Înapoi

Trenduri-cheie în HR în 2025: cum se schimbă piața muncii în Moldova

16 Ianuarie, 2025 83810
 Trenduri-cheie în HR în 2025: cum se schimbă piața muncii în Moldova

În 2024 piața muncii din Moldova a întâmpinat un declin: numărul de anunțuri de angajare noi a scăzut, iar candidații, chiar dacă au devenit mai activi, sunt mai precauți în căutarea unui nou loc de muncă, prioritizând stabilitatea și evitând riscul de a-și pierde pozițiile actuale. Rata de angajare se menține la un nivel foarte ridicat, iar creșterea salariilor depășește doar ușor inflația, ceea ce face ca angajații să rămână, în continuare, nemulțumiți. Raportul Rabota.md arată cum se schimbă piața în asemenea condiții și ce provocări îi așteaptă pe angajatori și angajați în viitorul apropiat.


Cuprins

1. Cum a arătat piața muncii din Moldova în 2024
    1.1 Demografia
    1.2 Șomajul
    1.3 Domeniile cu schimbări majore
2. Candidați și angajatori: analiză detaliată
    2.1 Sezonalitatea pe piața muncii
    2.2 Profilul candidatului
    2.3 Candidatul ideal
    2.4 Geografia oportunităților
3. Salariile în Moldova
    3.1 Inflația și creșterea reală a salariilor
    3.2 Așteptările candidaților și realitatea pieței muncii
    3.3 Transparența salarială
4. Piața muncii în 2025


Cum a arătat piața muncii din Moldova în 2024

În 2024 numărul de funcții vacante noi pe Rabota.md a scăzut cu 18% comparativ cu anul precedent. Un fenomen asemănător se observă de câțiva ani și în Uniunea Europeană, și în SUA¹'². Activitatea candidaților, dimpotrivă, s-a majorat: numărul de aplicări a crescut cu 13%.

Numarul de anunturi a scazut, activitatea candidatilor s-a majorat

Cifrele arată clar că anume angajatorii au dictat condițiile, însă acest avantaj este temporar.

Demografia, cea mai serioasă provocare

Piața muncii se află în continuare sub presiunea crizei demografice. Până la începutul anului 2024, numărul populației cu reședință obișnuită în Moldova s-a redus până la 2,4 mln de oameni, cu 69 de mii (2,8%) mai puțin decât în anul precedent³. Una dintre cauzele principale este migrația, dar scăderea natalității reprezintă, de asemenea, un factor major care va avea un impact semnificativ asupra pieței muncii pe termen lung.

Piata muncii se afla sub presiunea crizei demografice

Rata de participare la forța de muncă (angajați și șomeri), de asemenea, a scăzut. În trimestrul III al anului 2024 ea a constituit 910,2 mii de persoane, cu 3,9% mai puțin decât în perioada corespunzătoare din 2023. Rata de ocupare a populației s-a diminuat cu 3,4%, până la 877 mii de persoane⁴.

Șomajul scade

Rata șomajului în Moldova rămâne în limitele normei și reprezintă 3,6%, cu 0,5 puncte procentuale mai puțin decât cu un an în urmă. O situație similară se observă și în Uniunea Europeană, unde rata șomajului este în continuă descreștere din 2021 — în ultimul an ea a scăzut cu 0,2 puncte procentuale și a alcătuit 5,9%⁵.

Rata somajului in Moldova

În Moldova cea mai pronunțată reducere a șomajului a avut loc în categoria de vârstă 15-24 de ani — de la 12,8% până la 8%. În ciuda îmbunătățirilor, tinerii rămân categoria cu cea mai mare rată a șomajului. O situație opusă se observă în rândul persoanelor de peste 50 de ani: rata lor de șomaj este cea mai mică dintre toate categoriile de vârstă (2,7%), chiar dacă a crescut puțin în ultimul an.

Domeniile cu schimbări majore

Scăderea șomajului a contribuit la creșterea numărului mediu al salariaților. În mediu numărul lor s-a majorat cu 0,6%. Cel mai semnificativ, numărul salariaților a crescut în domeniile cazării și alimentației publice, distribuției apei și activităților de servicii administrative. În același timp s-a diminuat numărul de salariați în industria extractivă, agricultură și în domeniul tranzacțiilor imobiliare⁶.

