Înapoi

Munca în străinătate: cum reduceți riscurile și găsiți un angajator bun

05 Februarie, 2020 11691
Munca în străinătate: cum reduceți riscurile și găsiți un angajator bun

Tot mai mulți moldoveni pleacă în străinătate în căutarea banilor mari. Cineva se angajează în calitate de ghid turistic, cineva se mulțumește cu munca unui hamal, alții lucrează pentru familiile străine. Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în 2018, peste 355 de mii de cetățeni ai RM au plecat să lucreze peste hotare, iar în vara anului 2019 a fost publicată o statistică despre transferurile de mijloace bănești din străinătate în Moldova: doar în 2018, tații, mamele, copiii, soții și soțiile care lucrează în străinătate au trimis acasă peste 1,199 miliarde de dolari. Timp de 15 ani, acești bani reprezintă circa 20% din PIB-ul țării.

Subiectul zilei de astăzi este munca în străinătate: capcanele, riscurile și modalitățile de a evita fraudele și problemele. Vom lua în calcul întreaga cale a moldoveanului de rând care a decis să plece în căutarea banilor și vom analiza în detaliu toate nuanțele angajării în străinătate.

Lucru peste hotare: pro și contra


Să muncesc acasă sau să caut de lucru peste hotare – fiecare cetățean decide singur. Lumea pleacă din diferite motive: cineva nu poate găsi de lucru, cuiva nu îi ajung capacități pentru a se angaja într-o funcție bine plătită, altcineva a primit o ofertă bună. Iată care sunt avantajele muncii în străinătate:
  • Un număr mare de posturi vacante.
  • Posibilitatea de a câștiga mai mult într-o perioadă scurtă de timp.
  • Oferte universale – nu este necesar să aveți studii într-un anumit domeniu.
  • Posibilitatea de a studia o limbă străină în profunzime.
  • Oportunitatea de a vedea o țară nouă și de analiza opțiunea de a vă muta cu traiul permanent.
  • Posibilitatea de a lega relații cu oameni noi, cu ajutorul cărora e posibilă angajarea la un loc de muncă bine plătit sau pentru a vă întoarce din nou în calitate de oaspete.
  • Oportunitatea de a vedea lumea și de a călători.
  • Posibilitatea de a primi cetățenie străină în cazul în care locul dvs. de muncă vă oferă perspective de carieră.

Dar sunt și dezavantaje, care sunt la fel de esențiale ca și avantajele enumerate mai sus:
  • Este greu din punct de vedere psihologic – să lăsați totul, să părăsiți persoanele apropiate, copiii și prietenii, să plecați într-o țară străină și să trăiți printre oameni necunoscuți care au o mentalitate cu totul diferită, fără prieteni și cunoștințe. Plus la toate, există riscul să întâmpinați dificultăți  în căutarea unui loc de trai, așezarea, orientarea în spațiu și să nu uităm de bariera lingvistică.
  • Controlul muncii este mai strict: condițiile de muncă în străinătate sunt diferite de cele cu care oamenii de aici sunt obișnuiți. Cerințele sunt mult mai mari, planul zilnic este mai mare, programul și condițiile de muncă pot varia.
  • Cheltuieli mari pentru locuință și hrană. În străinătate, nu doar salariile sunt mai mari, ci și prețurile la locuințe și produse alimentare. Înainte de a obține un loc de muncă, trebuie să calculați diferența dintre venituri și cheltuieli și să înțelegeți dacă merită să mergeți la un astfel de job sau este mai eficient să obțineți aceeași sumă, dar acasă, trăind în confortul cu care v-ați obișnuit. Mulți sunt nevoiți să economisească mereu și să renunțe la propriile necesități pentru a trimite mai mulți bani acasă.
  • Angajatori fără scrupule și escroci. Un fenomen destul de comun, ale cărui consecințe pot fi foarte diferite: de la salarii de câteva ori mai mici decât a fost promis, până la sclavie.

Despre acestea vom vorbi astăzi mai desfășurat.

Cum căutăm locuri de muncă în străinătate?


Munca în străinătate tradițional se clasifică în: oficială/ neoficială, după specialitate/ nu după specialitate. Oamenii care muncesc în străinătate după specialitate este un fenomen destul de rar. De obicei, toate posturile vacante peste hotare se împart în două categorii:
  1. Personal calificat (medici, ingineri, administratori, specialiști IT, manageri, contabili și alții);
  2. Personal necalificat (muncitori la construcții, chelneri, vânzători, muncitori în câmp, la bucătărie, menajere și alții).

