Înapoi

Notă pentru părinții angajați în Moldova: programul vacanței de primăvară

21 Februarie, 2023 24728
Notă pentru părinții angajați în Moldova: programul vacanței de primăvară

Bucurie pentru copii și stres pentru părinți — se apropie vacanța de primăvară a școlarilor. Potrivit planului aprobat de Ministerul Educației, elevii vor ieși în vacanță chiar peste 2 săptămâni, pe 8 martie, și se vor întoarce la ore abia pe 13.

Nu vor reuși elevii bine să înceapă lecțiile, că va fi timpul să plece într-o nouă vacanță, care va dura tocmai 10 zile: în perioada 15 aprilie - 24 aprilie. Dar dacă luăm în considerare faptul că 15 aprilie cade sâmbătă, atunci rezultă că vacanța va dura o săptămână de lucru.

Vacanța de primăvară: 8 – 12 martie
Vacanța de Paște: 15 – 24 aprilie

Probabil întrebarea principală a părinților care muncesc — cum să-și țină copiii ocupați în timpul vacanței. Cum ar fi dacă copilul se va plictisi sau își va petrece întreaga săptămână cu ochii țintiți în monitorul calculatorului sau ecranul telefonului? Din fericire, vacanța de primăvară coincide parțial cu zilele libere pentru adulți. Prin urmare, mai jos aveți câteva idei pentru petrecerea timpului liber împreună cu copiii:
  • picnic în familie în parc; 
  • plimbări cu bicicletele în afara orașului; 
  • o zi întreagă în parcul de distracții pentru copii;
  • masterclass-uri artistice; 
  • asamblarea constructorului;
  • plantarea copacilor;
  • excursie la grădina de fluturi; 
  • grădina zoologică; 
  • organizarea jocurilor de masă.
Pentru restul timpului, merită să vă gândiți la taberele de zi și atelierele de creație. Acolo copilul va avea parte și de grijă, va fi și distrat, dar și va învăța lucruri noi. Principalul dezavantaj este prețul. Pentru o săptămână de astfel de vacanță pentru copii, părinții vor fi nevoiți să scoată din buzunare câteva mii de lei.
Teren de joacă colorat în curtea unui bloc locativ din ChișinăuȘi, în cele din urmă — câteva sfaturi despre cum să organizați timpul liber al copilului în vacanță, astfel încât acesta să-l poată petrece independent.
  1. Oferiți-i copilului posibilitatea de a-și alege singur ocupația. Sugerați-i mai multe opțiuni care credeți că l-ar putea interesa. De exemplu, anul acesta, pe parcursul vacanței de Paște între 17 - 21 aprilie, în Chișinău se va desfășura „Școala de magie și vrăjitorie”, precum și cursuri de creare a celor mai bune prezentări în PowerPoint. 
  2. Ajutați copilul să-și organizeze programul de vacanță. În primul rând, un program bine stabilit nu-l va lăsa să se plictisească, iar în al doilea, îl va ajuta să nu se abată de la regim, astfel acestuia îi va fi mai ușor să se întoarcă la școală după finisarea vacanței.  
  3. Încurajați-l să acționeze independent. Puteți să-i sugerați copilului să facă ceva util sau creativ, cum ar fi să încerce noi rețete în bucătărie, să facă un cadou pentru prieteni sau rude, să sădească flori. Numai nu exagerați — lăsați-i timp și pentru a se odihni.

Vacanță plăcută tuturor!

 

Articole asemănătoare