Așa deci, ați lucrat suficient pentru nenea și ați decis să zburați în propria afacere. Indiferent cu ce vreți să vă ocupați: să scrieți texte, să creați site-uri, să vindeți propriile produse, cu siguranță vă întrebați – ce trebuie să faceți ca fiscul să nu aibă pretenții.
Primul și cel mai corect răspuns care vă vine în minte este să creați o întreprindere individuală. Pe lângă faptul că acest lucru va legaliza venitul dvs, vă mai oferă și noi oportunități. Multe companii, inclusiv cele din străinătate, angajează mai degrabă freelanceri – antreprenori individuali, cu ei e mai simplu să închei un contract de muncă. Având statutul de antreprenor individual oferă de asemenea beneficii fiscale, experiență profesională și vă protejează drepturile.
Dar, înainte să vă grăbiți să vă înregistrați, trebuie să alegeți forma de companie care se potrivește afacerii dvs.
Cum alegi forma juridică a afacerii
Cele mai populare, în prezent, în Moldova sunt SRL-urile (Societate cu răspundere limitată) și Î.I. (Întreprinderea individuală).
- SRL – este o societate comercială cu personalitate juridică ai cărei fondatori pot fi până la 50 de persoane.
- Î.I. – reprezintă o persoană fizică și este o întreprindere comercială care poate fi deschisă doară de o singură persoană.
Alegerea dintre aceste două forme de afacere depinde de tipul de activitate planificat și de amploarea acesteia.
Cea mai mare diferență între un antreprenor individual și un SRL este:
- Un antreprenor individual este responsabil pentru activitățile sale cu toate bunurile sale personale (mobile și imobile), iar în cazul în care întreprinderea acumulează datorii, va fi obligat să le plătească din propriul buzunar.
- Societate cu răspundere limitată (SRL) își riscă doar capitalul.
Dar pentru o afacere mică, pentru o singură persoană, forma Î.I. este mai convenabilă: nu aveți nevoie de propriul departament de contabilitate, iar lista impozitelor care trebuie plătite este mai scurtă decât cea a unui SRL. Un antreprenor individual are nevoie de contabilitatea veniturilor, cheltuielilor și a soldului. Însă este mai puțin asigurat decât un SRL, deși costurile sale sunt semnificativ mai mici.
Cum înregistrezi o întreprindere individuală?
Să întregistrați o întreprindere individuală este foarte simplu. Trebuie să veniți la
Agenția Servicii Publice, având la dvs:
- cererea de înregistrare, conform modelului aprobat de organul înregistrării de stat;
- buletinul de identitate al fondatorului;
- documentul ce confirmă achitarea taxei de înregistrare.
Nu este nevoie să inventați denumirea companiei – se folosește, de obicei, numele și prenumele fondatorului. Dacă în Moldova există un antreprenor individual cu același nume, atunci numele se adaugă la denumire.
Costul înregistrării întreprinderii individuale timp de 24 de ore (care se calculează din ziua lucrătoare imediat următoare celei în care a fost prezentate documentele necesare înregistrării) este de 364 lei, iar timp de 4 ore - 1456 lei.
Mai multe detalii găsiți pe
asp.gov.md
Alte cheltuieli suplimentare sunt pentru ștampilă, care poate fi comandată la orice centru foto de la 200 de lei și mai mult.
Agenția Servicii Publice:
Adresa: Mun. Chișinău, str. Alexandr Pușkin, 42
Telefon: (+373 22) 25-70-70
Site: asp.gov.md
Cum înregistrezi un SRL
Înregistrarea unui SRL, la fel se face la Agenția Servicii Publice, dar acest proces este mult mai lung și mai costisitor.
