Înapoi

În Moldova, femeile câștigă mai puțin decât bărbații. Aflați cu cât

03 Mai, 2023 4527
În Moldova, femeile câștigă mai puțin decât bărbații. Aflați cu cât

Știați că femeile din Moldova sunt plătite, în medie, cu 25% mai puțin decât bărbații? De fapt, problema diferenței de gen pe piața muncii este deosebit de acută, după cum indică noul program guvernamental care vizează promovarea și asigurarea egalității între bărbați și femei în următorii cinci ani.

Cât de gravă este situația?


Moldova nu se poate lăuda cu prea multe progrese în acest sens. Punctajul său la Indexul Egalității de Gen a avansat cu doar 5 puncte în ultimii 10 ani, ajungând în 2022 la doar 62 de puncte din 100 posibile. Pentru a face o comparație, nivelul mediu al UE — 68,6 puncte. Dar situația din UE nu este una omogenă. Suedia conduce cu un scor de aproape 84 puncte, în timp ce Grecia se află la coada clasamentului cu doar 53,4 puncte.

În ciuda unor progrese nu foarte semnificative, există domenii în care situația s-a înrăutățit în ultimul deceniu. Printre acestea se numără decalajul dintre bărbați și femei în ceea ce privește nivelul de educație, starea de sănătate, dar mai presus de toate — poziția pe piața muncii.

Un calcul exact al diferenței salariale dintre femeile și bărbații din Moldova este aproape imposibil de realizat. În rapoartele sale, Biroul Național de Statistică nu ia în considerare aspectele precum nivelul de educație, experiența profesională sau discriminarea. Însă un studiu care a încercat să țină cont de acești factori, a arătat că femeile câștigă, în medie, cu 25% mai puțin decât bărbații. Cu toate acestea, după cum subliniază autorii studiului, doar 8,7 puncte procentuale din acest decalaj pot fi explicate prin motive obiective — lipsa calificărilor necesare, lipsa unui echilibru între viața profesională și cea personală, lipsa unei persoane care să aibă grijă de copii. Celelalte 16,7 puncte procentuale au fost considerate „inexplicabile”.

Femeile de vârstă reproductivă și femeile cu copii se confruntă cu cele mai mari diferențe salariale față de bărbați.

Acesta este un fenomen larg răspândit în întreaga lume și are chiar și un nume: „penalizarea” maternității. După nașterea unui copil, femeile devin adesea inactive din punct de vedere economic, dependența financiară de membrii familiei care lucrează crește, iar perspectivele de carieră scad, deoarece angajatorii se așteaptă ca angajata să acorde mai multă atenție familiei decât responsabilităților profesionale.
Date statistice privind diferența de remunerare între femei și bărbați în MoldovaModeratorii Rabota.md se confruntă uneori cu situația în care unii angajatori preferă să angajeze pentru anumite poziții doar reprezentanți ai unui anumit sex. De exemplu, caută șoferi strict bărbați sau examinează doar femeile pentru postul de manager de birou, considerând că acestea ar fi mai gospodine. Acest lucru este nedrept, inclusiv față de bărbați.

În orice caz, asta e discriminare și este interzisă prin lege. Din acest motiv, moderatorii noștri au grijă ca astfel de cerințe să nu fie prezente în anunțuri și le reamintesc companiilor despre cele scrise în lege. Unele află despre această lege doar de la noi. Dar, din păcate, acest lucru nu este o garanție împotriva unor atitudini părtinitoare în timpul examinării CV-urilor și la interviuri. Nimeni nu vă va spune, desigur, că motivul refuzului este faptul că sunteți bărbat sau femeie. Motivul invocat poate fi oricare altul sau angajatorul poate să nu-și argumenteze deloc decizia.

O altă problemă de pe piața muncii din Moldova este segregarea verticală, adică dezechilibrul dintre bărbați și femei în funcțiile de conducere. Chiar și în domeniile în care femeile reprezintă mai mult de 70% din personal. Acest lucru se datorează parțial stereotipurilor din industrii. Un bărbat are mai multe șanse să i se ofere un post de conducere în construcții, finanțe, IT, în timp ce o femeie are mai multe șanse de a evolua spre o poziție de conducere în retail, HoReCa, educație. Nu putem să nu menționăm faptul că acestea nu se numără printre cele mai profitabile domenii de activitate din Moldova. 
Date statistice privind diferența de remunerare între femei și bărbați în diferite domenii

Ce au de gând să facă autoritățile?


