Înapoi

Mi-e frică să mă întorc la muncă. Cum depășesc teama de a ieși din concediul de îngrijire a copilului?

06 Iunie, 2021 5160
Mi-e frică să mă întorc la muncă. Cum depășesc teama de a ieși din concediul de îngrijire a copilului?

După o vacanță mult așteptată, poate fi dificil să revii în fluxul de lucru, iar după o pauză de câțiva ani pare a fi o sarcină copleșitoare. Există mame care așteaptă cu nerăbdare sfârșitul concediului ca să se întoarcă în oficiu, dar există mame care se tem. Au mai multe motive să o facă, iar astăzi le vom identifica și vom găsi modalități de a le rezolva.

Cum să ieși din concediul pentru îngrijirea copilului?


Odată cu nașterea unui copil, în viața unei femei apar nu doar bucurii, dar și griji, iar acolo unde-s griji – există temeri. Pentru a face față acestora, trebuie să definiți în mod clar obiectivele și prioritățile. Conștientizarea dorințelor și a capacităților noastre ne ajută să eliminăm îndoielile și să acționăm după cum ne spune inima.
  1. Găsiți motivație. De ce mergeți la muncă, ce vă va oferi? Realizarea de sine, independența financiară sau psihologică, o schimbare „de decor” – asta și este motivația dvs, trebuie să o conștientizați și să o rețineți.
  2. Stabiliți prioritățile. Ce stă pe primul loc – cariera, maternitatea, liniștea sufletească, independența financiară? O înțelegere corectă a priorităților dvs vă va ajuta  să vă urmați obiectivul.
  3. Obțineți susținere. Nu trebuie să vă descurcați de una singură cu toate. Învățați să cereți  ajutor familiei și prietenilor, găsiți persoane care vă pot sprijini, înlocui, dacă e necesar să vă ofere un sfat. Cu ajutorul lor va fi mult mai ușor să faceți ceea ce trebuie.
  4. Preveniți epuizarea. Atunci când mama are grijă de copii și gospodărie, toată atenția sa este axată doar pe aceste două priorități. Dar atunci când în această listă apare și jobul, în special cel de la distanță, nu mai există puteri. De aceea unele sarcini poti fi transferate către alți membri ai familiei, copilul poate fi însoțit la grădiniță de către un tutore, iar pentru muncă trebuie alocat timp separat.

Dedicați-vă o seară în care veți putea sta pe canapea cu o ceașcă de cafea și gândi la toate calm și chibzuit.

Cu ce dificultăți urmează să vă confruntați?


De fapt, dificultăți sunt destul de multe, deși cei din jur ar putea să nu înțeleagă acest lucru.

„Cum va fi fără mine?”


Prima frică care apare în fața unei mame atunci când vine vorba de lucru este cea de a separa copilul de ea însăși. Chiar dacă copilul deja frecventează grădinița, mama nu încetează să se gândească la el, să gătească, să facă ordine, să spele hainele etc. Când, în schimb, trebuie să lucreze, multora li se pare că copilul este lăsat nesupravegheat. De fapt, copilul în acest moment se distrează de minune la grădiniță, cu bona sau cu bunicii.

Amintiți-vă prioritățile. Dacă maternitatea este pe primul loc, merită uitate celelalte priorități și să acordați toată atenția doar copilului? Oare nu pare acest lucru să fie o supraprotecție, care vă va afecta cu siguranță copilul și, în plus, nu vă va îmbunătăți situația financiară?

Respirăm adânc și ne calmăm. Milioane de mame din întreaga lumea merg la muncă și copiii cresc fericiți și sănătoși.

„Dacă copilul se va îmbolnăvi des, va trebui să solicit concediu medical, directorul nu va fi bucuros”


Da, copiii adesea se îmbolnăvesc. Dar nu atât de des pe cât părinții merg la muncă. În plus, nu sunteți singura angajată din cadrul companiei ai cărei copii se îmbolnăvesc. Gândiți-vă bine, frica dvs este justificată? Ce se va întâmpla dacă veți lua mai multe concedii medicale, șeful este cu adevărat atât de crud încât vă va pedepsi? Ce poate face? Sau vă este frică să nu dezamăgiți compania? Din nou amintiți-vă prioritățile.

Să nu uităm că, potrivit Codului Muncii, angajatorii sunt obligați să ia în considerare interesele angajatului, iar frecvența concediilor medicale nu este un motiv pentru încălcarea acestora.


