Teoretic, totul e simplu: te duci la universitate, obții o profesie, te angajezi la muncă. Însă toți cei care au trecut prin acest proces știu că realitatea e cu mult mai complicată.
Cum să creezi un CV fiind absolvent?
Chiar și fără multă experiență, e posibil să creezi un CV decent care i-ar interesa pe HRi. Include în acesta:
- Secțiunea „Despre mine”. De exemplu: „Absolvent al facultății de marketing, am finalizat studiile universitare printre 10% dintre cei mai buni din torent. Am experiență în joburi part-time, ceea ce m-a ajutat să mă obișnuiesc cu disciplina de muncă, să dezvolt abilități de gândire analitică, de comunicare și de lucru în echipă.”
- Educație: universitatea, facultatea, specialitatea. Nu indica liceul în CV.
- Stagieri și practici. E superb dacă ai recomandări de la mentori.
- Cursuri și masterclass-uri.
- Competențe profesionale (hard skills).
- Abilități dobândite în timpul studiilor, joburilor part-time sau voluntariatului (soft skills).
❗ Toată informația trebuie să corespundă funcției pentru care depui CV-ul. În același timp, experiența joburilor part-time o poți plasa la sfârșit de CV, chiar dacă aceasta nu are tangențe cu profesia. Astfel, vei demonstra angajatorului că poți lucra într-o echipă și interacționa cu clienții.
Unde poți găsi funcții vacante?
Ca să găsești mai rapid un job după ce termini universitatea, folosește cât mai multe canale.
Aplică activ la funcțiile vacante plasate pe site-urile specializate precum
Rabota.md și
Lucru.md. Notează-ți unde și când expediezi CV-ul, ca să nu te repeți.
Plasează CV-ul tău pe Rabota.md. E mai bine când ai câteva — adaptează CV-ul pentru fiecare funcție la care aplici.
Expediază CV-ul și scrisoarea de intenție direct companiilor de care ești interesat/ă și roagă-le să te includă în lista de rezervă.
Spune rudelor, prietenilor și cunoscuților că ești în căutarea unui loc de muncă. Ei pot să te anunțe despre posturi vacante în companii mici, unde sunt importante cunoștințele personale.
Încă 7 sfaturi absolvenților
- Analizează diferite companii. Organizațiile mari își pot permite să instruiască începătorii, însă într-o companie mică poți însuși un spectru mai larg de responsabilități.
- Uită-te la anunțurile nu doar din secțiunea „Fără experiență”. Depune CV-ul pentru funcțiile cu experiența necesară de până la un an și pentru cele care nu au indicate cerințele față de experiență.
- Dacă se întâmplă să-ți cauți de lucru nu după specialitate, alege companii din domeniul dorit (spre exemplu, un absolvent în marketing poate lucra ca un office manager, dar într-o agenție de publicitate).
- Citește atent anunțurile. Dacă angajatorul cere bani pentru angajare, instruire, îmbrăcăminte specială, etc. — este o fraudă. Expresia „suntem o familie” tot poate fi un semnal alarmant. Probabil în companie nu sunt delimitate relațiile personale de cele profesionale.
- Negociază salariul de pornire. Nimeni nu va anula oferta dacă vei cere o sumă mai mare de bani — vei putea reveni și accepta condițiile inițiale.
- Nu te concentra pe jobul ideal. Trebuie să te angajezi undeva ca să te încadrezi în sistem, să-ți analizezi abilitățile, să decizi care vor fi următorii tăi pași. Chiar dacă primul loc de muncă te va dezamăgi, oricum vei învăța ceva din această experiență și vei fi motivat/ă să te dezvolți în continuu.
- Fii optimist/ă. Căutarea unui loc de muncă este un proces serios și, deseori, de lungă durată. Dacă nu ți se primește ceva din prima — nu e nimic strașnic. Analizează greșelile și mergi mai departe.
Îți dorim să te angajezi cu succes!