Înapoi

E-mailul dvs. este foarte important pentru noi, dar bineînțeles că nu vă vom răspunde

29 August, 2019 6281
E-mailul dvs. este foarte important pentru noi, dar bineînțeles că nu vă vom răspunde
Tăcerea este cea mai perfectă exprimare a disprețului.
George Bernard Shaw


Recent, răsfoind din obișnuință feedul cu posturi vacante, am dat de un anunț al unui birou din Chișinău, cunoscut mie. O, m-am bucurat eu. Să văd ce nou au, pe cine caută și ce propun. Citesc anunțul și mă bucur: cât de frumos este construit, gramatical corect, au enumerat doar cerințele de care au nevoie, condițiile erau superficiale dar atractive, au cumpărat accesul VIP, au introdus un șablon corporativ... și aici citesc o frază:

„Doar candidații selectați vor fi anunțați. Mulțumim celorlalți pretendenți!”


Pentru o clipă doar, compania dată este specilizată în sisteme de securitate și era în căutarea unui expeditor. Mda, m-am gândit eu, în timp ce închideam fila cu posturile vacante. Politica voastră internă nu s-a schimbat deloc. Cel puțin le-au mulțumit „celorlalți” pretendenți. Mulți nici asta nu fac.

Dragii mei HR-iști și angajatori, v-ați întrebat vreodată ce obțineți, forțând potențialii solicitanți ai unui job să concureze cu rivali imaginari, chiar înainte de a vă trimite CV-ul?

Oamenii sunt diferiți. Cineva este ambițios și arde de nerăbdare să înceapă competiția, cineva vrea să obțină ceea ce merită și să nu demonstreze cuiva avantajele sale evidente. Concurența sănătoasă este un lucru bun. Este un lucru minunat, admirabil, înțelept și arată că managerii de resurse umane nu în zadar își mănâncă pâinea la trainingurile despre descoperirea personalității. Dar concurența nu trebuie să existe la etapa de recrutare, atunci când persoana nici nu a înțeles încă ce reprezintă compania respectivă.

Este logic să selectați candidații la interviuri comune și este chiar foarte bine, dar să afirmați direct că filtrați candidații chiar la etapa de primire a CV-urilor iar pe restul pur și simplu îi ignorați – este o atitudine proastă.


 Majoritatea angajatorilor răspund doar candidaților potriviți. Noi recomandăm să răspundeți tuturor. Chiar dacă candidatul nu este potrivit pentru postul vacant, irosiți un minut din viață, luați șablonul din marcaje și expediați un simplu răspuns, care va demonstra că sunteți cu adevărat recunoscători celor care au manifestat interes pentru compania dvs. De exemplu:

„Am primit CV-ul dvs. Ne-a plăcut, dar din păcate postul vacant a fost suplinit. Vă dorim succese  în continuare și vă mulțumim pentru interesul manifestat pentru funcția vacantă”.

Sau:

„Bună! Mulțumim pentru interesul manifestat pentru compania noastră. Noi am analizat CV-ul dvs., dar suntem nevoiți să-l respingem, întrucât avem nevoie de un specialist mai calificat, am găsit alt IT-ist care acceptă să muncească pentru mâncare, oficiul nostru a fost tamponat de un camion, numele dvs. nu este potrivit pentru a răspunde la telefon: „consultantul Băncii Mondiale a Aricilor”.

Dar răspunsul ideal ar fi:

„Am salvat CV-ul dvs. în baza de date și neapărat vă vom contacta atunci când vom avea un post vacant potrivit pentru dvs.”.

Nu o să mă credeți, dar la toate CV-urilor pe care le-am trimis vreodată, doar o singură companie mi-a răspuns ca în ultimul exemplu. Imediat mi-au trezit respectul. În așa mod, compania a redat procesul de recrutare a personalului într-o imagine pozitivă. Chiar dacă am fost respinsă, eu am recomandat această companie altor persoane și probabil în viitor le-aș mai trimite un CV dacă vor avea un nou post vacant, iar competențele mele profesionale ar deveni mai bune.

În Republica Moldova există foarte puține companii care au într-adevăr un număr mare de angajați. Lor le putem ierta faptul că nu răspund la toate scrisorile pe care le primesc, dar credeți-mă, anume aceste companii și răspund absolut tuturor, deoarece au grijă de imaginea sa.

Dacă veți răspunde la toate CV-urile primite, chiar dacă nu sunt potrivite, demonstrați o abordare respectuoasă și corectă. Iar dacă veți indica în anunțuri că nu procedați astfel, nu demonstrați decât o opinie supraestimată față de propria companie și este foarte dificil să înțelegi din exterior dacă acest lucru este justificat sau nu.

Articole asemănătoare