Înapoi

Cum se poate căuta un nou job în Moldova, fără a demisiona de la cel curent: 3 reguli de bază

18 Octombrie, 2022 20904
Cum se poate căuta un nou job în Moldova, fără a demisiona de la cel curent:  3 reguli de bază

Este destul de riscant să demisionați, fără a avea o variantă existentă pentru reangajare, întrucât nu puteți ști cât va dura să vă găsiți un nou loc de muncă, or, pe perioada căutării acestuia ar trebui de trăit din ceva. Astfel, s-ar putea ca la un moment dat să fiți de acord să vă angajați oriunde pentru a obține ceva venituri, iar în așa caz se poate spune adio salariului mai bun sau funcției mai înalte. Din acest motiv, nu este de mirare că mulți caută de muncă, fără a demisiona și, deseori, fără a se sustrage de la îndeplinirea atribuțiilor pe care le au.

Da, da așa și este. Spre exemplu, pe site-ul Rabota.md cele mai multe accesări sunt înregistrate anume în timpul săptămânii, între 11:00 și 16:00, iar ora de vârf este cea a prânzului. Probabil vă întrebați cum ați putea căuta un nou loc de muncă, fără a vă crea probleme la cel pe care îl aveți. Ei bine, aflați că pentru aceasta este destul să urmați doar trei reguli simple. 

Nu faceți publice căutările

Bine ar fi să nu analizați anunțuri de angajare atunci când ar trebui să lucrați sau cel puțin să nu accesați site-urile de căutare a locurilor de muncă în prezența colegilor, să nu redactați CV-ul utilizând calculatorul de la serviciu și să nu indicați în aplicări datele voastre de contact de la muncă. 


Îl puteți informa pe șef cu privire la planurile pe care le aveți doar dacă sunteți 100% convinși că el va înțelege motivul pentru care ați decis să plecați din companie. În caz contrar, relația dintre voi ar putea avea de suferit — va scădea încrederea acordată vouă și nici nu veți reuși să clipiți că angajatorul va începe deja să caute un înlocuitor. Și nu va fi tocmai plăcut dacă acesta se va găsi până a demisiona sau a vă răzgândi să mai schimbați locul de muncă. 

Pentru ca șeful să nu afle nicicum despre intenția voastră, ar fi bine să nu o spuneți înainte de vreme nici colegilor, care, cel mai probabil, nu vor fi foarte entuziasmați că în curând va trebui să ia asupra lor și responsabilitățile care vă revin. Nu discutați nici cu apropiații despre faptul că vă căutați un nou job în locurile în care ați putea fi auziți de către alte persoane de la serviciu și nu scrieți mesaje cu privire la acest subiect în timpul orelor de lucru, întrucât acestea pot fi văzute de către cineva. 

Dacă se întâmplă ca specialistul HR să vă sune când sunteți în ascensor sau la prânz cu colegii, răspundeți și spuneți-i acestuia că veți reveni cu un apel mai târziu, lucru pe care îl veți face când nu va fi nimeni prin preajmă. 

Confidențialitatea trebuie păstrată și în mediul online. Nu postați pe rețelele de socializare că sunteți în căutarea unui loc de muncă, nu vă înscrieți în grupuri de profil sau cel puțin nu postați în comentarii că sunteți interesați de un post sau altul și ați dori să aflați detalii. Aceste lucruri pot fi observate de către colegi.  

Nu mergeți la interviul de angajare în detrimentul muncii

Cea mai dificilă parte din procesul de căutare a unui nou loc de muncă este mersul la interviul de angajare în condițiile în care jobul curent este full-time. De aceea, trebuie în primul rând să reduceți absențele inutile. Înainte de a stabili o întâlnire față în față cu specialistul HR, adresați-i prin telefon acestuia toate întrebările care vă macină și convingeți-vă de faptul că discuția ulterioară va merita timpul investit. 


