Înapoi

Calendarul locurilor de muncă în Moldova: când poți găsi un job mai ușor și mai repede

14 Martie, 2022 3100
Calendarul locurilor de muncă în Moldova: când poți găsi un job mai ușor și mai repede

Demult planificați să schimbați ceva în viața dvs? De exmplu, locul de muncă? Dar când? De la o lune? Sau poate, de la începutul noului an? Nu, nu așa. Vă spunem noi când exact trebuie (hint: aproape oricând).

Dacă tocmai v-ați plănuit să vă schimbați locul de muncă în 2022, și chiar ați vizitat Rabota.md, atunci poate ați observat că uneori, rezultatele căutărilor afișează cel mult 5-10 posturi vacante, iar alteori vă fug ochii în toate părțile de la cantitatea și diversitatea acestora. Motivul este sezonalitatea pieței muncii.

Piața muncii din Republica Moldova fierbe și trăiește după propriul ritm intern. Citind acest articol, veți putea planifica cu ușurință când să investiți în cursuri de formare profesională, când să editați CV-uri și când să le expediați prin poșta electronică potențialilor angajatori.

Primăvara

Cautăm lucru în Moldova din primăvara

În martie și aprilie, nu doar florile și mugurii înfloresc, dar și posturile vacante, încetișor, fără grabă. Conform observațiilor noastre, în ultimii doi ani, în martie se atestă o activitate sporită în rândul solicitanților, uneori chiar mai mare decât în ianuarie și februarie. Dar, în același timp, martie poate fi o lună liniștită dacă Paștele e sărbătorit la începutul lui aprilie.

În funcție de sărbătorile pascale, în fiecare an activitatea pieții muncii, primăvara, începe diferit, dar scade întotdeauna cu 3 săptămâni înainte de Paște și nu se intensifică încă două săptămâni după.


Primăvara, companiile din sectorul serviciilor își extind activ personalul: multe cafenele deschid terase și angajează oameni din timp.

Moldova nu are mare, dar are râuri și zone de agrement, așa că în luna mai apare un număr imens de locuri vacante de muncă în sectorul HoReCa, în complexe hoteliere, restaurante de vară și parcuri de distracție. Anume în luna mai, e mai ușor să găsești un job în calitate de chelner, barman, menajeră, instructor, educator într-o tabără de vară sau animator.

Vara

Cum să-ți găsești lucru de vara în Moldova?

Începând cu luna iunie și până la jumătatea lui iulie, pe piața muncii se observă una dintre cele mai mari explozii de activitate. Absolvenții încep să caute activ de lucru, iar angajatorii – absolvenți specialiști.

Vara în Republica Moldova este caldă și liniștită: jumătate din populație pleacă la odihnă, despachetând din mers șezlonguri și ochelarii de înot. Salariații își iau concedii, iar restul își dublează cantitatea de muncă și nu prea sunt capabili să pregătească stagiari, de aceea, vara în Moldova se desfășoară cel mai relaxat program de muncă.

Și foarte bine. Întrucât concurenții dvs stau pe plajă sub umbrelă, puteți să vă încercați norocul și să obțineți jobul la acare ați visat. Nu vă fie teamă să luați în considerare toate posturile vacante, chiar și cele pentru care CV-ul dvs nu se potrivește deloc. Merită să încercați! În absența concurenței, probabilitatea să fiți angajat pentru o poziție bună este foarte mare.

Vara mai este un adevărat sezon al profesorilor, tutorilor, repetitorilor și... al meșterilor. Școlile și multe alte instituții se închid pentru reparații, directorii încearcă să-și extindă corpul didactic sau să deschidă noi posturi vacante în locul celor care au demisionat, s-au transferat la o altă instituție sau au plecat în concediu de îngrijire a copilului. De asemenea, părinții caută repetitori, fiind îngrijorați de rezultatele anului școlar. În plus, există grădinițe private care au un flux mare de copii de diferite vârste ai căror părinți continuă să lucreze vara, în timp ce grădinițele de stat sunt închise.

De la mijlocul lunii iulie și până la sfârșitul lunii august se atestă o „pauză”, mai puține persoane sunt în căutarea unui loc de muncă. Dar sunt încă o mulțime de posturi vacante pe site.

Toamna

Lucru de toamna în Moldova

Toamna este momentul în care toți cei odihniți și motivați se întorc din concedii și atunci începe adevărata bătălie între solicitanți. Dacă e să comparăm valurile pe piața muncii timp de un an, atunci:
  1. Ianuarie-februarie sunt lunile de top în rândul solicitanților.
  2. Septembrie-octombrie și jumătatea lunii noiembrie este a doua cea mai populară perioadă.
  3. Iunie-iulie este al treilea flux major de candidați datorită absolvenților și celor care caută joburi part-time pentru vară.