Ambele categorii de locuri vacante sunt la fel de solicitate, însă personalului calificat îi sunt înaintate cerințe speciale și nu oricine poate corespunde acestor cerințe, chiar și acasă. De exemplu, este obligatoriu să ai experiență de muncă de peste 5 ani, să cunoști perfect limba țării angajatoare, să ai un nivel ridicat de pregătire profesională, precum și documente și certificate corespunzătoare. Uneori, la aceste cerințe se adaugă și altele.

Ce ține de a doua categorie de posturi vacante, cerințele sunt mult mai puține. Personalul necalificat este căutat pentru capacitățile ridicate de muncă, sârguință, muncă asiduă și posibilitățile de a lucra mai multe zile. Cetățenii din alte țări se străduiesc întotdeauna să câștige mult și să plece mai devreme, de aceea sunt căutați muncitori din străinătate. Trebuie să înțelegeți că salariile pentru personalul înalt calificat vor fi mult mai mari.

Plus la toate, munca în străinătate se împarte de asemenea în temporară și permanentă: prima necesită viză lungă de ședere, iar a doua presupune viză de reședință permanentă. Conform statisticilor BNS, tot mai mulți moldoveni pleacă peste hotare, având o viză de ședere lungă și în calitate de muncitor necalificat, totodată mulți lucrează neoficial.

Pentru a găsi un loc de muncă în străinătate, puteți apela la o agenție de recrutare specializată în posturi vacante străine. Multe dintre ele au programe speciale pentru tineri. Pe site-ul Rabota.md puteți găsi o rubrică specială cu locuri de muncă în străinătate, însă, chiar și așa, nu putem garanta onestitatea fiecărui angajator, deoarece suntem, în primul rând, o platformă de anunțuri. Despre aceasta vă atenționăm din start.

În concluzie, locurile de muncă peste hotare pot fi găsite prin mai multe modalități:
  • Printr-o agenție;
  • Conform anunțurilor de pe Rabota.md;
  • Pe internet;
  • Prin prieteni.

Acum să vorbim despre cum să vă asigurați că nu veți fi înșelat.

Cum verificați onestitatea angajatorului?


Primul lucru pe care îl recomandăm fiecărui solicitant și nu doar celor care decid să plece în străinătate – este cel mai simplu și cel mai sigur mod:

Căutați recenzii online.


Nu căutați doar opiniile reale ale oamenilor prin șablonul „companie_recenzii”, dar și „nume_companie”, adică căutați site-urile oficiale ale companiei unde puteți obține o mulțime de informații. Dacă aveți în vedere un post vacant oferit de o agenție de recrutare, luați aminte:

Fiecare companie înregistrată în Republica Moldova are un număr IDNO, în plus, informații precum data înregistrării, adresa juridică și tipurile de activități, conform Registrului de Stat al unităților de drept  trebuie să fie publice.

Aceste date pot fi verificate, de exemplu, pe site-uri precum infobase.md, b2bhint.com și edata.md. Dacă nu există informații despre companie, înseamnă că ea nu există în Republica Moldova. Acest lucru este suficient pentru a vă crea suspiciuni.

Acesta ete primul lucru pe care trebuie să îl faceți, înainte de a solicita un loc de muncă și de a merge la interviul de angajare. În continuare, asigurați-vă de onestitatea companiei implicate în angajarea dvs. prin solicitarea unor documente.

Ce documente trebuie solicitate și unde să le verificați?


Compania care se ocupă de angajarea dvs. trebuie să aibă un statut juridic oficial. O astfel de companie trebuie să dețină toate documentele, licențele și autorizațiile necesare, întrucât legea prevede că acest tip de activitate este supus licențierii obligatoriu. Solicitarea unei licențe este prima modalitate de a verifica onestitatea unei agenții; în plus, puteți verifica independent statutul unei licențe. Accesați pagina Camerei de licențiere și introduceți numele companiei respective.

