Înapoi

Piața muncii în 2023. Prognozele pentru acest an

03 Martie, 2023 18713
Piața muncii în 2023. Prognozele pentru acest an

Anul acesta promite a fi unul dinamic pentru piața muncii din Moldova. Angajatorii vor fi nevoiți să facă schimbări serioase pentru a face față deficitului acut de personal — atât cantitativ, cât și din punct de vedere al calificărilor. La rândul lor, angajații și cei care sunt în căutarea unui post de muncă vor trebui să manifeste răbdare și o gândire în perspectivă. 

Per ansamblu, în anul 2023 în Moldova vor continua să se dezvolte tendințele din anii trecuți, afirmă expertul în recrutare Veronica Boșneak.

  1. Din cauza situației instabile din regiune, lucrătorii vor ține mai mult să rămână la actualul post de muncă. Dar fluxul de oameni care se schimbă dintr-o companie în alta nu se va opri: facturile mari la gaz și energie electrică, creșterea prețurilor la alte bunuri și servicii vor determina oamenii să caute un post de muncă cu condiții mai bune.
  2. Așteptările salariale ale oamenilor vor crește. Dacă în 2022 salariul standard de pornire era la nivel de 10 000 de lei, acum solicitanții de locuri de muncă, inclusiv cei fără experiență, așteaptă mai mult de la angajatori. Pentru a se menține în continuare atractive, companiile vor fi nevoite să-și reconsidere ofertele. 
  3. Munca de la distanță va deveni o practică mai răspândită. În timpul pandemiei de coronavirus, angajații au început să-și aprecieze mai mult timpul și comoditatea, iar companiile s-au asigurat că aceștia sunt capabili să lucreze în echipă productiv chiar și de la distanță sau în format hibrid. Mai mult decât atât, cadrul legislativ de stabilire a formatelor de lucru flexibile este în continuă îmbunătățire. 
  4. Cei mai solicitați pe piață vor fi specialiștii în IT, asistenții medicali, farmaciștii și profesorii. Piața IT din Moldova se dezvoltă rapid, iar talentele nu sunt suficiente. Creșterea numărului de posturi vacante în domeniul medicinii ar putea fi posibilă din cauza faptului că populația Moldovei îmbătrânește și, prin urmare, tot mai mulți oameni au nevoie de îngrijiri speciale; iar în domeniul educației, nu prea sunt persoane care să înlocuiască profesorii pensionari. 
  5. Lupta pentru talente va deveni și mai aprigă. O lipsă acută de personal va determina companiile să apeleze tot mai des la agențiile de recrutare și să investească mai mulți bani pentru a obține angajați cu calificare înaltă. 
  6. Companiile care operează pe piața americană (transport de mărfuri, IT Outsourcing) pot reduce angajarea în Moldova sau pot închide unele birouri. Anul trecut s-a dovedit a fi unul dificil pentru economia americană, iar experții prezic că 2023 va fi, de asemenea, complicat. Pentru a supraviețui acestei perioade, companiile pot lua decizia de a se reorganiza.
Desigur, anul abia a început și nimeni nu poate spune cu exactitate ce acesta va aduce. Prin urmare, cel mai bun lucru pe care-l puteți face — să continuați să învățați, să vă dezvoltați și să fiți pregătiți pentru a fi flexibili. Aceasta vă va ajuta să vă adaptați mai rapid la schimbările de pe piața muncii.

 

Articole asemănătoare