Anul trecut, autoritățile au modificat Codul Muncii pentru a impune angajatorilor din întreprinderile mijlocii și mari să informeze angajații sau reprezentanții acestora cel puțin o dată pe an cu privire la diferențele de remunerare între femei și bărbați pe categorii și posturi. În plus, angajații pot solicita să fie informați cu privire la criteriile urmate pentru determinarea nivelului de salarizare. Și iată ce intenționează să intreprindă autoritățile în viitor în cadrul programului menționat mai sus:
  • Să informeze cel puțin 500 de angajați și angajate cu privire la drepturile pe care le au și la informațiile pe care le pot solicita din partea conducerii;
  • Să elaboreze măsuri de sprijin pentru companii, pentru a le motiva să asigure un principiu egal de plată și să convingă 500 de angajatori să implementeze acest lucru;
  • Să crească numărul bărbaților care pledează pentru egalitatea de gen, să promoveze istoriile lor, precum și pe cele ale bărbaților care ocupă profesii care sunt considerate a fi pentru femei;
  • Să încurajeze aproximativ 10 000 de bărbați pentru a munci în educație și în alte domenii specifice pentru femei, precum și pentru a se implica în inițiative de îngrijire a rudelor;
  • Atragerea femeilor în funcții de conducere, la nivel local și central, precum și instituirea unui program de granturi pentru organizațiile care pledează pentru drepturile femeilor cu dizabilități sau care fac parte din minorități etnice.
Rămâne de văzut care dintre aceste obiective vor fi puse în aplicare de către autorități și care va fi efectul. 

Ce se poate întreprinde acum? 


După cum am constatat deja, inegalitatea salarială afectează cel mai mult femeile cu vârsta cuprinsă între 30 și 44 de ani și mamele. De multe ori, acestea lucrează într-un al doilea schimb neplătit — ele se ocupă de majoritatea treburilor casnice și își asumă îngrijirea primară a membrilor familiei. Prin urmare, acestea pot lucra mai puține ore și sunt mai predispuse să accepte orice loc de muncă. 

În plus, de multe ori, oamenii nici măcar nu știu ce salariu ar trebui să primească pentru un anumit post. Din acest motiv, se întâmplă adesea ca, chiar și în cadrul aceleiași companii, două persoane care efectuează o muncă de valoare egală să câștige diferit.

Prin urmare:
  1. Informați-vă. Aflați de la prieteni și cunoscuți care sunt salariile persoanelor care ocupă posturi similare cu ale voastre. O sursă de ajutor poate fi tiktok-ul JobJob, unde reprezentanții diferitor profesii dezvăluie cât câștigă. De asemenea — canalul de telegram „Salarii în Moldova”, în care publicăm cele mai noi oferte de muncă cu salariile indicate. 
  2. Atunci când susțineți un interviu într-o nouă companie sau discutați despre o promovare la actualul loc de muncă, cereți un salariu mai mare decât cel la care vă așteptați. Astfel, veți lăsa mai mult spațiu pentru negocieri cu angajatorul.
  3. Pregătiți-vă să primiți întrebări legate de concediul de maternitate și de copii. Acestea ar trebui să fie o avertizare, și numai voi decideți dacă să vă legați cu o astfel de companie, așa că puteți întreba cu încredere dacă ar fi pus aceeași întrebare și unui bărbat. Nu trebuie nici să evitați întrebarea. Ați putea răspunde în următorul mod: „În acest moment sunt interesată să îmi construiesc o carieră, iar copiii cu siguranță nu fac parte din planurile mele pentru următorii trei ani” sau „Am sprijinul familiei, am pe cineva care să aibă grijă de copil și sunt total deschisă pentru muncă”.

Și nu uitați că puteți raporta discriminarea la Inspectoratul Muncii. Numărul liniei verzi — (022) 48-94-01, iar adresa de e-mail pentru depunerea plângerilor — secretariat@im.gov.md.
 

Articole asemănătoare