Verificați ce țări sunt enumerate în licență. Dacă vi se oferă un loc de muncă în Italia, iar licența companiei se extinde în Republica Cehă și Portugalia, agenția oferă un loc de muncă ilegal și aveți dreptul să vă adresați la Camera de licențiere pentru verificare. Mai mult, în licență trebuie să fie indicați partenerii din străinătate, adică numele complet, adresa și datele de contact ale întreprinderilor (de exemplu alte agenții de recrutare sau firme de angajare străine), cu care au încheiat contracte de cooperare.

Cum se verifică un contract individual de muncă?


Site-ul Viza.md, una dintre principalele surse de informare din Moldova privind angajarea în străinătate și migrație, acordă o atenție deosebită contractului individual de muncă și documentației companiei intermediare. Vă recomandăm să vă familiarizați cu listele de pe acest link.

Nici o companie nu poate trimite pe nimeni în străinătate fără contract individual de muncă – pur și simplu nu va fi emisă o viză de muncă înainte ca un contract individual de muncă să nu fie înregistrat la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă a Moldovei (ANOFM). Îndată ce primiți contractul, ar trebui să verificați ștampila ANOFM: dacă nu este acolo, ar trebui să informați despre necesitatea aplicării acesteia și veți fi deja responsabil de înregistrarea contractului individual de muncă la agenția teritorială de la locul dvs. de reședință (indicat în buletin).

Cum să vă întocmiți propriile documente?


Lista actelor necesare pentru fiecare țară și fiecare angajator în parte poate varia, dar de obicei aceasta include:
  • Pașaportul biometric;
  • Viza;
  • Contractul individual de muncă;
  • Asigurarea medicală.

Înainte de plecare la muncă în străinătate trebuie să obțineți un permis de muncă. Dacă plecați în străinătate în calitate de turist și apoi începeți să lucrați acolo, atunci veți lucra ilegal. În cazul muncii ilegale, salariile nu sunt adesea plătite, perioada muncii este prelungită și nu corespunde cu ceea ce a fost convenit anterior.

Actele, pe care le întocmiți, trebuie legalizate de notar și să corespundă cerințelor internaționale privind documentația legată de muncă și viză, de asemenea trebuie să fie aplicate ștampile „umede”. Copiile la fel trebuie legalizate de notar.

În majoritatea țărilor, munca în străinătate este impozitată în conformitate cu legile internaționale, așa că ar trebui să aflați din timp toate detaliile privind impozitarea într-o anumită țară pentru a nu întâmpina probleme grave în viitor.

În niciun caz nu trebuie să transmiteți documentele dvs. angajatorului, mai ales dacă vă promite să le returneze la sosirea la serviciu. Anume astfel de propuneri vă pot conduce spre sclavie și alte situații neplăcute în care veți găsi cu greu o soluție. Țineți minte, nu există nicio lege care v-ar obliga să predați documentele cuiva!

Dacă vi se propune să plătiți în prealabil o sumă care depășește costul de deschidere a vizei și perfectarea pașaportului străin, explicându-vă că este o condiție obligatorie a contractului de muncă – respingeți cu îndrăzneală astfel de oferte – cel mai probabil că aveți în fața dvs. un angajator fără scrupule. Nicio întreprindere privată nu are dreptul să încaseze impozite de la cetățeni pentru serviciile de angajare în străinătate. Dacă, totuși, vi se solicită să efectuați anumite plăți (de exemplu, pentru o viză de muncă), ÎNTOTDEAUNA cereți factura în care va fi indicată cu exactitate serviciul și / sau produsul pentru care ați plătit.

Întotdeauna perfectați singur pașaportul străin. Astfel, veți evita problemele cu documentele sau falsificarea lor. Într-o altă țară, acest lucru poate genera foarte multe neplăceri.

Un alt punct important:

Prezența pașaportului românesc în niciun caz nu poate fi o condiție prealabilă în cazul agențiilor private de angajare din Republica Moldova.


Potrivit legii, orice companie din Moldova care oferă servicii de angajare în străinătate face acest lucru pentru cetățenii moldoveni. De aceea, anunțurile care conțin condiții precum „pentru deținătorii pașapoartelor românești” sau „muncă în străinătate cu pașaport românesc” ar trebui să vă dea dubii. Bineînțeles, ei vă POT cere pașaportul românesc, dar dvs. NU SUNTEȚI OBLIGAT să-l aveți, întrucât el este necesar doar pentru simplificarea eliberării vizei de muncă.

Care lucruri par suspecte?


