Înapoi

Locurile neobișnuite din Moldova, perfecte pentru turism și teambuilding

22 Iulie, 2020 40091
Locurile neobișnuite din Moldova, perfecte pentru turism și teambuilding

Vara nu e infinită, la fel cum nu e și răbdarea angajaților. Tradițional multe companii, în perioada estivală organizează călătorii și teambuildinguri. Chiar dacă astăzi nu prea ai cum să călătorești în afara țării, posibilități pentru teambuilding pe meleagul natal sunt multe!

Vă vom povesti despre cele mai interesante locuri în care puteți merge cu colegii să vă relaxați, să vă distrați și să întâriți relațiile în colectiv! Și da, vom omite Cricova, Orheiul Vechi și alte locuri pe care toți și așa le cunosc!

Apele Moldovei și tainele lor


Vreți să priviți apa, dar se pare că la mare în acest an nu ajungeți? Nu-i grav. În Republica Moldova sunt lacuri de acumulare! Puțini știu că-s tocmai nouă, dar cu priveliști frumoase sunt două: Lacul Stînca-Costești și lacul din Dubăsari. Credeți că teambuildingul printre papură nu e ceea ce v-ați dorit? Ei bine, noi vă garantăm unele dintre cele mai frumoase priveliști din Moldova! 

Lacul de acumulare Stînca-Costești


Cel mai frumos (și accesibil în prezent) lac de acumulare din Moldova este Costești.

Mulți cunosc că în Moldova noastră există mica Irlanda. În nordul țării, la frontiera cu România, sunt locuri pitorești, în existența cărora poți crede doar dacă le vezi. Unul dintre aceste locuri este zona lacului de acumulare Costești-Stînca, care cuprinde Duruitoarea Nouă, Văratic și Horodiște. Pentru a vizita aceste locuri, o zi nu este suficientă.

Partea bună e că după drumeții, puteți merge la plaja cu nisip din Costești sau la plada de pietriș din satul Dumen, ba chiar puteți face kayaking în satul Văratic.

Stânca iubirii pe râul Ciuhur


 
Există o legendă cu adevărat frumoasă în spiritul lui Shakespeare despre această stâncă, iar moldovenii asociază acest loc cu Romeo și Julieta.

Se spune că doi oameni au locuit odată într-un sat moldovenesc – fiul unui boier și o frumoasă țărancă. Erau îndrăgostiți nebunește unul de celălalt, dar nu li s-ar fi permis niciodată să fie împreună, de aceea se întâlneau pe ascuns, fugind de acasă spre stânci, chei și malul lacului. Cei doi își doreau să fie împreună, dar boierul i-a interzis fiului să se căsătorească cu o fată dintr-o familie săracă.

Ei au decis că nu vor putea trăi unul fără altul și altă soluție nu le-a rămas. Tânărul a cumpărat două verighete. Au fugit pe malul lacului Văratic, au urcat cea mai înaltă stâncă, și-au unit destinele prin jurământ. Apoi și-au lăsat inele pe stâncă, s-au luat de mâini și au sărit în jos. Potrivit legendei, fiica țăranului a devenit stâncă, iar fiul boierului – râul Ciuhur, care-i spală picioarele.

Localnicii afirmă că malu din aceste locuri nu în zadar e stâncos. Se spune că atunci când pe cer e lună plină, fiica țăranului și fiul boierului se plimbă ținându-se de mână, iar dacă cineva încearcă să-i urmeze, se transformă în piatră.

În orice caz, această stâncă a a fost numită în popor „stânca îndrăgostiților” și în același timp a devenit un reper pentru toți părinții care le amintește cât de important este să-și înțeleagă și să-și accepte copiii.
În plus, nu departe de această stâncă se scurge una dintre cele mai frumoase cascade din Moldova.
 

Duruitoarea veche și rezervația „Pădurea Domnească”


La est de satul Costești, afluentul râului Ciuhur, numit de localnici Duruita, se scurge prin defileul Duruitoarea, unde s-au format grote adânci și stânci neobișnuite. Aici există trei nișe  cu o lățime de 5-9 metri, iar lungimea lor totală ajunge la aproape 50 de metri. Tot acolo se află și peștera Duruitor, care are aproximativ 300 de metri pătrați.

Potrivit cercetătorilor, aceste grote s-au format acum 18 milioane de ani.


Grota și peștera Duruitoarea sunt așezări din epoca de piatră, situri arheologice protejate de stat. Aici, în perioada sovietică (prin anii 1960), a fost găsit un maxilar de neanderthalian, iar în 2008 – un colț de mamut. În 2016, au fost reluate săpăturile, ceea ce a adus țării descoperiri valoroase care au circa 200-300 de mii de ani: oase de cai și urși de peșteră.

