Pe vremuri, părinții ne speriau cu faptul că va trebui să învățăm 3-5 ani la universitate, apoi vom găsi un job și abia atunci vom începe a câștiga bani. În prezent, nici un student nu va crede aceste povești de groază, pentru că există internship-uri și stagii de practică.
În acest articol vă povestim cum să găsești o companie pentru internship și prin ce se deosebește de stagiul de practică.
Stagiul de practică
Ce este un stagiu de practică? Acesta face parte din procesul educațional din instituțiile de învățământ superior. Practica, în carnetul de note este listată ca subiect separat și notat corespunzător. De la universitate, studentul este trimis la practică într-o întreprindere anumită. Acolo studentul completează un jurnal de activități, se întoarce la coordonator, iar cel din urmă îl apreciază.
De regulă, stagiul de practică nu se achită.
Prin aceasta și se deosebește de internship. De asemenea, în cadrul stagiului de practică, studentul îndeplinește scopurile și obiectivele stabilite de cei de la universitate, și nu de către angajator.
Desigur, stagiul de practică are o caracteristică comună cu internship-ul: dacă studentul creează o impresie bună, i se poate oferi un loc de muncă după încheierea practicii.
De obicei, cuvântul „practică” îi zbuciumă pe studenți. Cine a fost în locul lor, știe că nu-i atât de complicat stagiul de practică, cât e să găsești o întreprindere în cadrul căreia să-l desfășori. Timpul alocat stagiului de practică e aproape de sfârșitul semestrului și de susținerea tezei, iar uneori practica trebuie desfășurată de mai multe ori. În funcție de universitate, facultate și viziunea asupra lumii a profesorului – coordonator, stagiul de practică poate decurge bine sau anevoios. În jumătate din cazuri, universitatea însăși își trimite studenții la practică în anumite companii și agenții de stat. Foarte rar, universitatea are încheiate contracte cu anumite firme, cărora le „furnizează” stagiari. În restul cazurilor, tinerii se confruntă cu reacțiile „alergice” ale angajatorilor la întrebarea „nu aveți nevoie de un student stagiar?”
Contractul pentru desfășurarea stagiului de practică se încheie de către universitate și student direct cu directorul companiei sau al instituției de stat. De regulă, consimțământul pentru derularea stagiului de practică trebuie obținut de la conducerea superioară a companiei.
Cum să găsești compania pentru desfășurarea stagiului de practică?
Vom începe de la faptul că întreprinderile, de obicei, tind să refuze stagiarii. Până la urmă, aceștia nu sunt o forță de muncă ieftină, ci persoane foarte ocupate, care după lecții vin la locul de muncă și își fac treburile neinteresante pentru restul. De exemplu, nu orice angajator ar fi de acord ca un student să distragă colectivul de muncă cu treninguri psihologice.
Totuși nu toate companiile sunt atât de categorice, iar în astfel de cazuri, totul depinde de comportamentul studentului, de capacitatea lui de convingere. Prin urmare, cu cât studentul este mai încrezător, prietenos și politicos, cu atât are mai multe șanse să obțină semnătura dorită.
Metodele prin care poți găsi o companie pentru un stagiu de practică:
- prin trimitere de la universitate;
- prin recomandarea profesorilor;
- prin recomandarea colegilor de la facultate;
- prin cunoștințe (părinți, rude, prieteni etc);
- prin selecție la întâmplare;
- prin anunț.
Cea din urmă este de obicei cea mai ineficientă. Totul depinde de student: cu cât încearcă mai multe metode, cu atât va găsi mai multe opțiuni. Cineva face stagiul de practică la întreprinderea unde lucrează părinții. Unii cutreieră toate birourile din apropierea casei și a universității. Alții își sună prietenii sau scriu pe Facebook.
Nu există un plan clar de acțiuni aici, pentru că toate stagiile de practică sunt diferite, la fel ca oamenii, specialitățile și profesiile. Stagiul tău de practică trebuie să fie legat de specialitate, astfel încât să te poată ajuta la atingerea obiectivelor de carieră. Scopul practicii este dobândirea experienței de lucru care-ți va fi utilă în viitor.
