Înapoi

Analiza planurilor de carieră a studenților moldoveni: provocări și perspective pentru angajatori în 2024

15 Mai, 2024 5291
Analiza planurilor de carieră a studenților moldoveni: provocări și perspective pentru angajatori în 2024

În Moldova, unde, ca și în alte țări ale Europei, deficitul cadrelor de muncă ia amploare, înțelegerea așteptărilor și ambițiilor tinerei generații este un aspect-cheie pentru asigurarea eficienței procesului de recrutare a personalului. Ținând cont de acest fapt, echipa Rabota.md a analizat planurile de carieră a studenților moldoveni. Astfel, au fost evidențiate câteva tendințe care pot ajuta companiile să creeze condiții atractive pentru angajarea și menținerea tinerilor specialiști.

Criza din învățământul superior


Pe parcursul ultimilor 10 ani, numărul de studenți în universități s-a redus de aproape două ori — de la 78 de mii la 42 de mii. În ultimii ani, situația s-a stabilizat, însă în situația demografică actuală, sistemul educațional nu poate genera mai mult de 43 de mii de studenți, consideră ministrul educației, Dan Perciun.

Scade și numărul de înmatriculări în anul I. În anul 2020 au fost înmatriculați 14 mii de studenți. Conform estimărilor Ministerului Educației, acesta este plafonul la care se pot aștepta universitățile în anii următori.

Pe lângă faptul că în țară sunt puțini abiturienți, scade și rata de absolvire a instituțiilor de învățământ superior. Dintre cei admiși în 2014, au absolvit 82% de studenți, iar dintre cei admiși în 2019-2020 — doar 50%.

Grafica Rabota.md - În Moldova, doar 42% dintre absolvenți se angajează la un loc de muncă
De curând, în Moldova au început să calculeze rata de angajare a absolvenților cu licență. În perioada anilor 2020-2023, rata medie a constituit 42%. În România e de cca 70%, iar per ansamblu în UE — 86%.

Așteptările și ambițiile absolvenților moldoveni


Echipa Rabota.md a efectuat un sondaj printre 111 absolvenți la târgul de cariere din Stăuceni, unde au fost prezenți studenți a 16 universități și colegii din Moldova. În urma discuțiilor cu aceștia, am ajuns la concluzia că, în general, tinerii evaluează adecvat situația pe piața muncii. În același timp, mulți nu vor o muncă de rutină, dar așteaptă salarii mari.

Într-un mediu în care experiența profesională adesea este una dintre principalele cerințe la angajare, studenții caută activ să o câștige încă din timpul studiilor. S-a dovedit că 81% dintre respondenți au experiență în combinarea studiilor și muncii. Desigur, combinația aduce beneficii maxime când postul ocupat corespunde specialității în curs de dobândire. Cu toate acestea, doar 32% dintre cei interogați au lucrat sau lucrează în domeniul pe care îl studiază.

Grafica Rabota.md - În Moldova, majoritatea studenților lucrează în afara specialității lor


Peste jumătate din studenții întrebați (54,1%) și-au exprimat dorința ca, după absolvire, să lucreze conform specialității. Acest fapt indică disponibilitatea tinerilor de a-și antrena cunoștințele în practică și de a se dezvolta pe plan profesional. Un sfert dintre studenți nu intenționează să lucreze după specialitatea lor, iar restul 21,6% încă nu au decis. 

Criteriul de bază în alegerea jobului pentru studenți este mărimea salariului, fiind numită de aproape 84% de participanți ai sondajului. În același timp, absolvenții nu doresc să lucreze fără oportunități de dezvoltare profesională și creștere în carieră.

Grafica Rabota.md - Absolvenții sunt interesați de mărimea salariului, perspectivele de avansare în carieră și sarcinile interesante


Sondajul a demonstrat că majoritatea absolvenților așteaptă un salariu de pornire între 10 și 15 mii de lei. De fapt, cifrele menționate corespund în mare măsură cu așteptările salariale medii ale locuitorilor Moldovei, indiferent de vârstă și domeniul de activitate.

Grafica Rabota.md - Absolvenții doresc să câștige cel puțin 10 000 de lei pe lună


Ambițiile salariale sunt motivul principal pentru care absolvenții își văd viitorul în străinătate. Acolo, în opinia lor, există mai multe oportunități de autorealizare și creștere în carieră decât în Moldova.

Grafica Rabota.md - O treime din absolvenții din Moldova doresc să plece din țară


În același timp, alți absolvenți rămân optimiști cu privire la posibilitățile de dezvoltare economică a Moldovei. Decizia de a rămâne acasă mai este influențată de reticența de a părăsi familia și frica de a „rămâne străin” peste hotare. 

Concluzii


Statistica ultimilor ani demonstrează diminuarea numărului de tineri specialiști, cauzată de problemele demografice și procentajul scăzut de finalizare a studiilor. Pașii posibili, pe care companiile i-ar putea parcurge pentru adaptarea la așteptările tinerilor și asigurarea competitivității pe piața muncii, sunt următorii:

  1. Crearea programelor de stagiere și practică. Luând în considerare dorința studenților de a dobândi experiență profesională încă din timpul studiilor, specialiștii în HR trebuie să dezvolte programe care să atragă studenți talentați și să-i mențină în companie pe termen lung.
  2. Asigurarea condițiilor competitive. Absolvenții așteaptă salarii de pornire între 10 și 15 mii de lei, însă, la alegerea jobului, mai dau prioritate perspectivelor de creștere în carieră, sarcinilor de muncă interesante și posibilității de a aplica cunoștințele dobândite.
  3. Comunicarea directă. Participarea la târgurile studențești de cariere poate ajuta companiile să atragă atenția absolvenților și să stabilească un contact cu potențialii candidați pentru viitor. Este esențial să vă prezentați compania ca un angajator atractiv, care este gata să susțină studenții în dezvoltarea lor profesională și personală.

Articole asemănătoare