Înapoi

UE va obliga angajatorii să indice salariul de pornire pentru posturile vacante. Dar care este situația în Moldova?

20 Mai, 2024 8658
UE va obliga angajatorii să indice salariul de pornire pentru posturile vacante. Dar care este situația în Moldova?

Nimănui nu-i plac anunțurile fără salariu: pierzi timp pe expedierea CV-ului și susținerea interviurilor, iar la urmă afli că salariul propus nu corespunde așteptărilor tale. În Uniunea Europeană se luptă cu acest fenomen prin intermediul directivei privind transparența salarială.

Recent, UE a stabilit termenul limită până la care angajatorii vor fi obligați să prezinte informația despre salariul de pornire nemijlocit în anunț sau cel puțin până la interviul cu candidatul, transmite wearehr.ro. Companiile au timp până în iunie 2026.

Aceeași directivă prevede și alte măsuri menite să ofere lucrătorilor mai multe informații despre modalitatea de stabilire a salariilor, să elimine discrepanțele salariale dintre femei și bărbați și să excludă discriminarea. Iată câteva dintre ele:

  • Companiile nu au dreptul să întrebe candidații despre cât câștigau aceștia la locul de muncă anterior;
  • Dacă lucrătorul bănuiește că este supus discriminării în remunerarea muncii, el are dreptul să afle de la angajator nivelurile medii de salarizare a lucrătorilor ocupați cu o muncă similară, defalcate în funcție de sex;
  • Lucrătorii au dreptul să discute între ei salariile lor.

Transparența salarială în Moldova


În 2022, în țara noastră a fost adoptat un proiect de lege ce promovează egalitatea de gen în remunerarea muncii. El permite muncitorilor să obțină, la solicitare, informații cu privire la nivelurile de remunerare a femeilor și a bărbaților care prestează muncă egală sau muncă de valoare egală și obligă angajatorii întreprinderilor mijlocii și mari să informeze salariații periodic, dar nu mai rar decât o dată pe an, despre diferența de gen de salarizare pe categorie de salariați și de funcții.

Până când, legislația Republicii Moldova nu impune angajatorilor să specifice salariul de pornire în anunțurile de angajare. Însă companiile care aleg transparența au acces la un grup mai larg de candidați: experimentul nostru recent a demonstrat că anunțurile de recrutare cu salariul indicat primesc cu 53% mai multe CV-uri, decât cele fără salariu.

La momentul actual, pe site-ul Rabota.md, 48% de anunțuri au salariul afișat.

De asemenea, transparența ajută la stabilirea unor relații de încredere între angajatori și candidați. Întreprinderile care indică salariul în anunțurile sale de angajare sunt percepute ca mai deschise și mai oneste, ceea ce se răsfrânge pozitiv asupra reputației lor. Solicitanții, știind din timp condițiile la care pot miza, sunt mai motivați și mai încrezuți în alegerea lor.

Hint: pentru a vizualiza numai posturi vacante cu salariul indicat, instalați aplicația JobJob. Și ascultați răspunsurile locuitorilor Moldovei despre cât câștigă aceștia.
 

Articole asemănătoare