Înapoi

51% din angajați continuă să muncească: rezultatele sondajului realizat de Rabota.md

14 Aprilie, 2020 1879
51% din angajați continuă să muncească: rezultatele sondajului realizat de Rabota.md
Dragi prieteni!

În pofida faptului că tot colectivul Rabota.md, din cauza carantinei, demult nu s-a arătat la oficiu, lucrul îl continuăm de la distanță. Din fericire, în cazul nostru asta-i posibil! Suntem bucuroși că majoritatea angajatorilor care pot, au făcut la fel.

Desigur, noi nu am putut trece cu vedere situația din Republica Moldova. E o vreme grea. Ceea prin ce trecem acum se întâmplă o dată în viață. Nu fiecare om care locuiește în prezent în Republica Moldova ține minte vreo pandemie atât de puternică și condiții atât de dure. Dar ele sunt necesare atât nouă, cât și celor din jur, pentru a ne proteja sănătatea și pentru a nu favoriza răspândirea virusului. În această situație e important ca niciodată să ne păstrăm calmul și atitudinea pozitivă.

Solicităm tuturor angajatorilor să manifeste o atitudine înțelegătoare privind situația în care s-au trezit angajații și să-i încurajeze, protejând nu doar sănătatea lor, dar și a propriei companii.

În acest moment, fiecare companie ar trebui să fie o familie strânsă în care toată lumea are grijă unul de celălalt.


La rândul lor, solicităm și angajaților să-și protejeze sănătatea: fizică și morală, să adune forțe și să creadă că totul va fi bine! Deocamdată, nu e sfârșitul lumii!

În calitate de motor de căutare a locurilor de muncă în Republica Moldova, ne interesează foarte mult situația pe piața muncii în condițiile pandemiei. Fiecare salariat trăiește această perioadă diferit. La fel ca și angajatorul. Pentru a înțelege mai bine, am realizat un sondaj  în rândul clienților noștri despre modul în care își petrec zilele de muncă. Și iată ce am aflat.

Cum decurge ziua dvs de lucru?

  1. Lucrez acasă în carantină – 37%
  2. Continui să merg la serviciu – 14%
  3. Stau acasă și nu muncesc din cauza carantinei – 21%
  4. Sunt șomer – 25%
  5. Lucrez de la distanță de mult timp – 3%

Evident că nu am intervievat toată republica, ci doar utilizatorii site-ului nostru, iar rezultatele sunt destul de relevante. După cum vedem, procentajul celor care au rămas fără job atinge aproape jumătate din numărul total de respondenți. Dar aceste 25% de șomeri nu presupune faptul că în toată țara sunt atâția șomeri, este doar specificul site-ului – logic, că este accesat de mulți oameni care au rămas fără loc de muncă. Mult mai importantă este altă  cifră – 21% din utilizatorii noștri au rămas acasă fără lucru chiar la începutul carantinei.

Este foarte mică ponderea persoanelor care lucrează de la distanță de mai demult. Dar bucură faptul că peste 50% dintre respondenți au posibilitatea să lucreze de acasă sau să continue să muncească în condițiile regimului de carantină și ale stării de urgență.

Vă sfătuim să accesați articolul vast pe care l-am pregătit în colaborare cu jurista și administratoarea grupului „Consultații juridice pentru toți (Moldova)”, Victoria Ostapciuc. Articolul este accesibil în două limbi, în care veți găsi răspunsuri la următoarele întrebări:
  • Ce poți face dacă ești obligat să-ți iei concediu în perioada de carantină?
  • În ce situații poți beneficia de salariu în timpul staționării?
  • Ce faci dacă ai fost concediat în perioada de carantină?
  • Și multe altele.

Mulți salariați sunt actualmente extrem de vulnerabili. Vrem să fie bine tuturor și ne străduim să scriem tot ce va permite acest lucru. De exemplu, avem un articol despre modul în care îți poți găsi un job de la distanță.

Totul e trecător, chiar și asta: vom trăi și aceste vremuri, să ne adunăm forțele!


Totul va fi bine! Doar rețineți ce trebuie de făcut:

Respectați regimul de carantină. Nu trebuie o luați ca pe o vacanță: dacă ați fost transferați la muncă de la distanță , interpretați acest lucru ca pe un motiv excelent de a lucra într-o atmosferă calmă și confortabilă. În plus, timpul pe care l-ați petrecut anterior pe drum, acum îl puteți petrece vorbind cu familia, citind cărți sau vizionând filmele preferate.

Nu mergeți în locuri aglomerate. Aproape toate serviciile sunt acum disponibile online, bancomatele sunt amplasate în tot orașul, iar accesul la ele este permanent. În plus, multe companii moldovenești au început să livreze produse alimentare, articole de uz casnic, medicamente, haine și chiar cărți (!), oferind reduceri semnificative sau chiar livrare gratuită. Puteți fi sigur, întotdeauna veți fi hrănit, îmbrăcat și citit!

Nu panicați. Majoritatea problemelor care pot apărea din cauza celor două săptămâni de autoizolare acasă pot fi rezolvate cu ajutorul prietenilor, rudelor, statului și legii.

Mâncați vitamine. Vitaminele trebuie consumate întotdeauna, chiar și la serviciu, dar în acest moment sunt necesare în special. Consumați vitaminele C și D, în timp ce soarele este departe. Completați mesele cu mandarine, ciocolată neagră, nuci și bineînțeles, usturoi! Liliecilor nu le place usturoiul!

Râdeți mai mult! Râsul ridică nu doar dispoziția, dar și nivelul de endorfine în sânge, iar endorfinele sunt hormonii de bucurie care cresc considerabil performanța umană. Urmăriți emisiuni umoristice, povestiți glume la cină, citiți cărți amuzante, comunicați cu colegii și amintiți-vă situații haioase.

Articole asemănătoare