Iată ce-ți mai putem recomanda:
- Elaborează un CV și asigură-te că arată suficient de profesionist. Astfel, vei avea mai multe șanse să te prezinți într-o lumină favorabilă. Nu uita și de aspectul tău reprezentativ.
- Încearcă să te angajezi undeva și să lucrezi până la stagiul de practică. Concurența e mare, de aceea să găsești locul unde să faci practica fără a avea experiență de lucru este mai dificil. Poți începe cu voluntariatul.
- Apelează la sindicate.
Apropo, aceleași sfaturi sunt valabile și în cazul internshipului.
Internship
Studenților le place mult mai mult acest cuvânt, deoarece stagiul de practică este o simplă bifă în carnetul de note, iar internshipul este o șansă pentru viitor. Și anume un viitor plătit.
Suntem obișnuiți să vedem stagiari în filmele americane: tineri, nearanjați, cu geanta pe umăr, care aleargă dintr-un cabinet în altul, îndeplinind o grămadă de sarcini diferite. Pentru ce-i asta? Pentru a obține o poziție bună într-o companie bună și pentru a fi angajat după absolvire.
Principala diferență a internship-ului față de stagiul de practică, constă în faptul că nimeni nu te impune să mergi acolo, dar îți vor plăti pentru asta.
Dacă nu vei fi plătit, atunci citește
articolul nostru despre încălcările în perioada de probă și adresează-te la Inspectoratul de Stat al Muncii.
Site-ul Inspectoratului de Stat al Muncii: ism.gov.md
Telefon: 022 499400
Adresa: MD-2068, mun. Chișinău, str. Miron Costin 17/2
e-mail: secretariat@im.gov.md
Asigură-te că ai un contract individual de muncă semnat și ștampila. Acest lucru nu este obligatoriu, dar ar fi de dorit.
Cum să obții un internship?
Pe
Rabota.md avem
o secțiune în care puteți găsi anunțuri de la companii cool care caută tineri activi pentru a-i transforma în profesioniști. La urma urmei, principalul motiv pentru care angajatorii caută studenți este faptul că-i mai ușor să faci din ei specialiști buni, decât din oameni stângaci și aroganți care lucrează de câțiva ani în domeniu dar nu pot face nimic.
În general, un internship se referă mai mult la companii cu adevărat mari, cu multe departamente și mulți angajați. Să mergi pentru un internship la o companie mică cu o echipă de 10-15 oameni are sens doar dacă este vorba despre o nișă îngustă, fără prea multă concurență.
Un intership în cadrul unei corporații îți poate oferi mai multă experiență și o avansare mai rapidă în carieră.
„De ce am nevoie de internship?”, te întrebi. „Dacă în câțiva ani primesc diploma, mă vor angaja la orice job”. Nu te vor angaja. Ei bine, poate că o vor face, dar fără tragere de inimă. Îți amintești de circuitul etern al experienței din natură? Fără experiență nu te iau. Iar un internship este exact genul de experiență de care ai nevoie. Din anumite motive, studenții care lucrează câteva ore pe zi, după absolvire au șanse mai mari să fie fie angajați , decât cei care sunt dornici să stea într-un birou full-time cu salariu întreg.
Fii pregătit să ai un salariu mic la început. Dar tu alegi să mergi pentru experiență sau pentru bani. În primul rând, un internship este o oportunitate de a vedea compania din interior, de a înțelege valorile ei și cum funcționează afacerea în sine, de a-ți pune cunoștințele în practică și de a-ți testa forțele în diverse proiecte. De aceea, alege compania rațional.
Avem și noutăți bune: salariul este mic, dar nu pe mult timp. În medie, un internship durează 2-3 luni (iar conform legii, perioada de probă nu poate fi mai mare de 15-30 de zile). Internshipul poate fi full-time sau part-time – depinde de programul specific internshipului și de posibilitățile companiei. De obicei, companiile recrutează studenți pentru vară, astfel încât aceștia să poată lucra pe deplin fără a-și compromite studiile.
E important să înțelegi că internshipul se termină cu selecția candidaților pentru încheierea unui contract individual de muncă. De aceea, fii pregătit să dedici maxim timp și efort muncii. Chiar dacă finalizezi cu brio, încă nu e o garanție deplină de angajare, așa că nu te relaxa.