Primul lucru la care se gândesc mulți, atunci când se îndoiesc de activitatea unei companii care oferă locuri de muncă în străinătate, este traficul de persoane. De obicei, recrutorii nu se aseamănă cu escrocii, ei foarte ușor câștigă încrederea dvs., mulți au familii și copii. Cel mai des, femeile ajung să fie victime ale traficului de ființe umane. Când vă aflați în străinătate, nu dați nimănui pașaportul dvs, pentru a nu pierde niciun drept și pentru a nu deveni victima unui control complet. În cazul în care aveți nevoie de ajutor, apelați poliția sau consulatul, dar ați putea să nu aveți nici această posibilitate, de aceea verificați compania foarte atent.

De asemenea, ar trebui să rețineți, să notați și să le transmiteți rudelor și persoanelor apropiate numărul de telefon al specialiștilor „liniei fierbinți” pentru migrația sigură și lupta împotriva traficului de presoane:

0 800 77777 – apeluri gratuite din Moldova.
+373 22 23 33 09 – apeluri taxate din străinătate.


Un alt număr util – centrul de apel al Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă din Moldova, la care puteți apela în caz că ați depistat fraude:

0 8000 1000 – apeluri gratuite în Republica Modova
+373 22 83 84 14 – apeluri taxate din străinătate.


Programul de primire a apelurilor începe de luni până vineri, de la 08:30 până la 15:30. Pagini web autorizate ale Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă a Moldovei: angajat.md, anofm.md.

Nu uitați de platforma migratiesigura.md, creată cu sprijinul Guvernului pentru a proteja cetățenii de fraude în străinătate. Aici puteți găsi o mulțime de sfaturi utile pentru angajare în diferite țări.

Un alt site util pentru moldovenii care doresc să obțină un loc de muncă în Europa este viza.md. Pe lângă articolele utile despre angajare, site-ul publică, de asemenea, materiale relevante privind obținerea vizelor și intrarea în diferite țări.

Încheiere


Dacă ați decis să mergeți la muncă în străinătate, atunci:
  1. Verificați informațiile despre intermediar;
  2. Verificați oferta de muncă:
  3. Dacă firma care oferă locul de muncă este legală;
  4. Aflați despre condițiile jobului: salariul, locația, garanțiile, etc.;
  5. Încheiați un contract de muncă într-o limbă pe care o înțelegeți, dacă este necesar apelați la un traducător;
  6. Este necesar să aveți la dvs. adresa și numerele de telefoane ale Ambasadei Republicii Moldova în țara de destinație, numerele de telefon ale poliției locale;
  7. Anunțați-vă rudele despre plecarea la muncă în străinătate, lăsați-le informații despre viitorul angajator;
  8. Faceți cel puțin două copii ale pașaportului (una luați-o cu dvs. în caz că vă pierdeți pașaportul, iar a doua lăsați-o acasă);
  9. Aveți nevoie de asigurare (medicală, de călătorie, accident);
  10. Luați cu dvs. destui bani pentru a vă întoarce acasă dacă va fi necesar.

În străinătate:
  1. Nu dați pașaportul nimănui, cu excepția reprezentanților autorităților oficiale (asigurați-vă că sunt reprezentanți ai organelor de drept).
  2. Dacă ați pierdut pașaportul sau vi l-au furat, contactați imediat poliția sau Ambasada Republicii Moldova.
  3. Dacă condițiile de muncă și de trai nu coincid cu cele specificate în contractul de muncă:
  4. Contactați ambasada RM sau poliția locală;
  5. la întoarcere în țară adresați-vă la poliția de sector și descrieți ceea ce vi s-a întâmplat;
  6. Țineți-vă rudele și prietenii la curent cu treburile dvs. în străinătate;
  7. Aflându-vă în străinătate nu intrați în datorii.

Salvați acest articol în marcajele dvs., distribuiți-l celor care intenționează să plece la muncă în străinătate și fiți întotdeauna înarmați.

De remarcat este faptul că lucrul în străinătate nu este singura opțiune de a câștiga mulți bani. Puteți găsi mereu o altă modalitate – să deschideți o afacere mică sau mare, să lucrați pentru dvs., să activați prin cumul, să investiți sau să căutați surse de venit pasiv. În plus, angajarea ilegală vă poate expune la răspunderea penală și alte riscuri inutile, decizia finală vă aparține.
 

Articole asemănătoare