Înapoi

Aplicări fără CV: trebuie sau nu luați în considerare acești candidați?

17 Ianuarie, 2022 2284
Aplicări fără CV: trebuie sau nu luați în considerare acești candidați?

În mare parte, blogul nostru este dedicat problemelor legate de căutarea unui loc de mucă. Pe lângă faptul că vobim constant despre cum să obții un loc de muncă bun, vă mai povestim cum să scrii un CV, cum să vorbești despre abilitățile tale și cum să atragi angajatorii până la etapa interviului.
 
Astăzi vrem să ne întoarcem la 180 de grade și să vorbim de ce să nu ai un CV poate fi un avantaj. Nu fi surprins și citește articolul.
 

Piața muncii: cum a evoluat și de ce trebuie luat în considerare acest fapt?

 
Evenimentele din ultimii doi ani au avut un impact semnificativ asupra pieței muncii. În 2021, în selecția  personalului au apărut tendințe importante precum reducerea cerințelor față de candidați și interviuri de angajare rapide.
 
Aceste schimbări nu ar fi avut loc dacă în toată lumea n-ar fi început deficiența globală de forță de muncă. 68% dintre companii au astăzi dificultăți în ocuparea posturilor vacante de muncă. Experții din toată lumea consideră că motivul constă nu numai în pandemie, ci și în crizele care au avut loc la sfârșitul anilor 90. Oamenilor din ziua de azi le este frică să-și schimbe locul de muncă, temându-se de o nouă criză, iar tinerii au învățat să-și prețuiască abilitățile și nu sunt pregătiți să se angajeze la orice job disponibil.
 
În ciuda faptului că principiul „candidatul în primul rând” a fost stabilit demult pe piața muncii, nu toți angajatorii au realizat acest lucru. Puțini sunt dispuși să fie flexibili și să le ofere candidaților suficientul pentru a-i atrage.
 
Și totuși, numărul posturilor vacante este în creștere, iar rezervele de personal se golesc. De ce?
 

De ce angajatorii primesc mai puține CV-uri calitative și mai multe aplicări doar cu numere de telefon?

 
În fiecare an, fluxul de informații se extinde: noi în copilărie jucam „elasticul”, iar copiii noștri în clasa întâi se pricep de minune la programare. Pentru a supraviețui, fiecare generație trebuie să gândească  și să ia decizii mai rapid. Prin urmare, nu e de mirare că actuala generație de tineri, sunt genul de oameni pentru care pierderea de timp este inacceptabilă în căutarea unui loc de muncă.
 
Pentru solicitanții cu vârsta cuprinsă între 27 și 35 de ani, a avea un CV calitativ și detaliat este la del de firesc precum a avea un pașaport. Pentru tineri, un CV este o relicvă a trecutului.
 
Din ce în ce mai des, noi cei de la Rabota.md observăm următoarea situație: solicitanții nu-și completează CV-ul, preferând să-și lase numărul de telefon în câmpul „Cerere de angajare”. Nu toți angajatorii și-au dat încă seama cum să reacționeze la acest lucru.
 

Uneori ne sună și ne întreabă dacă merită să analizeze astfel de aplicări.

 
Merită.
 
Pur și simplu pentru că aceasta este generația care are abilități verbale și de comunicare mai dezvoltate. Ei se pot lăuda cu soft-skillurile pe care le dețin. Acești solicitanți gândesc într-un ritm diferit, iau decizii mai rapid și sunt capabili să-și demonstreze valoarea sa de angajat în 5 minute de conversație. Ceea ce, potrivit lor, CV-ul nu o poate face.
 
Majoritatea persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, în prezent, sunt milenialii (Generația Y). Vârstele lor sunt de la 23 la 38 de ani, ei îmbină cu succes competențele tehnice și morale. Sunt acele persoane care vor expedia CV-ul și vor trece cu brio interviul de angajare, pentru că sunt obișnuiți cu asta.
 
Cei care nu trimit CV-uri pentru că durează mult, dar trec interviurile de angajare la fel de strălucit sunt din Generația Z, care acum au între 7 și 22 de ani. Conform cercetărilor LinkedIn, ei reprezintă doar 10% din solicitanții de pe piața muncii. Dar în fiecare an sunt din ce în ce mai mulți.
 
