Inspectoratul de Stat al Muncii a primit, în primele 5 luni ale anului curent, circa 600 de plângeri din partea persoanelor fizice, adică aproximativ 4 plângeri în fiecare zi. Instituția a fost sesizată cu privire la încălcările admise în procesul de angajare, la condițiile de muncă nefavorabile, la sancțiunile disciplinare aplicate pe nedrept și la alte nereguli. Plângerile depuse s-au dovedit a fi nejustificate doar în 7% dintre cazuri.
Sunteți curioși pe ce se plâng cel mai des angajații? Găsiți mai jos top 3 cele mai frecvente încălcări invocate în reclamațiile făcute de aceștia.
Locul trei: încălcări privind încheierea contractului de muncă
Ponderea plângerilor, referitoare la abaterile de la prevederile legale la încheierea contractelor individuale de muncă, înaintate din ianuarie până în mai a constituit 5% din totalul reclamațiilor. Găsiți în acest articol tot ce ar trebui să cunoașteți despre contractul individual de muncă și care sunt principalele diferențe dintre acesta și cel colectiv.
Locul doi: încălcări privind angajarea și concedierea angajaților
Aici este vorba despre refuzul de a fi angajat, despre concedierile, demisiile și reducerilor de personal nefondate. Plângerile, care invocă aceste încălcări, constituie 16% din numărul total de reclamații.
Primul loc: probleme ce țin de salarizare
Angajații se plâng cel mai des pe angajatorii care nu achită salariul promis sau îl achită cu întârzieri. Astfel, 70% dintre reclamații vizează probleme de salarizare. Apropo, în perioada iunie-mai Inspectoratul de Stat al Muncii a efectuat mai multe verificări în urma cărora s-au identificat circa 169 de companii și instituții în care plata salariului nu se face la timp.
În perioada sus-menționată, Inspectoratul de Stat al Muncii a înregistrat 9863 de încălcări și abateri de la lege. Aproximativ jumătate dintre acestea țin de securitatea în muncă.Suma totală a salariilor neachitate de către angajatori a fost de aproximativ 72 de milioane de lei