Dinamica numarului de salariati pe domenii

Datele despre șomaj și ocuparea populației accentuează problema reducerii rezervei de resurse umane, care există și în UE. Lucrătorii se țin de locurile de muncă, în plus, din an în an scade numărul de tineri specialiști. În Moldova vârsta medie a populației ocupate în 2024 a alcătuit 44 de ani — din 2022 ea a crescut cu un an.


Candidați și angajatori: analiză detaliată

În 2024 site-ul Rabota.md și-a păstrat traficul la nivel mediu de 1 mln lunar, iar numărul de descărcări ale aplicației Rabota.md în Google Play a depășit 250 de mii. Mai mult decât atât:

✍️ Aplicația JobJob, unde sunt doar joburi cu salarii indicate, a fost descărcată din Google Play de peste 50 de mii de ori;
✍️ Canalele de Telegram cu anunțuri de angajare administrate de Rabota.md au atras 48 de mii de urmăritori;
✍️ Selecțiile de funcții vacante pe site-ul Rabota.md au adunat 213 de mii de vizualizări.

Sezonalitatea pe piața muncii

În 2024 candidații au depus cu 13% mai multe aplicări decât în anul precedent — 1,92 mln. Pentru a motiva candidații să interacționeze activ cu anunțurile de angajare, Rabota.md se perfecționează în continuu: utilizatorii au la îndemână un constructor de CV-uri nou, gratuit și interactiv, iar CV-ul poate fi expediat companiei într-un singur click.

Aplicari in 2024

Candidații au fost cei mai activi în iunie, când au fost depuse peste 206 de mii de aplicări. Neobișnuit a fost faptul că ianuarie s-a numărat printre cele mai pasive luni ale candidaților, alături de februarie și decembrie.

Evolutia aplicarilor

Angajatorii însă au postat anunțuri noi din iulie până în octombrie, cel mai rar — în decembrie, februarie și iunie. Asemenea necorespundere a vârfurilor sezoniere a frustrat candidații, mai ales absolvenții de licee și universități.

Evolutia numarului de joburi noi

Profilul candidatului

Diferența de sexe dintre candidați este minimă: femeile au depus 51% dintre CV-uri contra 49% ale bărbaților.

Cât despre structura pe grupe de vârstă, cea mai mare parte a CV-urilor a fost depusă de candidații de 25-35 de ani și anume 40,3%. Sunt în căutare activă de lucru și tinerii specialiști de 18-24 de ani.

Candidații minori reprezintă doar 3,4%, însă numărul lor este de aproape 3 ori mai mare decât al candidaților pensionari.

Repartizarea candidatilor pe grupe de varsta

În 2024 utilizatorii au făcut 3,3 mln de căutări prin bara de căutare a site-ului, cu 100 de mii mai multe decât în 2023.

Astfel, cel mai des căutau de lucru ca șofer, contabil și chelner. De asemenea a crescut și interesul față de lucru în calitate de designer (în IT și alte domenii), logistician, marketer, tehnolog și personal de curățare.

Cele mai populare cautari

Pe lângă asta, utilizatorii au căutat activ joburi part-time (111 mii de căutări) și de la distanță (97 de mii de căutări). Totuși, preferințele candidaților nu corespund condițiilor propuse de angajatori.

Doar 7,4% de funcții vacante sunt prevăzute pentru lucrătorii de la distanță — cu 0,3 puncte procentuale mai puțin decât în anul precedent. Ponderea funcțiilor vacante cu format hibrid de muncă e încă mai mică.

Ponderea anunturilor de angajare pentru lucru de la distanta

Menționăm că formulele flexibile de muncă, care au devenit foarte actuale în timpul pandemiei Covid-19, se confruntă cu un declin la nivel mondial, de exemplu: compania Amazon a amenințat că va concedia angajații care nu doresc să se întoarcă la muncă în oficiu, iar Dell, conform surselor jurnalistice, a decis să nu promoveze pe scara profesională angajații care nu apar în oficiu⁷.