Cel mai corect față de compania în care lucrați (și mai favorabil pentru reputația voastră) ar fi să vă luați o zi liberă pentru interviul de angajare sau să vă ocupați de căutarea unui nou loc de muncă în timpul concediului, astfel nu veți fi nevoiți să vă împărțiți între îndeplinirea sarcinilor de la serviciu și găsirea altui job. Dacă nu vă puteți permite să mergeți la interviul de angajare în detrimentul salariului, atunci încercați să stabiliți cu specialistul HR o întâlnire la prânz, până la începerea sau după încheierea zilei voastre de muncă. E puțin probabil că acesta va fi dispus să sacrifice din timpul său liber pentru această cauză, dar încercarea vină n-are.

Cel mai probabil însă veți fi nevoiți să cereți câteva ore libere. În așa caz, străduiți-vă să stabiliți interviul de angajare în acea parte a zilei sau în acea zi a săptămânii în care lipsa voastră nu va fi foarte simțită și de preferat ar fi ca ulterior să recuperați prin muncă timpul pierdut. Însă nu utilizați ca justificare a absenței clasicele istorioare cu fierul de călcat uitat în priză sau cu necesitatea de a merge de urgență la stomatolog, ca mai apoi să nu fiți nevoiți să mințiți și când veți fi întrebați dacă ați tratat sau nu dintele cu pricina. 

Nu e necesar să oferiți prea multe detalii. Pur și simplu spuneți că aveți nevoie de ceva timp pentru a rezolva niște chestiuni personale.

Și încă ceva, hainele purtate la interviul de angajare. Acestea sunt importante deoarece denotă atitudinea pe care o aveți. Stilul vestimentar recomandat ar fi cel smart casual, adică nu e nevoie să îmbrăcați un costum și să vă puneți cravată sau să purtați cea mai clasică fustă existentă, dar nici să mergeți în hanoracul vostru preferat sau în bluza cu pisicuțe. Desigur, în afară de cazul în care acesta este codul vestimentar al companiei care vă interesează. Deci, dacă de obicei vă îmbrăcați mai informal pentru a merge la serviciu, atunci ar trebui să aveți la locul de muncă și niște haine potrivite pentru interviul de angajare, de care ar fi bine să vă schimbați după finalizarea discuției cu specialistul HR. 

Nu vorbiți compania de rău

Nu este nimic ieșit din comun dacă o persoană candidează la un post al unei companii, deși este angajată în alta. Dimpotrivă, un astfel de specialist este mai de interes, față de unul șomer. Angajatorul însă va căuta cu siguranță să afle care e motivul pentru care ați decis să vă schimbați locul de muncă. 


Cel mai bine ar fi să răspundeți că vă doriți să faceți unele schimbări, întrucât considerați că în compania în care lucrați nu mai aveți unde crește pe plan salarial și carieristic sau că v-ați plafonat la locul de muncă. 

Nu ar trebui să vă plângeți pe cât de răi sunt colegii sau șefii, precum nu este nevoie să promiteți că sunteți gata să începeți lucrul chiar de mâine.

Specialistul HR v-ar putea întreba cum ați justificat absența de la muncă. O zi liberă sau un concediu invocat ar servi drept dovadă de respect față de compania în care lucrați, chiar și în cazul în care intenționați să rupeți legăturile cu aceasta. Însă dacă ați decis să o spuneți pe șleau că ați plecat mai devreme, argumentând că aveți probleme de sănătate, deși nu e așa, atunci există șansa să fiți considerați secretoși sau să se dea de înțeles că aveți tendința de a minți.

Pașii următori


Dacă ați obținut acel nou loc de muncă, străduiți-vă să plecați decent din companie — mulțumiți-i angajatorului pentru oportunitatea de a acumula experiență, pentru posibilitatea de a vă dezvolta în domeniul în care sunteți specializați și spuneți-i că a venit timpul să mergeți mai departe. De preferat ar fi să onorați cele două săptămâni lucrătoare prevăzute de lege sau un alt termen avantajos pentru ambele părți, în care să finalizați lucrurile pe care le-ați început sau să le predați unui alt angajat.

 

Articole asemănătoare