Peștera și defileul Duruitoarea Veche au o mare valoare culturală și istorică. În satul Duruitoarea Veche, în 2017, a fost înființat un muzeu, unde puteți vedea câteva dintre exponatele care au fost găsite în aceste peșteri și care nu au fost transmise Academiei de Științe, precum și alte lucruri vechi colectate de localnici.

La doar 14 kilometri distanță, în Glodeni, se întinde rezervația „Pădurea domnească”, unde viețuiesc 47 de specii de mamifere, printre care zimbri, mistreți, căprioare și multe altele. De asemenea, 15 specii de reptile, amfibieni și 159 de specii de păsări, dintre care 21 de specii sunt incluse în categoria speciilor rare din Moldova.

Rezervația include obiectivele turistice:
  1. „Suta de Movile” („o sută de morminte”) – peisaj natural de 1600 de hectare, acoperit cu peste 3500 de movile, cu izvoare și lacuri mici.
  2. „Cheile Butești”: un defileu pitoresc prin șirul de toltre care este situat în apropierea satului Butești, pe o suprafață de 110 hectare, în valea râului Camenca. Stâncile de calcar au mai mult de 2 km lungime, 125 de metri lățime și până la 40 de metri înălțime. Pe alocuri este străpunsă de peșteri. 

Reciful Stânca Mare este o rămășiță a unui vechi recif de corali din calcar (acum milioane de ani această zonă era acoperită de mare). Situat la sud de satul Cobani, reciful are o lungime de peste 1000 de metri și înălțimea de 40 de metri. Această „fortăreață” naturală a fost populată de oameni în epoca de paitră. În prezent aici și-au găsit refugiul plante de stepă primară, animale rare. A fost salvată de la distrugere în 1988 prin intervenția ecologiștilor.

Stejari seculari  - parcele cu o suprafață totală de 123 hectare cu stejari care depășesc vârsta de 200 de ani și ajung la înălțimea de 35 de metri.
 

Hidrocentrala din Dubăsari


Și ce dacă Transnitria încă nu a deschis granițele? Vă sugerăm să vă pregătiți pentru acest moment din timp și să aflați totul despre Dubăsari.

Principala atracție a acestui oraș este desigur faimoasa centrală hidroelectrică. Privind această construcție monumentală îți face inima să tresară și să fluture. Acolo poți face o plimbare, aduna scoici și admira corăbii.
 

Pe lângă asta, Dubăsari propune vizitatorilor multe aventuri:
  1. Complexe turistice și restaurante în tot orașul, cluburi de noapte și desigur baruri;
  2. Muzee, expoziții, biblioteci;
  3. Grădină zoologică privată;
  4. Teren pentru rally și motocross;
  5. Mănăstirea stâncoasă în satul Roghi, aproape de Dubăsari;
  6. Rezervația de animale rare „Iagorlîc”.

În Dubăsari nu sunt multe hoteluri, cel mai remarcabil dintre ele este hotelul Dnestrovskii Sad. Da, nu e Maldive, dar e ieftin și în plus, mai bine să vezi o dată decât să întrebi de multe ori.
 

Drumeții și odihnnă activă


Dacă hotelurile, plajele și all-inclusive nu sunt pentru dvs, atunci bine ai venit în drumeție! Poți descoperi locuri minunate, dacă pentru o zi vei evada dincolo de capitala însorită (și prăfuită).

Canioanele din Șodănești, la o distanță de 130 de kilometri de Chișinău


Da – da, în Șoldănești există canioane! Și încă de care! În raionul Șoldănești se află două sate – Vadul lui Rașcov și Socola. Aceste două sate sunt cunoscute prin istoria lor bogată, muzeele lui Dumitru Matcovschi și prin marele cimitir evreiesc cu monumente deosebite.

Dar pentru iubitorii de camping și natură acest traseu a pregătit diverse landșafturi care îi provoacă pe toți care sunt gata să descopere frumusețea.

Acolo găsești totul: cascadă, peșteri, stânci, ruine, pădure și câmpuri largi de cimbru și căpșuni.


Traseul detaliat spre aceste locuri minunate a fost elaborat de băieții startupului Teleportravel.
 

Bucărul din Șoldănești (obiectul 1180)


Dacă deja ați văzut colți de mamuți și maxilarele oamenilor din peșteri, spuneți-ne dar buncăre adevărate ați văzut? Merită să mergeți la Șoldănești pentru a cevea buncărul nucreal subteran cu 13 etaje, unul dintre cele mai mari din URSS.

Aici se planifica amplasarea unui post de rezervă al Înaltului Comandament Suprem al trupelor sovietice din sud-vest. Sau poate – post de rezervă al Forțelor Armate din Varșovia, acum nu mai este clar. În cazul unui atac nuclear, instalația trebuia să asigure până la 24 de ore activități de comandă autonome.

E suficient doar să arunci o privire asupra aceste construcții colosale pentru a realiza dimensiunea, sau chiar măreția.

