Înapoi

Utilizarea mașinii personale în scopuri de serviciu: ce trebuie să știți despre asta

17 Iulie, 2023 22568
Utilizarea mașinii personale în scopuri de serviciu: ce trebuie să știți despre asta

Cu siguranță, în timpul căutării unui loc de muncă pe Rabota.md, ați dat peste anunțuri în care se menționează explicit în titlu că se caută o persoană cu mașină personală. De obicei, aceasta este o cerință pentru managerii de vânzări, șoferii-expeditori și curieri, dar o puteți întâlni și în anunțurile de angajare pentru ingineri, reparatori, colectori sau, de exemplu, avocați. Prin urmare, am decis să analizăm aspectele juridice legate de acest subiect. Sunteți gata? Haideți să începem!

Conform articolului 192 din Codul Muncii al Republicii Moldova, în cazul în care un angajat utilizează un vehicul personal în scopuri de serviciu la solicitarea angajatorului sau cu acordul acestuia, acesta are dreptul la o compensație pentru uzură, de obicei stabilită sub forma unei sume fixe pe zi sau pe lună, și la rambursarea cheltuielilor legate de utilizarea acestuia — cum ar fi achiziționarea de combustibil sau reparații. 

❗ Suma și metoda de rambursare trebuie să fie specificate în contractul individual de muncă sau într-o anexă la acesta.

Ce ar trebui să fie menționat în acest acord scris? În mod ideal — datele tehnice și de înmatriculare ale vehiculului, dovada dreptului de proprietate a angajatului asupra vehiculului, modul și intervalul de timp în care va fi utilizat (în ce zile ale săptămânii, în ce ore etc.), valoarea compensației pentru uzură, modul de justificare a cheltuielilor (prezentarea foilor de parcurs, chitanțe) și în care va fi percepută compensația. Punctele din acord pot varia în funcție de specificul domeniului de activitate al companiei și de posibilitățile acesteia.

Fără prezența unor documente justificative care să ateste utilizarea vehiculului în scopuri profesionale nu se acordă nicio compensație. 

Rețineți că, la calcularea compensației, se exclud zilele în care angajatul a fost în concediu de odihnă, în concediu medical și alte zile în care mașina personală nu a fost utilizată.

Un alt aspect care este bine de știut, nu doar pentru angajatori, ci și pentru angajați, este că suma plătită ca compensație pentru utilizarea unui vehicul personal în scopuri profesionale este considerată venit impozabil. Cota de impozitare este de 12%, iar atunci când se semnează acordul suplimentar, este bine să vă asigurați că valoarea compensației este menționată net.

În concluzie, angajatorul trebuie să compenseze angajatului cheltuielile pentru utilizarea vehiculului personal în scopuri de serviciu — amortizarea, combustibilul, reparația. Pentru aceasta, trebuie să fie îndeplinite următoarele condiții:
  1. Vehiculul aparține angajatului sau este utilizat de către angajat în baza unei împuterniciri;
  2. Angajatorul și-a dat acordul pentru utilizarea unui vehicul personal în scopuri de serviciu;
  3. A fost încheiat un acord scris între angajat și angajator.
Sperăm că aceste informații vă vor fi utile!
 

Articole asemănătoare