Înapoi

Reducerile de personal la locul de muncă. Ce ar trebui să știe angajații din Moldova

18 August, 2022 64787
Reducerile de personal la locul de muncă. Ce ar trebui să știe angajații din Moldova

Inflația are efecte negative nu doar asupra angajaților, dar și asupra angajatorilor. Scumpirile, criza energetică și logistică îi pot forța pe aceștia să strângă cureaua și să pună pe pauză angajările, iar în cel mai rău caz, să reducă din personal. 

Nici cel mai bun angajat nu poate exclude riscul pierderii postului de muncă, de aceea este important să vă cunoașteți drepturile și să pregătiți, pentru orice eventualitate, un plan de acțiune bine definit. Conform Codului Muncii (CM), angajatorul este obligat să anunțe în prealabil, înainte cu cel puțin 30 de zile calendaristice, reducerile de personal ce urmează a fi făcute, precum și să pună la dispoziție o zi plătită pe săptămână în care angajații vizați să-și caute un nou post de muncă

Cum ar trebui și cum nu ar trebui să aibă loc reducerea de personal


Conform regulilor, este redus în primul rând numărul posturilor vacante și cel al salariaților angajați prin cumul, iar în ultimul rând cel al angajaților cu o calificare și productivitate a muncii mai înaltă. În cazul unei egale calificări, beneficiază de dreptul de a-și păstra postul de muncă:
  • angajații care au o vechime în muncă mai mare;
  • angajații care întrețin două sau mai multe persoane și/sau o persoană cu dizabilități;
  • angajații în a căror familie nu există alte persoane cu venit de sine stătător;
  • angajații cărora le-au mai rămas cel mult 5 ani până la stabilirea pensiei pentru limita de vârstă;
  • angajații care îşi ridică calificarea în instituţiile de învăţămînt superior şi mediu de specialitate fără întreruperea activității;
  • angajații care au suferit în unitatea respectivă un accident de muncă sau au contractat o boală profesională;
  • angajații care au mai multe stimulări pentru succese în muncă şi nu au sancţiuni disciplinare;
  • angajații cu dizabilităţi de pe urma războiului şi membrii familiilor militarilor căzuţi sau dispăruţi fără urmă;
  • angajații care au participat la acţiunile de luptă pentru apărarea integrităţii teritoriale şi independenţei Republicii Moldova;
  • inventatorii;
  • angajații care au participat la lichidarea consecinţelor avariei de la C.A.E. Cernobâl;
  • angajații care s-au îmbolnăvit sau au suferit de boală actinică şi de alte boli provocate de radiaţie în urma avariei de la Cernobâl.
Cu cât mai mult crește numărul criteriilor îndeplinite, cu atât mai mult cresc șansele angajatului de a-și păstra postul de muncă. În cazul în care numărul criteriilor îndeplinite este egal, persoana concediată este cea care are vechime în muncă mai mică. 

CM interzice concedierea angajaților în perioada aflării acestora în concediu (medical, de studii, anual, de maternitate, pentru îngrijirea copilului), în perioada detașării și în perioada îndeplinirii obligațiilor de stat sau obștești, cu excepția cazurilor de lichidare a unității. 

Indemnizații prevăzute în caz de concediere


Pe lângă plata deplină a salariului și a compensațiilor pentru concediul nefolosit, în caz de concediere ca urmare a reducerilor de personal se prevăd și indemnizații de eliberare din serviciu:
  • pentru prima lună după concediere: plata unei indemnizații egale cu mărimea sumată a unui salariu mediu săptămânal pentru fiecare an complet lucrat la unitatea în cauză, dar nu mai mică decât un salariu mediu lunar și nu mai mare decât șase salarii medii lunare;
  • pentru a doua lună după concediere: plata unei indemnizații egale cu un salariu mediu lunar dacă persoana concediată nu a fost plasată în câmpul muncii;
  • pentru a treia lună după concediere: plata unei indemnizații egale cu un salariu mediu lunar dacă persoana concediată nu a fost plasată în câmpul muncii.

Cum poate compania să camufleze reducerea de personal


Pentru a se eschiva de la respectarea condițiilor ce țin de reducerile de personal și de la achitarea indemnizației de eliberare din serviciu, compania vă poate îndemna să scrieți o cerere de demisie din propria inițiativă. Aceasta va anula dreptul de a primi acea indemnizație de eliberare din serviciu. 