Plus la toate, dacă copilul dvs este sănătos acum, ce vă împiedică să mergeți la serviciu? Dacă copilul se îmbolnăvește, gândiți-vă din timp la o soluție în acest sens. Cine ar putea sta cu copilul dvs? Ați putea să lucrați de acasă sau să transmiteți sarcinile altui coleg, cu condiția că ulterior o să-i oferiți ajutor în schimb?

Nu există probleme fără soluții.

„A trecut multă vreme, totul s-a schimbat, nu mă voi descurca”


Clarificați cât de rezonabile sunt aceste temeri. Chiar rămâneți în urma progresului sau pur și simplu vă pare?

Contactați-vă șeful și aflați cu ce vă veți ocupa când veți reveni la muncă, ce s-a schimbat, ce va trebui să învățați. Posibil nici nu s-au schimbat multe. Dacă ați stăpânit bine domeniul, atunci 2-3 ani de concediu nu sunt suficienți pentru a șterge cunoștințele dvs. Când vă veți întoarce la locul de muncă, foarte repede vă veți aminti totul și vă veți alătura fluxului de lucru.

Iar dacă totul s-a schimbat dramatic, luați loc și elaborați o listă cu ceea ce trebuie să învățați. Ce trebuie să studiați, ce cursuri trebuie să frecventați, la cine puteți apela pentru instruire. Când planul va deveni clar, va dispărea și frica.

„Nu vreau la vechiul job, dar să caut unul nou durează și mi-e frică”


Da, se poate întâmpla și asta. Maternitatea este o schimbare radicală a lucrurilor din jur, dar oferă și timp pentru reflecție. Posibil ați realizat că vechiul job nu vi se potrivește și că de fapt niciodată nu l-ați iubit, v-ați aflat mereu sub presiune sau poate erați nevoită să depuneți eforturi fizice ceea ce nu vă mai convine. Un copil are nevoie de o mamă fericită, iar mama trebuie să dedice lucrului atâta energie încât să-i rămână și pentru copil.

Analizați dacă situația dvs financiară și familială vă permite să renunțați la vechea slujbă și să începeți să căutați una nouă. Poate este mai bine să o faceți concomitent pentru a nu pierde din venit? Poate ați putea frecventa niște cursuri până se termină concediul de îngrijire a copilului?

Un alt motiv din care unei femei îi este frică să-și schimbe sfera de activitate după concediu, este găsirea unui nou loc de muncă. Femeile cu copii nu sunt angajate la fel precum nu sunt angajate și cele fără copii. Primele vor cere concedii medicale, iar celelalte în curând vor merge în concediu de maternitate. Așa consideră angajatorii. Dvs trebuie să învingeți prejudecățile și să demonstrați că profesionalismul este primul lucru care trebuie apreciat și nu starea civilă.

Să iei totul de la zero întotdeauna este dificil și înfricoșător. Dar dacă veți înțelege în mod clar pentru ce sunt toate aceste eforturi, veți decide mai ușor dacă vreți sau nu să faceți primul pas spre schimbare.

„Mulți au demisionat, voi fi novice”


„Ce se va întâmpla dacă cel care m-a înlocuit nu va fi fericit de întoarcerea mea?” – astfel de gânduri îi vizitează pe mulți. Dar amintiți-vă cum ați ajuns pentru prima dată la această slujbă, neștiind ce vă așteaptă. Ați mai trecut prin asta. Revenirea din concediu de îngrijire a copilului e la fel, doar că de data asta cunoașteți bine cum să vă faceți treaba. Restul e simplu – trebuie să vă alăturați echipei, dar nu din poziția unui nou venit, ci din poziția unui profesionist revenit.

Acordați-vă timp pentru a vă acomoda și totul va merge de la sine.

„Aspectul meu după naștere s-a schimbat, mă jenez”


Imaginați-vă că prietena dvs cea mai bună, sora, mama sau colega se întoarce în oficiu după concediul de îngrijire a copilului. Ce i-ați spune? Cu siguranță nu veți începe să criticați aspectul ei fizic, nu-i așa? Cel mai probabil o veți susține și vă veți manifesta grijă și dragoste. Trebuie să aveți aceeași atitudine și față de sine.

Nu trebuie să vă fie frică să fiți judecată. La urma urmei, toată lumea este conștientă că maternitatea este un lucru măreț, care lasă amprente asupra corpului ce a adus recent pe lume o ființă. Este nevoie de timp pentru recuperare.

Toate temerile pot fi depășite, iar pentru a găsi modalitățile de a o face, frica și cauzele ei trebuie conștientizate.

 

Articole asemănătoare