Candidatul ideal

Piața muncii din Moldova aderă în continuare la trendurile globale. Recrutarea bazată pe abilități (skill-based) rămâne un proces în continuă expansiune, angajatorii evaluează din ce în ce mai des candidații nu după studiile lor, ci după competențele și capacitatea de a rezolva probleme reale.

Majoritatea anunțurilor (66,9%) nu conțin cerințe stricte față de nivelul de studii al candidaților. Din restul, în 64% dintre cazuri sunt preferate studiile superioare, în 25,8% — medii profesionale.

Cerintele angajatorilor fata de nivelul de studii al candidatilor

În ceea ce privește experiența de muncă necesară a candidaților, funcțiile vacante fără cerințe stricte reprezintă 33,8% din total și încă 27% sunt prevăzute pentru candidații fără experiență. Asta înseamnă că 60,8% de anunțuri sunt potențial disponibile pentru tinerii specialiști.

Cerintele angajatorilor fata de experienta de munca a candidaților

Menționăm că funcțiile vacante fără cerințe stricte față de experiența de muncă și deținerea studiilor superioare cel mai des apar în legătură cu munca slab calificată: de obicei acestea sunt oferte de lucru în call centre, comerț, restaurante și hoteluri, precum și în birouri în poziții entry-level.

Topul rubricilor dupa numarul de joburi noi

Geografia oportunităților

Capitala rămâne lider absolut în ceea ce privește numărul de posturi vacante, concentrând 68,8% din totalul acestora. Alte 26,7% dintre oferte se regăsesc în regiuni, iar restul de 4,5% reprezintă oportunități de muncă peste hotarele Moldovei.

„Companiile din regiuni nu apelează la site-uri cu anunțuri fie din cauza că nu cunosc despre existența acestora, fie nu cred în eficiența lor. Ei preferă metodele tradiționale de căutare a angajaților și anume prin intermediul rudelor, cunoscuților, cumetrilor care răspândesc informația că se caută angajați sau prin anunțuri în comunitățile locale din rețelele sociale. Însă cererea de lucrători în regiuni este în continuă creștere, ceea ce creează premise pentru schimbări”, afirmă Vladimir Badan, managerul Rabota.md pe lucru cu angajatorii.

„Cererea de lucrători în regiuni este în continuă creștere, ceea ce creează premise pentru schimbări”.

Dacă vorbim despre joburile regionale din domeniul public, atunci fiecare primărie și/sau consiliu își postează anunțurile sale pe portalul unic de angajări în domeniul public cariere.gov.md. Acestea sunt prezente și pe site-ul Rabota.md.

Topul localităților după numărul de funcții vacante

Preferințele candidaților coincid în mare parte cu ofertele angajatorilor. Majoritatea absolută a candidaților, care și-au plasat CV-urile, doresc să lucreze în municipiul Chișinău — 65,1%. În top cinci localități populare printre candidați se mai regăsesc și Bălți, Comrat, Orhei și Cahul.


Salariile în Moldova

În 2024 a fost înregistrată o dinamică pozitivă în ceea ce privește remunerarea munci. În trimestrul III câștigul salarial mediu lunar a ajuns până la 14 116,8 lei brut, fiind în creștere cu 14,2% comparativ cu anul precedent.

Cele mai semnificative creșteri s-au înregistrat în industria extractivă (28,6%), distribuția apei (22,5%), activități administrative (21,2%) și în domeniul cazării și alimentației publice (20,8%)

Cresterea castigului salarial real in Moldova

Creșterea generală a salariilor abia a depășit inflația. În noiembrie prețurile de consum s-au majorat cu 5,4% comparativ cu aceeași lună a anului precedent, iar câștigul salarial real, adică salariul nominal corectat ținând cont de inflație, a crescut cu 8,7%.

Nivelul anual al inflatiei in noiembrie 2024 Moldova si UE

Așteptările candidaților și realitatea pieței muncii

2025 a început cu schimbări pozitive noi: salariul minim a fost majorat până la 5500 de lei, iar salariul mediu prognozat pe economie a ajuns până la 16 100 de lei. În plus au fost efectuate majorări salariale în sectorul bugetar:

✔️ Cu 7,4%-15,1% au crescut salariile profesorilor;
✔️ Cu 15% au crescut salariile lucrătorilor medicali;
✔️ Cu 9% au crescut salariile angajaților din poliție, serviciul de salvare și sistemul penitenciar.

