Înapoi

Moldova ar putea introduce reguli mai stricte de activitate a agenților imobiliari

21 Iunie, 2024 4675
Moldova ar putea introduce reguli mai stricte de activitate a agenților imobiliari

În Moldova se planifică introducerea certificatelor de autorizare a prestării serviciilor pentru agenții imobiliari, precum și crearea unui registru electronic de stat al agenților imobiliari. O inițiativă legislativă în acest sens a fost prezentată de deputații PAS, Radu Marian și Marina Morozova.

Autorii inițiativei au menționat că primesc un număr mare de plângeri pe comisioanele exagerate și falsurile din partea agenților. Deputații consideră că noua lege va face piața imobiliară mai transparentă.

„Un prim aspect al legii ține de procedura de autorizare a agenților imobiliari. Aceștia vor trebui să urmeze un curs de pregătire profesională pentru a dobândi calitatea de agent imobiliar profesionist. Agentul imobiliar va deține un certificat de autorizare a prestării serviciilor, în baza căruia va putea activa. Va fi creat registrul electronic de stat al agenților imobiliari: fiecare cetățean va putea verifica dacă persoana este autorizată sau nu. Persoanele care nu vor fi înregistrate în registru nu vor putea activa în calitate de agenți imobiliari”, a spus Morozova.

Pe lângă acestea, agenții imobiliari vor fi obligați să încheie contracte în scris, să emită bonuri de plată și să introducă în registru datele despre tranzacțiile încheiate. Va fi elaborată și o procedură de sancționare, suspendare a activității agenților imobiliari.
 


Articole asemănătoare