Pentru construcția buncărului au fost alocate 32 de milioane de ruble. Dacă e să comparăm cu prețurile de atunci, asta ar fi echivalent cu construirea a 32 de blocuri cu cinci etaje de tip „Hrușciov” sau 16 circuri din Chișinău.
 

Cel mai bine e să mergeți acolo cu un ghid, dar puteți să citiți de sine stătător bloguri despre călătorii. Cu siguranță, nu merită să mergeți în grupuri mici de persoane.

Vă imaginați un teambuilding într-un astfel de loc pitoresc?) Chiar și noi am vrea.
 

Saharna


E imposibil să povestim despre trasee turistice și să nu pomenim despre Saharna. E un sat din raionul Rezina – un must-visit pentru cei care pot lega șireturile botinelor de călătorie. Acest loc e renumit pentru mănăstirile sale, una dintre ele este mănăstirea pentru bărbați „Sfânta Treime”, iar alta e în peșteră!

Aceste mănăstiri sunt cele mai mari centre de pelerinaj din Moldova cu construcții incredibil de frumoase și locuri pitorești.

Aici puteți găsi 22 de cascade! Cea mai frumoasă dintre ele se află lângă mănăstirea „Sfânta Treime”. Înălțimea sa constituie 10 metri, iar groapa în care se scurge, s-a transformat în abis. A fost numită „groapa țiganului”.

Peisajele Saharnei sunt o carte de vizită a Moldovei, mulți le-au văzut pe cărți poștale. Aici puteți urca pe vârful dealului de lângă mănăstire, unde se deschid priveliști magnifice. Puteți vedea ăntregul defileu de 16 km al râului Saharna, mănăstirea, Nistrul, amfiteatrul stâncos al cheilor râurilor Saharna și Stohna și chiar locul unde se afla fortăreața geto-dacă, împreună cu situl arheologic cu vestigiile epocii de fier.
 

Parcul Țaul – cel mai mare parc din Moldova


Dacă deja ați reușit să cutreierați în lung și-n lat parcurile Dendrariu și Grădina Botanică, a venit timpul să cunoașteți ceva mai mult! De exemplu, cel mai mare parc din Moldova.

Cel mai mare parc din țară se află la o distanță de 200 km de capitală, spre nordul Moldovei, în centrul satului Țaul din raionul Dondușeni. El a fost fondat la începutul secolului XX. Arhitectorul peisagist I. Vladislavski-Padalko l-a proiectat în jurul casei familiei Pommer.

Acest parc este unic prin faptul că găzduiește 150 de specii de copaci, liane și arbuști, mai mult de jumătate dintre aceștia sunt exotici: fag, brad Douglas din Canada, cireș japonez și altele. Parcul are două părți: superioară și inferioară.

În partea superioară se află reședința boierului Pommer, înconjurată cu alei de flori. Clădirea reședinței în sine seamănă cu un frumos palat cu două aripi pentru oaspeți și alte construcții gospodărești. De asemenea există un turn cu apă, iar infrastructura complexului cu sistem de alimentare cu apă și canalizare – construite acum mai bine de o sută de ani – surprinde prin rezistență și calitate.

Partea inferioară a parcului seamănă cu  pădure. Copacii sunt plantați cu pricepere în grupuri  din diferite zone geografice. Cel mai mare parc din Moldova este dodat cu un sistem de alei, cărări și poteci cu o lungime totală  de aproximativ 13 kilometri. În perioada sovietică, aici era un sanatoriu unde veneau oaspeți din toată țara și chiar din străinătate.

Intrarea este gratuită pentru vizitatori.
 

Defileul Trinca și Fetești


Dealuri, stânci și chei avem multe în țara noastră, iar raionul Edineț este deosebit de bogat în ele. Defileul de lângă satul Trinca este cu adevărat unic. Și cu fiecare vizită, în funcție de traseu și de perioada anului, unicitatea sa este dezvăluită dintr-o nouă latură.

Aici curge pitorescul râu Draghiște, are și un pod, locuri abrupte și pietriș. Este mai bine să-l privești de aproape, trecând de defileu și mergând de-a lungul văii râului. Defileul are o lungime de doar 1 km, așa că îl poți cutreiera cu ușurință pe jos.
 

Sau puteți trece defileul pe sus, așa cum propun băieții de la Moldovenii.md, și să vedeți locul unde se ardea varul, o carieră abandonată și pantele săpate. Extragerea calcarului din cariera Trinca distruge pereții defileului și din motive întemeiate ar trebui interzisă.

Merită să vizitați chiar satul Trinca – un sat străvechi, situat la 10 km de orașul Edineț. Această localitate este renumită în domeniul literaturii: anterior aici locuiau meșteri în modelarea ornamentelor și basorelierurilor din var, prin urmare fiecare casă din sat poate fi admirată pentru originalitate și frumusețe.

