Vechiul proverb „cine nu muncește, acela nu mănâncă” în lumea contemporană a primit continuarea „...și nu va ieși la pensie”. Acest articol vă va ajuta să clarificați tot ce trebuie să știți despre pensie – atât în calitate de pensionar, cât și în calitate de viitor pensionar. Veți găsi răspunsuri la următoarele întrebări:
- La ce vârstă puteți beneficia de pensie în Republica Moldova?
- Ce vechime în muncă este necesară pentru a primi o pensie?
- Cum sunt luate în considerare contribuțiile și prestațiile pentru pensii?
- Este posibil să lucrați după pensionare și să primiți în același timp pensia?
- Ce include pachetul de acte pentru primirea pensiei?
În acest articol vom aborda doar problema obținerii pensiei de către muncitori. Cu toate acestea, alte tipuri de pensii sunt reglementate de către aceleași legi prezentate în articol.
Vârsta de pensionare în Moldova
CNAS a lansat recent un nou serviciu –
calculatorul vârstei de pensionare, dar acest mecanism la moment nu poate calcula mărimea pensiei. Să ne clarificăm ce scrie în Codul Muncii despre pensii.
Capitolul V din
Legea nr. 156 din 14.10.1998 privind sistemul public de pensii constă din articolul 41 „Vârstele de pensionare” și
articolul 42 – „Stagiul de cotizare”. Le puteți găsi și documenta pe site-ul
Casei Naționale de Asigurări Sociale.
Vârsta de pensionare a bărbaților diferă de cea a femeilor. În plus, aceasta poate crește. Nu vom prezenta date din legea propriu-zisă, întrucât ele corespund datelor din 1999 până în 2007. Date actuale începând cu anul 2017 și terminând cu 2028, pot fi găsite pe același site al CNAS, la rubrica
„Pensie pentru limita de vârstă. Condiții de acordare”. Datele sunt următoare:
Notă: Vârsta se determină la data adresării pentru realizarea dreptului la pensie.
Începând cu anul 2020:
- Vârsta minimă de pensionare a bărbaților: 63 de ani.
- Vârsta minimă de pensionare a femeilor: 59 de ani.
Tabelul arată în așa fel, deoarece la moment nu există o vârstă de pensionare unică: Guvernul Republicii Moldova a stabilit vârsta de pensionare a bărbaților de 63 de ani în 2019, iar în 2028 intenționează să echivaleze vârsta de pensionare a femeilor cu cea a bărbaților. Nu vom comenta această situație, ci ne vom îndrepta spre vechimea în muncă (sau stagiul de cotizare), mai ales că acolo e o situație similară.
Stagiul de cotizare necesar în Republica Moldova
Dacă vârsta afectează însăși faptul de primi o pensie, atunci mărimea acesteia este determinată în mare parte de vechimea în muncă. Ca și în cazul vârstei, Guvernul a stabilit vechimea maximă în muncă a bărbaților până în anul 2018 și planifică să o echivaleze cu cea a femeilor, deja în 2024. La moment, tabelul arată așa:
Notă: un astfel de stagiu de cotizare este necesar pentru a primi o pensie completă.
Pentru o pensie incompletă, este necesară o vechime în muncă de cel puțin 15 ani, atât în cazul bărbaților, cât și în cazul femeilor.
Începând cu anul 2020, situația arată așa:
- Stagiul de cotizare necesar pentru o pensie completă la bărbați: 34 de ani.
- Stagiul de cotizare necesar pentru o pensie completă la femei: 32 de ani.
Ce mai include stagiul de cotizare:
- Perioada de îngrijire a copilului până la trei ani;
- Perioada de îndeplinire a serviciul militar urgent sau redus, serviciul contractual;
- Perioada de primire a indemnizațiilor de șomaj;
- Perioada de îngrijire a unei persoane invalide cu gradul de severitate I, a unui copil cu dizabilități până la vârsta de 16 ani, a unei persoane în etate de peste 75 de ani.;
- Perioada de îngrijire a unui copil cu dizabilități severe până la vârsta de 18 ani;
- Perioada de rezidențiat în învățământul postuniversitar obligatoriu.
Cum sunt luate în considerare contribuțiile la calcularea pensiei?