Septembrie este un fel de „februarie” de toamnă pe piața muncii. Noi, de exemplu, cunoaștem 10 motive de a căuta un loc de muncă în septembrie.

Toamna, pe Rabota.md apar un număr imens de posturi vacante: toți angajatorii se grăbesc să-și atingă obiectivele până la sfârșitul anului. Solicitanții știu acest lucru, așa că există și o mulțime de CV-uri. Aproape toți cei aflați în condițiile acestei competiții reciproce, primesc oferte bune și candidați demni.

Toamna este ușor să găsești un loc de muncă, dar îl poți obține doar învingându-i pe toți cei din selecția competitivă. Pregătiți un CV genial și pregătiți-vă să vă arătați cea mai bună parte.

Iarna

Lucru de iarna în Moldova

De obicei, toată lumea crede că în decembrie, angajatorii nu caută angajați și nimeni nu vrea să meargă la interviuri de angajare – urmează sărbători lungi și fraza „voi începe o nouă viață începând cu noul an”. Totuși, acestea-s niște stereotipuri: piața muncii nu se liniștește niciodată, poți găsi un loc de muncă în Republica Moldova și în decembrie.

Decembrie este perioada cea mai convenabilă pentru a căuta un loc de muncă, pentru că nimeni nu caută un loc de muncă în decembrie, iar angajatorii încă oferă posturi vacante.


Nu renunțați în luna decembrie: concurența în rândul candidaților e mult mai mică decât la începutul lunii ianuarie, iar posturi vacante în continuare sunt multe! De exemplu, în sectorul vânzărilor, în luna decembrie întotdeauna se înregistrează o creștere, deoarece multe magazine înainte de sărbători își extind personalul pentru a asigura activitatea. De asemenea, e nevoie de mulți animatori și Moși Crăciuni cu Albe-ca-zăpada (deși mulți preferă să activeze în acest domeniu fără contracte cu firme).

Joburile part-time de Revelion sunt un subiect minunat separat despre care avem deja un articol.

Liniștea sărbătorilor înseamnă lipsa concurenței. Ce-ar fi dacă v-am spune că puteți găsi un loc de muncă chiar de la începutul anului?

Cel mai bun moment pentru a începe să căutați un loc nou de muncă este sfârșitul lunii decembrie sau 2-3 ianuarie, cu câteva zile înainte ca toată lumea să înceapă să trimită din nou CV-uri.


Nu glumim. Pe 1 ianuarie, toată țara doarme, însă pe 2 ianuarie multe companii încep prima zi lucrătoare. Solicitanții dimpotrivă, se odihnesc, amânând căutarea unui loc de muncă până la finalul vacanței de Crăciun. Nimeni nu apelează recrutorii pe 2 ianuarie. O puteți face dvs! Da, nu suntem siguri că managerii de resurse umane vor avea timp să facă ordine în documente și să vă analizeze CV-ul, dar s-ar putea să aveți mai mult noroc, decât pe 9 ianuarie, când poșta lor electronică explodează cu mesaje.

Anume în ianuarie-februarie are loc cel mai mare BOOM de posturi vacante și CV-uri.

La începutul lunii ianuarie, companiile își fac plnuri pentru tot anul, ceea ce înseamnă că oferă noi locuri de muncă. Prin urmare, vă sfătuim să monitorizați anunțurile de angajare din primele zile ale lunii ianuarie și să vă pregătiți de o cursă cu concurenții. Până atunci, puteți actualiza CV-ul pentru a include tot ce ați învățat în ultimul an.

În februarie, interesul angajatorilor crește semnificativ, la fel și numărul solicitanților. Mijlocul și sfârșitul iernii sunt unele dintre cele mai bune perioade pentru căutarea unui loc de muncă în Moldova.

Încheiere


De fapt, piața muncii este foarte diversă și mereu activă. În diferite sectoare, activitatea se atestă în diferite perioade, de aceea să găsiți un loc de muncă puteți oricând! Mai multe șanse de a obține un job apar atunci când toți solicitanții de locuri de muncă sunt pasivi, iar pe Rabota.md posturi vacante în continuare sunt multe.

Perioada cea mai activă pe piața muncii este în ianuarie, februarie și septembrie.
Cea mai mică concurență este primăvara, începând cu luna martie, sau iarna, de la sfârșitul lunii noiembrie până la sfârșitul lunii decembrie.


Chiar în acest moment, o companie este în căutarea unui specialist. Nu vă ascundeți și nu așteptați momentul potrivit: menține-ți CV-ul activ pe Rabota.md, actualizați-l, promovați-l și răspundeți la oferte. Iată sfatul nostru principal:

Trimiteți cel puțin 10 răspunsuri la CV zilnic și fiți activi în fiecare secundă dacă aveți nevoie de un loc de muncă bun. Nu așteptați momentul potrivit.


Accesează și găsește!

Articole asemănătoare