Se poate întâmpla și că angajații sunt trimiși forțat în concediu neplătit fără a li se oferi careva garanții că acesta va avea un sfârșit. Astfel ei rămân fără salariu, fără ajutorul de șomaj și fără câteva săptămâni sau luni din stagiul de cotizare, întrucât perioada respectivă nu se include în acesta. 

Compania mai poate camufla reducerea de personal amânând momentul concedierilor prin scăderea orelor de muncă și, respectiv, micșorarea salariului. Acest lucru e perfect legal, iar vouă nu vă rămâne decât să vă conformați noilor condiții sau să demisionați. 

Dacă v-au fost încălcate drepturile, depuneți o plângere la Inspectoratul de Stat al Muncii. Aceasta poate fi trimisă prin e-mail la secretariat@im.gov.md , prin poștă la adresa: MD-2068 mun. Chişinău, str. Miron Costin, 17/2 sau poate fi lăsată în cutia pentru corespondență a celui mai apropiat inspectorat teritorial de muncă. 

Ce trebuie de făcut dacă s-a anunțat reducerea de personal


Actualizați-vă CV-ul. Acest lucru este necesar, chiar obligatoriu, pentru lucrătorii din oficiu și pentru specialiștii din domeniul tehnic. Revedeți proiectele la care ați lucrat în ultimii ani, identificați-le pe cele de succes și includeți-le în CV. Rețineți faptul că realizările profesionale ar fi bine să fie exprimate în cifre. 

Faceți rost de recomandări. Specialiștii HR probabil că vor înțelege situația în care sunteți, însă vă va prinde bine să aveți și o confirmare a faptului că nu ați fost una dintre verigile slabe ale companiei. Puteți obține recomandările de la șefi sau puteți indica, cu acordul acestora, datele lor de contact în CV.  

Faceți schimb de contacte cu colegii. Există posibilitatea ca unul dintre ei să vă recomande companiei în care lucrează în cazul în care acolo va apărea un post vacant. De aceea, deveniți prieteni cu ei pe rețelele de socializare, inclusiv cu cei mai puțin apropiați și mențineți legătura cu aceștia. 

Înregistrați-vă cu statut de șomer. Acest lucru este foarte important deoarece veți putea beneficia de ajutorul de șomaj. Valoarea lui este egală cu 50% din venitul mediu lunar asigurat pentru ultimele 12 luni, dar nu mai mică decât cea a salariului mediu lunar pe economie pentru anul precedent, în cazul persoanelor concediate în urma reducerii de personal.

Fiți flexibili. Informați-vă cu privire la situația din domeniul vostru de activitate. Așa veți afla dacă acesta a fost afectat în întregime de criză, caz în care vă va fi dificil să găsiți un alt post de muncă conform specializării pe care o aveți. Dacă lucrurile nu stau tocmai bine în sfera voastră de activitate, probabil este momentul să vă orientați către ceva mult mai stabil, dar dacă aveți nevoie urgentă de bani, găsiți-vă un job simplu și temporar. Carnetele de muncă au rămas în trecut, așa că nu veți fi nevoiți să roșiți pentru acel post de muncă, să zicem, mai puțin prestigios.

Găsiți o sursă de energie. Pentru a trece mai ușor peste pierderea postului de muncă, vă recomandăm să vă calmați, oricum nu puteți schimba nimic, și să vă gândiți că vă așteaptă o nouă etapă în viață. Energia necesară pentru a trece peste această perioadă poate fi luată din activitățile de menținere a sănătății, din practicarea unui hobby nou, din vizionarea filmelor sau audierea prezentărilor motivaționale ținute de  oameni de succes, care, apropo, au trecut prin multe situații critice până a avea reușite. 
 
***


Dacă vântul nu suflă în pânze, vâslește! Îndemnul nostru este să nu lăsați mâinile în jos: spuneți-le cunoscuților că sunteți în căutarea unui post de muncă, încărcați CV-ul pe Rabota.md, verificați zilnic ofertele de muncă disponibile și candidați la posturile care vi se potrivesc cât de puțin.

 

Articole asemănătoare