Din 1 ianuarie 2025 au intrat în vigoare mai multe modificări în legislație, care influențează în mod direct lucrătorii moldoveni. Vă povestim pe scurt despre cele mai importante.
- Salariul minim pe țară a crescut cu 500 de lei și acum constituie 5500 lei pentru un program complet de muncă (169 ore) sau 32,52 lei pe oră.
- Salariul mediu prognozat pe economie s-a majorat până la 16 100 lei. Această sumă este utilizată pentru calcularea indemnizațiilor de asigurări sociale și contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii, pentru stabilirea venitului mediu lunar asigurat al lucrătorilor parcului IT, dar și pentru calcularea prejudiciului pentru încălcarea legislației.
- Salariile profesorilor au crescut cu 7,4%-15,1%, în dependență de gradele didactice. În același timp au fost majorate plățile pentru gradele manageriale, în mediu cu circa 900 de lei. Au crescut și salariile metodiștilor și conducătorilor de cerc datorită majorării claselor de salarizare.
- Salariile au crescut cu 9% pentru 17 000 de angajați din poliție, serviciul de salvare și sistemul penitenciar.
- Au crescut salariile și în sistemul medical — în mediu cu 15%. De majorare au beneficiat 51 000 de medici și personal medical.
- Scutirile de impozit pe venit (personală, pentru soț/soție, pentru persoane întreținute) au crescut cu 10%. În același timp a crescut mărimea venitului conform căruia persoana poate fi recunoscută ca întreținută.
- Lista surselor de venituri neimpozabile ale persoanelor fizice a fost extinsă. În aceasta au fost incluse veniturile sub formă de creștere de capital sau dobânzi aferente valorilor mobiliare de stat procurate direct de pe platforma Ministerului Finanțelor și aferente obligațiunilor emise de autoritățile administrației publice locale, precum și veniturile persoanelor fizice obținute din vânzarea energiei electrice livrate în rețeaua electrică de distribuție care sunt prosumatori de energie electrică din surse regenerabile.
- Euro a devenit moneda de referință pentru stabilirea cursului oficial al leului moldovenesc, înlocuind dolarul SUA. Pentru angajații care primesc salariul în euro, dar și pentru toți ceilalți asta înseamnă un curs euro mai stabil și reducerea riscului valutar.
Ce se va mai modifica în acest an
Din 1 aprilie 2025, pensiile și plățile sociale vor fi indexate cu 6,1%. Însă va fi indexată doar partea care nu depășește 16 100 lei.
Din 1 mai 2025, pensia minimă pentru limită de vârstă pentru cetățenii cu stagiul complet de cotizare (40 de ani) va crește de la 3000 până la 3300 lei.