Pentru înregistrarea de stat a persoanelor juridice se prezintă:
- buletinele de identitate ale fondatorilor sau reprezentanţilor acestora, împuterniciţi prin procură autentificată în modul stabilit de lege, precum şi al administratorului persoanei juridice;
- cererea de înregistrare conform modelului aprobat de organul înregistrării de stat;
- hotărârea de constituire şi actele de constituire ale persoanei juridice, în funcţie de forma juridică de organizare, în două exemplare;
- avizul Comisiei Naţionale a Pieţii Financiare - pentru societăţile de asigurare, fondurile nestatale de pensii şi asociaţiile de economii şi împrumut;
- documentul ce confirmă achitarea taxei de înregistrare.
Pentru înregistrarea de stat a persoanelor juridice cu investiţii străine, la cererea de înregistrare, suplimentar, se vor anexa:
- extrasul din registrul în care este înregistrată persoana juridică cu investiţii străine, tradus și legalizat notarial;
- actele de constituire ale persoanei juridice străine.
Documentele enumerate la pct. 1-2 se prezintă în original sau în copii autentificate notarial şi legalizate de către oficiile consulare ale Republicii Moldova de peste hotare, fiind traduse în limba de stat.
Înregistrarea unui SRL timp de 24 de ore costă 1149 de lei, iar timp de 4 ore – 4569 de lei.
Mai multe detalii găsiți pe
asp.gov.md
În plus, pentru înregistrarea unui SRL trebuie să vă pregătiți din timp:
- Puteți afla dacă denumirea companiei nu este „ocupată” pe site-ul idno.md. De dorit să veniți mai multe denumiri, întrucât toate vor fi verificate pentru unicitate.
- Selectați din timp tipurile de activități (nu mai mult de cinci) și asigurați-vă dacă nu au nevoie de licență (puteți afla acest lucru la ASP sau la ANRCETI pentru întreprinderile care lucrează în domeniul comunicațiilor și tehnologiilor informaționale). Este nevoie de mulți bani și timp pentru a obține o licență, de aceea cântăriți totul de trei ori.
- Alegeți o adresă juridică. Dacă acesta este locul de reședință al fondatorului, atunci nu sunt necesare alte documente decât buletinul de identitate. Dacă este vorba despre un birou închiriat, atunci este necesar contractul de închiriere.
- Dacă doriți să desemnați o altă persoană ca administrator al SRL, atunci este necesară prezența acesteia cu buletinul de identitate.
Acordul și statutul SRL reprezintă de obicei un formular standard pe care fondatorii îl semnează pe loc. În ce privește capitalul autorizat în Republica Moldova, din 2014 acesta poate fi oricare.
Adevărata dificultate vine atunci când SRL-ul trebuie închis. În Moldova, procesul de lichidare a întreprinderilor este foarte dificil, prin urmare, din multe SRL-uri a rămas doar numele.
Ce facem mai departe?
Anterior, după depunerea actelor la Agenția Servicii Publice, era necesar să mergem la Serviciul Fiscal, la Biroul de Statistici și la Casa Națională de Asigurări Sociale. Acum acești pași nu sunt necesari.
Procesul de înregistrare se încheie prin înregistrarea în Registrul de Stat. Fondtorul primește în mâinile sale:
- Decizia organului de înregistrare;
- Documente constitutive;
- Extras din Registrul de Stat;
- Ștampilă.
Indiferent de forma întreprinderii, după depunerea documentelor pentru înregistrare, trebuie să deschideți un cont bancar. Nu este necesar să puneți bani pe el.
Numărul unic de identificare (IDNO) atribuit unei persoane juridice este, de asemenea, considerat un cod fiscal.
Persoana juridică este considerată în ziua când a fost luată decizia organului de înregistrare.
Încheiere
Dacă intenționați să lucrați singuri și sunteți siguri că veți putea duce toată responsabilitatea pentru activitate, atunci deschideți o întreprindere individuală (Î.I.). E mai ieftin și mai repede.
Dacă planificați să inițiați o mică afacere cu angajați, atunci cu siguranță aveți nevoie de SRL.