Înapoi

Zilierii. Particularitățile angajării, muncii și remunerării în Moldova

29 Iunie, 2023 12336
Zilierii. Particularitățile angajării, muncii și remunerării în Moldova

Fiecare dintre noi are dreptul de a fi informat despre legile care ne reglementează activitatea. Iar acest lucru este deosebit de important mai ales pentru zilierii care muncesc pe câmpurile Moldovei. De la ce vârstă este posibil de a lucra ca zilier? Care sunt particularitățile privind plata muncii? Cum s-au schimbat regulile de achitare a contribuțiilor de asigurări sociale obligatorii în ultimii ani? Mai jos răspundem la toate aceste întrebări și nu numai.

  1. Zilierul este o persoană angajată temporar pentru a efectua munci necalificate în agricultură. Să devină zilier poate orice cetățean adult al Republicii Moldova. Străinii sau apatrizii pot, de asemenea, să devină zilieri, dar pentru aceasta trebuie mai întâi să obțină un permis de ședere.
     
  2. Relația de muncă dintre zilier și angajator (numit în lege „beneficiar”) se stabilește printr-un acord verbal, fără încheierea unui contract individual de muncă. Angajatorilor le este interzisă trecerea salariaților, angajați pe baza unui contract de muncă, în categoria de zilieri.
     
  3. Pentru o zi de muncă de 8 ore, zilierul trebuie să primească cel puțin salariul minim garantat pe țară. În 2023, cuantumul acestuia este de 4 000 de lei pentru 169 de ore sau 23,67 lei pe oră. Prin urmare, un zilier ar trebui să fie plătit cu cel puțin 189,36 de lei pe zi, până la reținerea impozitelor. 
     
    @jobjob.md #Zilier în nordul țării #JobJob #SalariiMoldova #JobJobmd ♬ оригинальный звук - jobjob.md
  4. Din veniturile zilnice ale zilierului, angajatorul trebuie să rețină un impozit pe venit de 12% (fără a include scutirile personale) și să plătească, de asemenea, o contribuție pentru asigurarea socială a angajatului în mărime de 6%*, care este destinată pensiei de vârstă și indemnizație de deces. În total, salariul net pe zi trebuie să fie de cel puțin 155,27 lei.

    *Pentru zilierii pensionari sau cei cu dizabilități, contribuția socială de 6% nu se achită.
     
  5. Contribuțiile pentru asigurarea medicală obligatorie nu sunt deduse din venitul zilierului. Anul trecut, obligația de asigurare în sistemul OMS a fost formal abrogată, astfel încât acum, de exemplu, pensionarii zilieri nu trebuie să achite pentru polița medicală. Dar nu uitați că deținerea unei asigurări medicale este responsabilitatea fiecărui cetățean, așa că, dacă statul sau angajatorul nu o achită pentru dumneavoastră, trebuie să o cumpărați singuri.
     
  6. Pe parcursul unui an calendaristic, zilierul nu poate lucra pentru același angajator mai mult de 120 de zile. Durata zilei de muncă și numărul de ore de lucru pe săptămână depind de vârsta zilierului. 
     
    peste 18 ani de la 16 la 18 ani de la 15 la 16 ani*
    timp de muncă pe zi maxim 8 ore maxim 7 ore maxim 5 ore
    timp de muncă pe săptămână maxim 40 de ore maxim 35 de ore maxim 25 de ore
    lucru pe timp de noapte este permis este permis nu este permis
    *Tinerii cu vârste cuprinse între 15 și 16 ani pot munci ca zilier doar cu permisiunea scrisă a părinților sau a altor reprezentanți legali. În același timp, munca nu trebuie să le afecteze starea sănătății și studiile.
     
  7. Un șomer înregistrat poate munci ca zilier fără să-și piardă statutul și beneficiile.
     
  8. Angajator nu poate angaja lucrători care să presteze munci în beneficiul unei terțe persoane.
     
  9. Angajatorul este obligat să țină Registru de evidență a zilierilor, să-i plătească zilierului salariul și să achite toate contribuțiile prevăzute de lege; să pună la dispoziția zilierilor toate utilajele și echipamentele individuale de protecție necesare și, bineînțeles, să asigure condiții de muncă sigure.
     
  10. Zilierul este obligat să semneze Registrul de evidență după fiecare achitare a muncii, să trateze cu grijă bunurile angajatorului și să respecte măsurile de siguranță. 
 

Articole asemănătoare