 

Logica noii generații este simplă: de ce să trimiți un CV? Există probabilitatea ca managerului de resurse umane ceva să nu-i placă și să șteargă CV-ul fără a-l citi până la urmă. Prefer să sun sau să-mi las numărul de telefon, iar în urma unei conversații ambele părți vor afla rapid toate detaliile.
 
Dar să nu credeți că acești solicitanți sunt prea leneși pentru a trimite CV-uri și prin urmare vor fi leneși și la serviciu. Mai degrabă, e opusul. O persoană care preferă să folosească timpul cu folos va lucra mai eficient decât o persoană care îndeplinește toate formalitățile.
 

Cum se schimbă politica companilor în toată lumea?

 
Tendințele HR-ului în anul 2021 sunt următoarele:
 
  • Accelerarea procesării CV-urilor;
  • Simplificarea interviului de angajare;
  • Accelerarea generării ofertelor. 

Potrivit SHRM, 60% dintre candidați își pierd interesul față de postul vacant din cauza procesului lung, complicat și netransparent de angajare. Studiile realizate de KellyServices și TalentLyft arată că 97% dintre candidați, care au rămas mulțumiți de procesul de angajare al companiei, o recomand prietenilor sau chiar o laudă pe rețelele sociale. Dar o treime dintre acei angajați care au avu o experiență neplăcută, o vor împătăși cu alții și cel mai probabil nu vor mai folosi bunurile și serviciile companiei respective. E greu de subestimat pericolele recrutării netransparente și complicate.
 
Potrivit studiului realizate de Wall Street Journal, situația de pe piața muncii în 2021 este fundamental diferită de situația din 2008, când după criza financiară erau mai mulți candidați decât posturi vacante. În acea perioadă, era cerută diploma de bacalaureat chiar și de la maistru, deși până atunci recrutorii nu priveau nici în atestat. Însă în 2021, companiile au început să aibă nevoie disperată de oameni, de aceea diplomele de studii au fost eliminate din cerințele față de candidați, iar interviurile au început să dureze nu mai mult de 10 minute.
 
Experiențele companiilor străine vorbesc de la sine.
 
  • The Body Shop, o companie americană de produse cosmetice, a desfășurat un experiment în 2019 prin lansarea unei campanii interesante de recrutare. Firma nu a testat candidatul la prezența substanțelor stupefiante, nu a verificat diploma de studii și experiența în muncă, ci pur și simplu i-a adresat câteva întrebări: poate să lucreze 8 ore pe zi și să ridice greutăți care cântăresc de la 10 kg, de asemenea , de ce vrea în echipă. Acest lucru a fost făcut pentru a oferi o șansă acelor candidați CV-ul cărora nu a avut șansa nici măcar să ajungă pe masa recrutorului. The Body Shop a presupus că noii angajați nu vor face față sarcinilor, dar numărul demiterilor a rămas la același nivel ca înainte de experiment. 
  • Compania farmaceutică CVS, de asemenea, nu solicită diploma de studii superioare atunci când oferă un post vacant pentru o poziție inițială. Potrivit conducerii companiei, performanța unui angajat nu depinde de notele din diplomă. Principiul CVS este simplu: dacă un candidat a făcut față unei sarcini practice, atunci poate fi angajat, indiferent de diploma pe care o are. 
  • Sistemul de resurse umane al rețelei de restaurante Darden Restaurants permite unui solicitant de locuri de muncă să aplice pentru un post vacant în 5 minute. 
  • Completarea formularului de aplicare pentru un post vacant la Waste Management, o companie americană de management și reciclare a deșeurilor, anterior, dura o oră. Acum solicitantul o poate face în doar trei minute. 
  • Cea mai mare companie aeriană low-cost din SUA, Southwest Airlines, analizează candidaturile noilor angajați într-o jumătate de oră, deși înainte le lua săptămâni întregi. Unele posturi vacante, precum asistenți pentru expediere și transport, sunt suplinite chiar și fără interviuri de angajare – solicitanții pur și simplu completează o cerere pe site. 


Concluzie

 
Este greu să te obișnuiești cu schimbările care au loc fără a fi simțite, dar este și mai dificil să faci față unui sistem învechit în timp ce trăiești într-o lume nouă.
 
E important să ne adaptăm, să rămânem la curent cu tendințele și să fim flexibili: acest lucru o putem învăța cu toții de la generația Z.

Articole asemănătoare