 16 ani, nu poate depăși 5 ore. Pentru salariaţii în vârstă de la 16 la 18 ani şi salariaţii care lucrează în condiţii de muncă vătămătoare, durata zilnică a timpului de muncă nu poate depăşi 7 ore.

În comentariile la sondajul efectuat de Rabota.md, mulți au spus că consideră ideal un program de 4 zile lucrătoare a câte 8 ore. Din păcate, experiențele altor state arată că e dificil să te adaptezi rapid la schimbările de scară largă din economie – trebuie regândit procesul de producție. Dar nu ar fi rău să existe un astfel de experiment și în Republica Moldova. Iar tu, ce program de lucru ți-ar plăcea să ai?
 

Articole asemănătoare