În legislația Republicii Moldova urmează să fie introdus termenul de „voluntariat corporativ”, pentru ca și companiile să motiveze angajații să participe la activități în folosul comunității și să îi ajute pe cei nevoiași. Modificările respective au fost aprobate de către Guvern.
Participarea la astfel de acțiuni va fi benevolă: nimeni nu va putea obliga lucrătorii să fie voluntari, iar companiile nu vor avea dreptul să câștige bani din astfel de inițiative.
Timpul dedicat voluntariatului va putea fi inclus în timpul orelor lucrate de către angajat.
Printre alte modificări importante aprobate de Guvern se regăsesc:
- În lege va fi specificat clar de la ce vârstă se poate face voluntariat: de la 14 ani — cu acordul părinților, de la 16 ani — independent.
- Voluntariatul va fi împărțit în formal (în cadrul unui program certificat, cu sprijinul unei organizații autorizate, încheierea obligatorie a unui contract de voluntariat și indicarea numărului de ore dedicate voluntariatului) și informal (participare la campanii, ajutor la implementarea evenimentelor sportive sau culturale etc.; dacă organizatorul va fi o persoană juridică, atunci de asemenea vei putea solicita încheierea unui contract de voluntariat).
- Competențele dobândite pe parcursul serviciului voluntar vor putea fi certificate, de asemenea vei putea solicita emiterea unui certificat de voluntar și scrisori de recomandare.
Dacă legea va fi adoptată de către Parlament, ea va înlocui actuala Lege № 121 din 2010 privind voluntariatul.