Un alt defileu notabil, Brînzeni, se alfă lângă satul cu același nume, în albia râului Racovăț. Apropo râul Racovăț curge prin alte două munomente naturale ale Moldovei: „La Castel” și defileul de lângă satul Zăbriceni.
 

Defileul Brînzeni, deși nu este adânc (aproximativ 100 m) este mult mai lung decât defileul Trinca și mult mai pitoresc. Aici, de asemenea, există o imensă carieră de calcar.

Dacă veți începe cu defileul Trinca și terminați cu cariera din Brînzeni, atunci la mijloc de drum puteți vizita rezervația naturală a orașului Fetești și ocolul silvic „La Castel”. Aceste două locuri sunt numite adesea de turiști cele mai frumoase din Moldova.
 

Plimbările pe kayak și canoe cu Kayaking Tours


Iubitul nostru Nistru ne scapă din nou, iar băieții de la Kayaking Tours într-adevăr cunosc locuri secrete, plus la toate, ei știu cum să te distrezi în aceste locuri secrete. În general, Kayaking Tours reprezintă o direcție a companiei Hai la Țară, care dezvoltă turismul intern al Republicii Moldova din 2013. De aceea îi recomandăm cu încredere pe acești băieți, ei își cunosc lucrul și la fel ca și majoritatea operatorilor în turism au nevoie de asistență.

Dacă vreți să descoperiți Moldova din nou, să vă odihniți activ și să vă simțiți de parcă ați renăscut – încercați ceea ce-i face pe turiștii străini să viziteze Moldova.

Iată ce vă propune Kayaking Tours:
  1. Caiacuri și remorci pentru ele;
  2. Canoe;
  3. Biciclete;
  4. Baze de odihnă cu toate facilitățile;
  5. Închiriere de corturi și saci de dormit;
  6. Ghizi și instructori;
  7. experiență de neuitat.

Potrivit site-ului, pentru turiști se propun următoarele trasee:
  • Tur de toată ziua – 7 ore, Criuleni – Vadul lui Vodă;
  • Tur de jumătate de zi – 4 ore, Corjova;
  • Tur de jumătate de zi – 4 ore, Slobozia Dușca;
  • Tur de toată ziua – 7 ore, Vadul lui Vodă – Dubăsarii Vechi;
  • Kayaking la nordul Moldovei, cazare în casele localnicilor – 4 zile, raioanele Șoldănești, Rezina;
  • Kayaking la nordul Moldovei – 2 zile, raioanele Șoldănești, Rezina.

O călătorie cu balonul cu aer cald


Celor care nu vor să vâslească patru ore, celor care nu iubesc să doarmă în corturi, celor care au obosit de piscine și în general au obosit de pământ, echipa Zborcubalonul și Aerolux propune un zbor fără înregistrare și sms.
 

E șansa dvs să fiți mai sus de toți, să priviți acoperișurile minuscule, să țipați la nori la o distanță mică, să faceți selfie-uri magnifice și să primiți o doză de adrenalină. După asta, colegii dvs vor trebui să recunoască că ați atins anumite înălțimi.

Dacă vă este frică, nu vă îngrijorați, „șoferii” baloanelor cu aer cald au licență, asigurare pentru pasageri și experiență de ani de zile.

ZOO CLUB


Încă o idee pe final, dacă ați cutreierat în lung și-n lat grădina zoologică din Chișinău, ba chiar ați văzut și ursul, iar în Dubăsari nu aveți chef să mergeți – de ce să nu vizitați cel mai neobișnuit zoo din Moldova?

Una dintre cele mai interesante destinație turistică din Moldova este grădina zoologică privată Zooclub, care se află la doi kilometri de satul Bardar, raionul Ialoveni. Proprietarii acestei grădini au adunat animale din lumea întreagă câțiva ani.

La început aici se afla prima fermă de struți din Moldova, air acum aici poți admira nu doar struți. Aici puteți atinge sau vă puteți chiar plimba cu calul sau ponei. Aici trăiesc canguri, alpaca și lebede negre. Prin grădina zoologică și pe câmpurile din jur vă puteți plimba cu căruța, să admirați natura, să hrăniți animale și să vă odihniți sufletul. Pe teritoriul Zooclubului este o căsuță cu acoperiș din stuf, unde vizitatorii pot sta peste noapte.

Zooclubul este deschis în fiecare zi între orele 09:00 și 17:00. Biletul costă 20 de lei pentru toți care au peste 5 ani.
 

*Detaliile, prețurile, traseele și programul de lucru pot să difere de datele scrise în acest articol. Unele lucruri mai bine să fie concretizate cu operatorii de turism, întrucât nu toți au reușit să revină la regimul normal după starea de urgență din țară.

Articole asemănătoare