Însă această creștere nu este destul de mare pentru a acoperi nevoile lucrătorilor: majoritatea respondenților chestionarului de la Rabota.md au numit confortabil un salariu de 20 000 de lei sau de 1000 de euro. Conform estimărilor expertului economic Veaceslav Ioniță, nu mai puțin de această sumă câștigă numai circa 16% dintre moldoveni.

Domeniile cu cele mai mari si mici salarii

Diferența dintre domeniile bine plătite și cele prost plătite rămâne imensă: salariul mediu în IT reprezintă 34 030,8 lei brut, în sectorul restaurante și hoteluri — 9518,1 lei brut. Diferența este de peste 3,5 ori.

Transparența salarială

În Uniunea Europeană până în iunie 2026 va deveni obligatorie indicarea intervalului salarial în anunțurile de angajare⁸. În Moldova încă nu există asemenea inițiative legislative, însă datorită eforturilor Rabota.md în sensul sporirii transparenței condițiilor de angajare, la început de 2024 ponderea anunțurilor cu salariul indicat pe site a constituit 52,4%.

Analiza anunțurilor arată că indicarea câștigului salarial influențează semnificativ atragerea candidaților: funcțiile vacante cu salariul indicat în textul anunțului adună cu 18% mai multe aplicări decât cele care nu conțin informații despre salariu. Dacă salariul este indicat chiar în titlul anunțului, diferența dintre aplicări este încă mai mare: 53%.

Indicarea salariului sporește numărul de aplicări

Asta accentuează importanța transparenței: candidații au încredere mai mare în angajatori, când condițiile de remunerare sunt clare. Pentru companii acest fapt accelerează procesul de recrutare — candidații, care nu sunt mulțumiți de oferta salarială, sunt excluși din start.


Piața muncii în 2025

Emigrarea și îmbătrânirea populației, precum și reducerea rezervei de resurse umane sunt noua realitate a Republicii Moldova. Angajatorii trebuie să cunoască și să fie gata: concurența pentru specialiști va continua să crească. Prioritatea strategică a companiilor va deveni menținerea și atragerea resurselor umane, inclusiv și de peste hotare.

Necesitatea în lucrători străini va crește în continuare cât în funcțiile de înaltă calificare, atât și în pozițiile pentru „gulere albastre”.

Pentru a rămâne atractivi, angajatorii vor trebui nu doar să adapteze ofertele salariale, ci și să meargă împotriva tendinței globale, incluzând formulele de lucru flexibil întrebate de lucrători — asta va permite ocuparea unor funcții vacante din contul locuitorilor Moldovei din localități îndepărtate și străinilor fără a fi necesară relocarea lor.

Pentru afacerile din regiuni va rămâne o provocare utilizarea instrumentelor moderne de angajare — ignorarea acestora doar va agrava problema lipsei de personal.

Candidații, în special tinerii specialiști, trebuie să fie gata de o concurență mai dură și pentru joburi necalificată.

Chiar dacă angajatorii sunt deschiși să angajeze persoane fără experiență, dezvoltarea abilităților practice (hard skills) și ale celor personale (soft skills) rămâne esențială.

Cheia către succes este flexibilitatea: în ciuda greutăților, 2025 va aduce oportunități pentru cei dispuși să se schimbe și să se dezvolte.

¹ Statista: Monthly job openings rate in the United States from September 2022 to September 2024
² Statista: Job vacancy rate in the European Union from 1st quarter 2011 to 2nd quarter 2024
³ BNS: Numărul populației cu reședință obișnuită pe sexe, grupe de vârstă și în profil teritorial la 1 ianuarie 2024
BNS: Forța de muncă: ocuparea și șomajul în trimestrul III 2024
Eurostat: Unemployment statistics
BNS: Câștigul salarial mediu lunar brut și indicele numărului mediu al salariaților în trimestrul III 2024
TechCrunch: Amazon indicates employees can quit if they don’t like its return-to-office mandate

Ravio: Hiring laws in Europe: salary transparency requirements


Articole asemănătoare