Mai întâi trebuie să discutăm despre contribuții. Contribuțiile sunt acele impozite sau mai bine zis o parte din impozitele pe care le plătim toată „viața muncită”. În 2020, acestea reprezintă 6% din salariul lunar (
mai multe detalii citiți aici). Respectiv, cu cât mai mare e salariul dvs. – cu atât mai mari vor fi contribuțiile în fondul de pensii și cu atât mai mare va fi pensia dvs.
Totodată calcularea pensiei nu este atât de simplă. De exemplu, iată publicația actuarială despre
sistemul de pensii din Republica Moldova, elaborată de IAAC (International Actuarial Advisory Company). După cum puteți vedea, așa simplu cu aceste formule nu ne vom clarifica.
Pentru calcularea pensiei pentru limită de vârstă se adună mărimea stagiului de cotizare obținut înainte și 1 ianuarie 1999 și a celui obținut după această data. Mărimea pensiei depinde la modul direct de contribuțiile sociale și vechime.
Pensia pentru limita de vârstă se calculează după formula:
P = 1,35% * Tt * Vav
Unde:
- P – mărimea pensiei;
- 1,35% - rata acumulativă pentru vechimea în muncă obținută începând cu 1 ianuarie 1999, calculate procentual (conform unor rapoarte, are șansa să crească de la 6% până la 26%);
- Tt – stagiul cotizat realizat, ani;
- Vav – venitul mediu lunar asigurat.
Valorizarea reprezintă indexarea venitului mediu lunar asigurat realizat începând cu 1 ianuarie 1999, reieșind din creșterea salariului mediu pe economie în anul precedent anului stabilirii pensiei față de anul realizării venitului asigurat. Coeficientul valorizării este aprobat de Guvern anual pe 1 aprilie.
Formulele de calculare a pensiilor pot fi găsite de asemenea în anexele
Legii nr. 156 din 14.10.1998 privind sistemul public de pensii.
Pachetul de acte necesare pentru primirea unei pensii
Odată cu decizia Guvernului de a elimina cărțile de muncă pe hârtie din 2018, colectarea documentelor pentru pensionare a devenit mult mai ușoară.
Pachetul de acte necesare pentru a primi pensia este oferit de
biroul teritorial al CNAS la locul înregistrării persoanei la domiciliu.
Lista documentelor care trebuie furnizate include următoarele:
- buletinul de identitate (în original și copie);
- carnetul de muncă (în original și copie) sau alte documente ce confirmă stagiul de cotizare;
- diploma de studii la secția de zi a instituțiilor superioare de învățământ (până la data de 01.01.1999) (în original și copie);
- livretul militar (în original și copie) sau acte ce confirmă perioada de îndeplinire a serviciului militar;
- documente ce confirmă perioada de îngrijire a unui invalid de grupa I sau a unui bătrân ce a atins vârsta de 75 de ani (până la data de 01.01.1999);
- alte acte după caz.
Dacă este necesar pot fi cerute documente despre schimbarea numelui, prenumelui și patronimicului. Locuitorii din Cernobîl trebuie să prezinte un act care ar confirma reședința lor în perioada catastrofei.
Persoanele care au lucrat mai puțin de 15 ani nu pot solicita o pensie în Republica Moldova. Acești cetățeni beneficiază doar de un „program social”.
Toate documentele trebuie depuse în termen de 30 de zile de la data pensionării. Termenul limită pentru examinarea cererii este de 30 de zile de la data depunerii cererii cu toate actele necesare. În cazul în care documentele au fost depuse după termen, pensia se acordă în ziua depunerii ultimului document necesar. O pensie pentru limita de vârstă este acordată pe viață din ziua în care apare dreptul la pensie, dacă cererea și toate documentele necesare au fost depuse nu mai târziu de 30 de zile de la această dată.
E posibil să lucrați după pensionare și să beneficiați, în același timp, de pensie?
Desigur că e posibil, dar e mai bine atunci când nu e nevoie. Potrivit statisticii, circa 40% din cetățenii Republicii Moldova continuă să lucreze după pensionare. Dar nu e pentru nimeni un secret că angajatorii nu mereu au o atitudine pozitivă față de solicitanții în etate. Pe site-ul Rabota.md este rubrica „Locuri de muncă pentru pensionari” și numărul anunțurilor foarte bine ilustrează situația.
Studii bune și munca asiduă din tinerețe – este cea mai bună modalitate de a-ți asigura o pensie liniștită și suficientă.